TÜSİAD: Fatura düşük gelirliye çıkarılmasın!
Enflasyonla mücadele programına destek veren Türkiye'nin büyük patronları, faturanın ise düşük gelir gruplarına çıkarılmaması konusunda uyardı
Türkiye'nin en büyük şirketlerinin patron ve yöneticilerinin üyesi olduğu Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) dün Yüksek İstişare Konseyini (YİK) İstanbul'da topladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in konuk olduğu toplantıda konuşan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, "Sıkılaşma şart." diyerek, enflasyonla mücadele programına destek verirken, faturanın ise düşük gelir düzeyine sahip olanlara çıkarılmaması gerektiğini dile getirdi. Aras, "Bir ülkede işverenler ücretlerin yüksekliğinden, çalışanlar da ücretlerin yetersizliğinden şikayet ettiği zaman verimlilik sorunu var demektir. Verimliliği yani kârlılığın yüksek şirketler çalışmalarını enflasyona ezdirmezler." mesajları verdi.
BEDEL ÖDEMEYE HAZIR AMA ŞARTLARI VAR
Aras ayrıca, "Geçen yıl dünya genelinde devletlerin yürürlüğe koyduğu uluslararası ticareti kısıtlayıcı önlemlerinin sayısı 2 bin 500’ü buldu. Bu müdahalelerin yaklaşık yarısı ABD, AB ve Çin tarafından gerçekleştirildi. Geçmişte, uluslararası ticaret ve yatırım kararları maliyet bazlıydı. Ama savaşlar ve pandemi, coğrafi yakınlığı ve siyasal güven unsurunu öne çıkardı. Ekonomik ilişkilerde ve tedarik zincirlerinde, dost ve müttefik ülke kavramı öne çıkar oldu." diye konuştu.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan da, "Enflasyonla mücadelenin yükünü üstlenmeyelim, başkaları üstlensin' demeyiz." ifadelerini kullandı. Başkan Turan, beklenen vergi düzenlemelerinin hukuka uygun, vergi tabanını genişletmeye yönelik adil, öngörülebilir ve uluslararası standartlara uygun olmasını istedi. Düzenlemelerin istişare ile, ilgili STK'ların görüş ve önerilerinin dikkate alınarak yapılmasını isteyen Başkan Turan, vergi yükünün önemli bir kısmını üstlenen kayıtlı mükelleflerin üzerindeki ağırlığı artıracak düzenlemeler yerine kayıt dışı ile mücadelenin esas alınmasını talep etti.
BAKAN ŞİMŞEK ELEŞTİRİLERİ DİNLEDİ VE…
Ev sahibi başkanların konuşmaları sonrası bir sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, Türkiye'nin ekonomik anlamda yapısal dönüşümüne yönelik hayata geçirilen programı genel hatları ile anlatırken, geçen yıldan bu yana cari denge, bütçe açığı, işsizlik gibi makro göstergelerdeki değişimlere dikkat çekti. Rezervlerdeki artışın sıcak paradan kaynaklanmadığını dile getiren Şimşek, artışın üçte ikisinin yurt içi yerleşimlerin TL'ye dönmesinden ileri geldiğini şöyle ifade etti: "Vatandaşların programa güveninden kaynaklı dövizden TL'ye geçiş. Bir de bankaların dış kaynak çevriminin yüzde yüzden fazla olmasından kaynaklı."