Türkiye'yi hedef alan Macron'a sert yanıt: İthamda bulunmadan sömürgeciliğinizle yüzleşin
Fransa Cumhurbaşkanı, Cezayir'de ülkesinin gördüğü tepkiden Türkiye'yi sorumlu tuttu, 'Türkiye, Rusya ve Çin'de, aktivizm, neokolonyal ve emperyalist ajandaları olan ve Fransa düşmanlığı yapan ağlar var.' dedi. Türkiye'nin yanıtı Fransa'nın Cezayir'deki sömürgeci geçmişini Macron'a hatırlatmak oldu
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cezayir ziyareti sırasında Türkiye dahil başka ülkelere yönelik ithamda bulunarak ülkesinin "sömürgeci geçmişinden sıyrılmaya çalıştığını" ancak bunun "kabul edilemez" olduğunu belirtti. Bilgiç “Fransa'nın, en kısa zamanda, kendi sömürgeci geçmişiyle, ülkemiz dahil başka ülkelere ithamda bulunmadan yüzleşebilecek olgunluğa erişmesini temenni ediyoruz.” ifadesini kullandı.
Bakanlığa konuya ilişkin yöneltilen soruya verdiği yazılı yanıtta Bilgiç, Macron'un diğer bazı ülkelerle Türkiye'yi hedef alan beyanlarda bulunmasının son derece talihsiz olduğunu belirtti.
'KABUL EDİLEMEZ'
Bilgiç, “Başta Cezayir olmak üzere Afrika'daki sömürgeci geçmişiyle yüzleşmekte zorlanan Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, ülkemiz dahil başka ülkelere yönelik ithamda bulunarak sömürgeci geçmişinden sıyrılmaya çalışması kabul edilemez.” dedi.
Düşmanlıkları değil dostluğu teşvik eden ve aynı zamanda Afrika Birliği'nin stratejik ortakları arasında yer alan Türkiye'nin hem Cezayir hem de Afrika kıtasının diğer ülkeleriyle ilişkilerini her geçen gün geliştirdiğinin altını çizen Bilgiç, karşılıklı güven ve kazan-kazan ilişkisine dayanan bu ilişkilerin, ülkelerin kendi iradelerine saygılı biçimde ilerlediğini de vurguladı.
'TEPKİLERİN KAYNAĞI
BİZ DEĞİLİZ GEÇMİŞİNİZ'
Bilgiç, şunları kaydetti: “Fransa, Afrika kıtasında, kendisine yönelik tepkiler olduğunu düşünüyorsa, bu tepkilerin kaynağını kendi sömürgeci geçmişinde ve bunları hala farklı yöntemlerle devam ettirme çabalarında aramalı ve bunu düzeltme yoluna gitmelidir. Kendi geçmişine ilişkin sorunlarla yüzleşmek ve bunları çözmek yerine, bu tepkilerin üçüncü ülkelerin faaliyetleri nedeniyle ortaya çıktığını iddia etmek sadece sosyolojik bir olguyu ve tarihi yadsımak değil, aynı zamanda bazı siyasetçilerin sahip olduğu çarpık bir zihniyeti de yansıtmaktadır. Fransa'nın, en kısa zamanda, kendi sömürgeci geçmişiyle, ülkemiz dahil başka ülkelere ithamda bulunmadan yüzleşebilecek olgunluğa erişmesini temenni ediyoruz.”
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sözkonusu açıklamayı Cezayir'in başkenti Cezayir'deki Saint-Eugene Hristiyan ve Yahudi Mezarlığı ziyareti sırasında yaptı. Macron, Fransa'nın Afrika'ya yönelik geçmişi nedeniyle eleştirildiğini ancak zaman alsa da kıtada ülkesine yönelik güven inşa edeceklerini belirtti.
TEK BİR DÜŞMAN VAR: FRANSA
Fransa meydanı boş bıraktığı için ülkesine yönelik muazzam bir manipülasyon yürütüldüğünü, Fransa’nın bu nedenle hedefe konulduğunu savunan Macron, “siyasal İslamcı” aktivistlerin Fransa düşmanlığı yaptığını ve bunu yaydığını vurguladı.
Macron, ayrıca, “Türkiye, Rusya ve Çin'de, aktivizm, neokolonyal ve emperyalist ajandaları olan ve el altında Fransa düşmanlığı yapan ağlar var. Tek bir düşman var, Fransa. Bunda hepsi birleşiyor.” diye konuştu.
Fransız Cumhurbaşkanı, Afrikalı gençlerin kendisine sorunları basitçe açıklaması gerektiğini ve Fransa karşıtı fikre kapılmalarının doğru olmadığını belirtti. Macron, “Belki de atalarınızın ve ebeveynlerinizin mücadelesi buydu ama şimdi Afrika'da size (Fransa hakkında) mesnetsiz şeyler öğretiliyor. Yanlış.” ifadelerini kullandı.
Sorunların karşılıklı konuşarak aşılacağını savunan Macron, kendisinin Afrika'yı sömüren ailelerden ve nesillerden birine ait olmadığını, bu meseleyi çözmeye çalıştığını anlattı.
'VİZE ESNEKLİĞİ SAĞLAYACAĞIZ'
Cezayirli mevkidaşı Abdulmecid Tebbun ile Cezayir vatandaşlarının Fransa’ya yasal yollarla girmesi için daha esnek koşulların sağlanması konusunda anlaştıklarını söyleyen Macron, yasa dışı göçle mücadele konusunda da Cezayir yönetimiyle ortak iradeyi paylaştıklarını vurguladı.
'İTALYA'YLA REKABET
HALİNDE DEĞİLİZ'
Öte yandan, Cezayir'in Avrupa'ya yönelik gaz akış kapasitesi kararını memnuniyetle karşıladığına değinen Macron, Fransa'nın enerji çeşitliliğinde gazın yüzde 20'lik dilime sahip olduğunu, Cezayir gazının ise bu oran içinde yüzde 8-9'u kapsadığını aktardı. Macron, “Fransa'nın Cezayir gazı dilenmeye gittiği” iddialarının doğru olmadığını ifade ederek, halihazırdaki gaz stoklarının yüzde 90 seviyesinin üzerine çıktığını anımsattı.
“Görüyorsunuz, Cezayir gazının, durumu değiştirebilecek konumda olduğu ülkelerin durumunda değiliz.” diyen Macron, Cezayir gazı hususunda İtalya ile rekabet halinde olmadıklarını kaydetti.
Cezayir, 15 Temmuz Cuma günü “2022 sonuna kadar İtalya'ya 4 milyar metreküplük ilave doğal gaz pompalama kararı aldığını ve gelecekte bunun 6 milyar metreküpe ulaşacağını” duyurmuştu.
Macron, Cezayir'in ulusal enerji şirketi Sonatrach ile Fransız TotalEnergies arasındaki ortaklığı daha da sağlamlaştırmak istediklerini belirtti.