Ukrayna'daki savaş ve tarafsız İsviçre
Yaptırımların Rus ekonomisini iflas ettirmesi gerekiyordu, ancak tam tersi oluyor, Avrupa ve İsviçre'de işçiler sıkıntı yaşıyor
Massimiliano Arif Ay / İsviçre Komünist Partisi Genel Sekreteri
Yaptırımlar aynı zamanda Rusya'yı dünyadan izole etmeyi amaçlıyordu, ama tam tersi Avrupa'yı (ekonomik büyümeye olanaklı tek jeopolitik alan olan) Avrasya'dan izole etti.
Yaptırımların amacı Başkan Putin'i alaşağı etmektiyse de, (hala 90'larda yaşayan) liberaller kendilerini tam tersine ikna etseler de, halk kitleleri arasında liderliğini daha da pekiştirmesine yardımcı oldular.
Atlantikçi siyaset birbiri ardına yenilgiye uğruyor ve Batı'nın çöküşünün yalnızca ekonomik veya askeri değil, aynı zamanda kültürel olduğunu ve Batılı diplomatların hazırlıksızlığının hissedilmeye başladığını gösteriyor.
İsviçre ne yazık ki uzun yıllardır Ukrayna konusunda olumsuz bir rol oynadı. Göze batan son “kötü” olay bu yılın temmuz ayında İsviçre'nin Lugano şehrinde gerçekleşen Ukrayna Kurtarma Konferansı’ydı ve bu konferans Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu ve Batılı çokuluslu şirketlerin Ukrayna haritasını etki alanlarına böldüğü neo-sömürge tarzı bir zirveydi.
Bununla birlikte, aslında, zaten 2014'te, Euromaidan darbesinden hemen sonra, Zelensk'i öncesi rejiminin Ukrayna ekonomisini Amerikan oligarkları lehine özelleştirmesine ve liberalleştirmesine yardım amaçlı İsviçre'nin Luzen şehrinde kalkınmaya yardım konulu bir konferansı düzenlendi.
Sekiz yıl boyunca İsviçre'de Ukrayna meselesini sürekli olarak ele alan tek siyasi parti, 2014'te İsviçre'nin Bellinzona şehrinde sokaklara dökülmüş olan İsviçre Komünist Partisi idi. 2017 Yılında İsviçre Komünist Partisi, İsviçre hükümetini Donbass'taki Rus sivillerin katliamını durdurmak için çalışmaya çağırdı. 2018'de İsviçreli komünistler, Kiev rejimi tarafından hakları çiğnenen Donetsk Üniversitesi öğrencileri için mütevazı bir bağış toplama kampanyası başlattı.
Aynı yıl İsviçre Komünist Partisi, Donetzk yetkililerinin izniyle, İsviçre Konfederasyonunda, bağımsızlığını ilan eden Donetzk Halk Cumhuriyetinin diplomatik temsilciliğinin açılması için elinden geleni yapmıştı. İşe yaramadı: Bern'in “çalışkan” diplomatları önce uyudular, sonra özel girişimler olarak bile ilerlemesini engellediler.
Donetzk hükümetinin temsilcilik açması, İsviçre’nin kendi kendini cumhuriyet ilan eden Donetzk’i tanımaması nedeniyle, yasaklanırken, bugün bile Bern’de halka açık yolda sallanan bir bayrakla sembolize edilmiş sözde “Kürdistan”ın (Irak) sahte bir büyükelçiliği var.