Putin'in eski sözcüsü Sergey Markov Aydınlık'a konuştu: Rusya'nın dikkati KKTC'ye yöneldi
ABD ve AB'nin Rusya’ya karşı uyguladığı ekonomik ve siyasi yaptırımlar, Moskova'yı yeni arayışlara yöneltti. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) bu yaptırımlara katılması, KKTC’nin Ruslar için önemli bir alternatif olarak ortaya çıkmasını sağladı.
Aydınlık gazetesine konuşan Rusya Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Müdürü, eski milletvekili ve bir dönem Putin'in Basın Sözcülüğünü yapan Sergey Markov, yeni durumun KKTC için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.
Türkiye’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlara dahil olmaması hem Türkiye hem Rusya için fırsatlar doğurdu. Rusya, Türkiye açısından önemli bir ticari ortak ve turizm, bu ekonomik ilişkide büyük bir yere sahip. Ortalama her sene 5 milyonun üzerinde Rus turist Türkiye’ye geliyor. Aydınlık’a konuşan Markov, Türk ve KKTC’li yetkililerin hızla turizm konusunda adım atmaları gerektiğini söyledi. Türkiye’nin yaptırımlara katılmamasını çok olumlu olarak değerlendiren Markov, birçok alanda ilişkilerin gelişeceğine dikkat çekti.
‘TÜRKİYE ABD’NİN BASKISINA DİRENDİ’
Markov, NATO ve Avrupa ülkelerinin yaptırımları uygularken Türkiye’nin buna katılmamasını ABD’ye olan direnç açısından değerlendirdi. Markov, “NATO’nun dışında sadece birkaç ABD ortağı Rusya’ya yönelen yaptırımlara katıldı. Bunun dışında büyük ülkeler bu yaptırımlara katılmadı. Aslında NATO içerisinde de bu yaptırımlara katılmayanlar oldu. Bunların arasında Türkiye de var. Türkiye, ABD’nin büyük baskısına rağmen direndi ve Rusya’ya karşı yapılan yaptırımlara katılmadı.” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin yaptırımlara katılmamasını Türk-Rus ilişkileri açısından çok iyi bir adım olarak değerlendiren Markov, boğazların kapatılmasını ise olumsuz bir yansıma olarak niteledi.
‘AVRUPALI BANKALARIN YERİNE TÜRK BANKALARI GELEBİLİR’
Özellikle bankalara karşı uygulanan bloke ve yaptırımlara dikkat çeken Markov, Rusya’da işlem yapmayan bankaların yerine Türk bankalarının işlem yapabileceğini aktardı. Markov, “Türkiye’nin Rusya’ya karşı yaptırımlara katılmamasının ekonomik olarak iyi sonuçları olacaktır. Çünkü birçok Batılı şirket Rusya’yı terk etti. Bu şirketlerin yerine Türk şirketleri gelebilir. Ve birçok Rus bankası da Batı tarafından bloke edildi. Türk bankaları Rusya’da milyonlarca turiste kredi kartı hesapları açabilir. Bu ekonomik olarak büyük bir fırsat. Çünkü ABD ve Avrupa Türk bankalarını bloke edemez.” diye konuştu.
GÜNEY Kıbrıs Rum Yönetimi, ikmal için gelen 5 Rus savaş gemisinin Limasol Limanı'na demirlemesine izin vermediğini açıkladı. Rum basınında yer alan ve diplomatik kaynaklara dayandırılan haberde, Rum kesiminin, Ukrayna'daki operasyonu nedeniyle 5 Rus savaş gemisinin Limasol'a demirlemesine, sözlü bir notayla izin vermediği kaydedildi. Haberde, Rus savaş gemilerinin, Rusya ile GKRY arasındaki işbirliği anlaşması ve Rum makamlarının kolaylıklar sağlaması çerçevesinde, Limasol Limanı'na planlı bir ziyareti olduğu ifade edildi. Fırkateynler ve destek gemilerinin, ikmal amacıyla Limasol'a geleceği fakat Rum Dışişleri Bakanlığının sözlü bir notayla gemilerin demirlemesine izin vermediği belirtildi. Kıbrıs Rum kesimi, Avrupa Birliği (AB) düzeyinde alınan yaptırım kararlarının ardından hava sahasını da Rus uçaklarına kapatmıştı.
‘KARŞIMIZDA UKRAYNA YOK ABD VAR’
Ukrayna krizinde ilgili tarafların Rusya ve Ukrayna olmadığını, Rusya’nın mücadele ettiği tarafın ABD olduğunu söyleyen Markov, “Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında bir arabuluculuk yapmaya çalışıyor. Fakat Rusya için karşıda olan taraf Ukrayna değil ABD. Biz çeşitli darbelerle Ukrayna’yı işgal eden ABD ile karşı karşıyayız. CIA Ukrayna’da darbe yaptı. Seçimle gelen meşru Devlet Başkanı Yanukoviç’i devirdi. Ardından meşru olmayan pro-Amerikan bir hükümet kurdu. Rusya’nın başlattığı Neonazizm’e karşı operasyonlardan sonra Türkiye barışı koruma amaçlı rol oynayabilir.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Rusya’nın Azerbaycan’a karşı her zaman dostça yaklaşımı olduğunu belirten Makrov, “Putin’in Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’ni tanımasından sonra, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev, Moskova’da Putin’i ziyaret etti. Bu müttefiklik anlaşmasının imzalandığı bir ziyaretti ve ilişkilerde önemli bir rol oynadı.” dedi.
‘NATO TÜRKİYE’DE DARBEYİ DESTEKLEDİ’
Türkiye ile NATO’nun çokça problem yaşadığını belirten Markov, 15 Temmuz 2016’da yapılan darbedeki NATO rolüne dikkat çekti. Markov, “NATO ve müttefikleri Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türk devletine karşı yapılan 15 Temmuz darbesini destekledi. Aynı zamanda NATO ve müttefikleri Suriye’de yer alan Kürt milisleri (PKK/PYD) destekledi ve Türkiye buna karşı çıktı.” ifadelerini kullandı.
‘RUSLAR KKTC EKONOMİSİNİ KATBEKAT YÜKSELTİR’
Yunanistan ve GKRY’nin güçlü bir şekilde Rusya karşıtı yaptırımlara katılmasını değerlendiren Markov, bu süreçte KKTC’nin Rusya açısından bir fırsat olacağına dikkat çekti. Markov, “KKTC, bu yaşanan krizde kendine fazlaca yarar sağlayabilir. Çünkü Yunanistan ve GKRY, çok güçlü bir şekilde Rusya’ya karşı yaptırımlara destek verdi. Dolayısıyla Rusya, Yunanistan ve GKRY ile ilişkilerini geliştiremez. Bu yüzden Rusya muhtemelen GKRY ve Yunanistan'ın KKTC hakkında pozisyonunu dikkate almayacak.” ifadelerini kullandı. “Şu anda çok sayıda Rus turist KKTC’ye gidebilir.” diyen Markov, bu durumun KKTC ekonomisini birkaç kat büyüteceğini söyledi. Markov, turizmle ilgili adımların hemen atılması gerektiğini söyleyerek, “Şu anda bahar mevsimine giriyoruz, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığının yetkilileri ve KKTC yetkilileri hemen Rus turistleri davet etmek için hazırlık yapmalı. Charter uçuşlar ayarlanmalı ve ek turlar uygulamaya konulmalı.” dedi.