Ukrayna’dan Türkiye düşmanı girişim: Türk iş insanı ve bankalarına yaptırım istediler
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı açıkça Türk iş insanları ve bankalarını hedef aldı.

Aralarında Ziraat Bankası, Credit Europe Bank (Rusya) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ve İş Bankası’nın yöneticilerinin de bulunduğu iş insanlarına yaptırım uygulanması için çağrıda bulunuldu ve bilgileri paylaşıldı.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’na bağlı bir sitede (sanctions.nazk.gov.ua) Türk iş insanları ve bankalara yaptırım yapılması için kampanya yürütülüyor. Ziraat Bankası, İş Bankası, Credit Europe Bank ve yöneticilerinin olduğu listeler tek tek paylaşılıyor.
Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon sonrası, Rus iş insanlarına ve tüzel kişiliklere toplamda 10 bini aşan yaptırımlar uygulandı. Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sadece Ruslar ya da Rus şirketleriyle sınırlı kalmadı. Rusya ile iş yapan şirket ve iş insanları da bu yaptırımlara maruz kalıyor.
‘YAPTIRIM UYGULAMAYA ÇAĞIRIN SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIN’
Bakanlığa bağlı sitede Ziraat Bankası, İş Bankası ve Credit Europe Bank yöneticilerinin listesi fotoğraflarıyla yayınlanıyor. Hüsnü Özyeğin’in de olduğu listede birçok iş insanı var. Bu şirket ve kişilerin yaptırıma uğraması için açık çağrı yapılan sitede, profiline tıkladığınız kişinin sayfasında şu ifade yer alıyor: “Dünya hükümetlerini, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşına verdikleri destek için bu kişiye yaptırım uygulamaya çağırın. Mesajınızı sosyal medyada paylaşın” Bu cümleyle kişi ve kurumlar açıkça hedef gösteriliyor.
HER BİR KİŞİ İÇİN YAPTIRIM NEDENİ YAZILMIŞ
İsim isim listelerin paylaşıldığı Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’na bağlı sitede her bir kişi için ayrı ayrı yazılmış yaptırım nedenleri var. Örneğin Hüsnü Özyeğin’in yaptırım gerekçesi şu şekilde açıklanıyor: Ukrayna'nın güvenliğini, egemenliğini ve bağımsızlığını baltalayan eylemlere mali destek sağlayan üst düzey yetkili.
Yaptırıma uğratılmak istenen bir diğer isim ise Ziraat Bankası Moskova Genel Müdür Nurullah Bakır. Nurullah Bakır için ise yaptırım sebebi olarak şu ifadelere yer veriliyor: Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını baltalayan veya tehdit eden eylemlerini maddi, finansal veya başka bir şekilde destekleyen finans sektöründe (banka) faaliyet gösteren herhangi bir mülkiyet türünden bir şirketin başkanı.
YÖNETİCİLERİN BİLGİLERİ PAYLAŞILIYOR
Yaptırıma uğramalarını istedikleri şirket yöneticilerinin tek tek profillerini oluşturan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, bu sayfalarda kişilere ait bilgileri paylaşıyorlar. Nerede doğdukları, kaç yaşında oldukları, nerelerde çalıştıkları, hangi pozisyonda olduklarına kadar birçok bilgiye sahip olabiliyorsunuz.
TÜRKİYE’NİN DEVLET BANKASINI HEDEFE KOYDULAR
Şirket yöneticilerinin yanı sıra bankalara da doğrudan yaptırım isteniyor. Ziraat Bankası, İş Bankası ve Credit Europe Bank yaptırıma uğratılmak için listede yer alıyor. Bankaların merkez adreslerinin de yazılı olduğu profil sayfasında, yaptırım gerekçesi şu şekilde ifade ediliyor: Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını baltalayan veya tehdit eden eylemlerini maddi, finansal veya başka bir şekilde destekleyen finans sektöründe (banka) faaliyet gösteren herhangi bir mülkiyet türünden bir şirket.
ÖLDÜRÜLEN DARYA DUGİNA DA LİSTEDE
Moskova’da bombalı saldırıda öldürülen Türk dostu siyaset bilimci Darya Dugina da sitenin yaptırım listesinde. Öldürülen Dugina’nın sitedeki fotoğrafının üstüne siyah bir şerit çekilmiş. Suikasttan önce Ukrayna’daki sitelerde Dugina’ya ölüm tehditleri yağdırılıyordu. Ukrayna devletinin sitesi Türk vatandaşlarımızı teşhir ederek can ve mal güvenliklerini riske atmaktadır.
BAKAN NEBATİ’YE SORUYORUZ
Bu yaptırımlar açıkça uluslararası bir tehdit olarak kullanılmakta. Daha önce ABD Hazine Bakanlığı’nın TÜSİAD’a gönderdiği tehdit mektubunda, Türkiye’nin yaptırımlara uyması istenmişti. Mektupta açıkça Türkiye CAATSA gibi yaptırımlarla tehdit edilmişti. Bu yetmezmiş gibi şimdi de Ukrayna Dışişleri Bakanlığı isim vererek devlete bağlı bankanın da içerisinde bulunduğu bankalara ve iş insanlarına yaptırım yapılması için çağrı yapıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati buna yanıt verecek misiniz? Türk sermayesini teşhir ve tehdit eden Ukrayna’ya Bakanlığımızın yanıtı ne olacak?
Dışişleri Bakanlığımız adım atacak mı?
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’na bağlı bu sitenin Türk iş insanlarını ve bankalarını hedef almasına Bakanlığımız nasıl yanıt verecek? Bu küstahça adımdan sonra Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasly Bodnar Dışişleri Bakanlığına çağrılacak mı?
YAPTIRIMDAN KURTULMAK İÇİN BUNLARI YAPMANIZ GEREKİYOR!
Rusça, İngilizce ve Ukrayna dilinde yayın yapan “Savaş ve Yaptırımlar” adlı sitede şirketlerin yaptırımdan kurtulması için maddeler bile hazırlanmış. “Yaptırımdan nasıl kaçınılır?” adlı bölümde maddeler halinde uyulması gerek kurallar var. “Oligarklar”, “devlet yöneticileri”, “propagandacılar” gibi farklı yaptırım sınıfında olanlar için ayrı ayrı şartlar hazırlanmış.
Örneğin “oligarklar” için şu maddeler yer alıyor:
1. Kremlin'in politikasını alenen kınamak veya başka bir şekilde katılmadığını ifade etmek
2. İşgal sona erene kadar Rus hükümetine vergi ödemelerini askıya almak
3. Kişisel servetinin önemli bir bölümünü, Ukrayna devletinin kararlaştırıldığı şekilde, Ukrayna Hükümeti tarafından kontrol edilen yeni oluşturulan bir Ukrayna Yeniden Yapılanma Fonuna teslim etmek.
4. Rusya'daki tüm ticari operasyonları durdurmak.
5. Ulusal Yolsuzluğu Önleme Ajansı ile iletişime geçmek ve yukarıda ana hatlarıyla belirtilen eylemlere ilişkin kanıt sağlamak.
Devlet yöneticileri için ise şu şartlar isteniyor:
1. İstifa etmek
2. Ulusal Yolsuzluğu Önleme Ajansı ile iletişime geçip istifayı kanıtlamak.
İŞTE UKRAYNA’NIN YAPTIRIMA UĞRATMAK İSTEDİĞİ TÜRK İŞ İNSANLARI
Hüsnü Mustafa Özyeğin - Credit Europe Bank (Rusya) Yönetim Kurulu Başkanı
Haluk Behçet Aydınoğlu - Credit Europe Bank (Rusya) Başkanı
Emin Altuğ Candan - Credit Europe Bank (Rusya) Yönetim Kurulu Üyesi
Murat Enver Başbay - Credit Europe Bank (Rusya) Yönetim Kurulu Üyesi
Faik Umut Onur - Credit Europe Bank (Rusya) Yönetim Kurulu Üyesi
Mehmet Güleşçi – Credit Europe Bank (Rusya) Yönetim Kurulu Üyesi
Nurullah Bakır - Ziraat Bankası (Moskova) Başkanı, Denetleme Kurulu Üyesi
Alpaslan Çakar – Ziraat Bankası (Moskova) Denetleme Kurulu Başkanı
Hüdayi Atılgan – Ziraat Bankası (Moskova) Başkan Yardımcısı, Yönetim Kurulu Üyesi
Fuat Yılmaz Yıldız - Ziraat Bankası (Moskova) Başkan Yardımcısı, Denetleme Kurulu Üyesi
Berrin Mahmutoğlu – Ziraat Bankası (Moskova) Denetleme Kurulu Üyesi
Recep Haki – JSC İş Bankası (Rusya) Yönetim Kurulu Başkanı
Mehmet Turan Ünal - JSC İş Bankası (Rusya) Yönetim Kurulu Başkan Vekili
Ozan Gürsoy – JSC İş Bankası (Rusya) Yürütme Kurulu Başkanı
Özgür Temel – JSC İş Bankası (Rusya) Yönetim Kurulu Başkan Vekili
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.