‘Ukraynalı teröristler TürkAkım’ı hedef alıyor’
Putin uluslararası bir toplantıda birçok farklı konuda açıklama yaptı. Rus lider, Kiev rejiminin TürkAkım doğal gaz hattına zarar vermek istediğini belirtti. Karabağ konusunda da ‘çatışma kaçınılmazdı’ dedi. Putin ayrıca Wagner yöneticilerinin olduğu uçağın düşmesiyle ilgili de bilgi verdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin önceki gün, Soçi şehrinde düzenlenen Uluslararası Valday Kulübü toplantısında, gündemdeki konulara ilişkin soruları cevaplandırdı. Yaklaşık dört saat süren etkinlikte Putin, Ukrayna ihtilafı, Dağlık Karabağ ve yeni dünya düzeni ile ilgili açıklamalarda bulundu. Putin özellikle Ukrayna ve Karabağ’daki son gelişmeler ve mevcut gerginliklerin kökeninde Batı'nın rolü olduğunu söyledi. Putin ayrıca daha adil ve eşitlikçi bir uluslararası ilişkiler modeline yönelik vizyonunu özetledi ve Rusya'nın nükleer cephaneliğine ilişkin güncel bilgiler verdi.
‘SAVAŞ GEMİLERİMİZ TÜRKAKIM’I KORUYOR’
Rusya’nın Avrupa’ya TürkAkım doğal gaz boru hattı üzerinden sevkiyatı sürdürdüğünü belirten Putin, “Görünüşe bakılırsa Ukraynalı terörist gruplar bu hatta zarar vermek istiyorlar.” dedi.
Putin, Rus savaş gemilerinin Karadeniz’in altındaki boru hattı sistemlerini koruduğunu vurgulayarak, “Ancak Ukrayna insansız deniz araçlarıyla hatlara saldırmaya çalışıyorlar ve bu saldırlar İngilizce konuşan uzmanların katılımıyla hazırlanıyor. Bunu dinlediğimiz konuşmalarda duyuyoruz. Bundan istediğiniz çıkarımı yapabilirsiniz.” diye konuştu.
‘BATI DÜNYAYI YAĞMALIYOR'
Putin, Batılı ülkelerin zenginliklerini ve nüfuzlarını yüzyıllar süren "sonsuz yayılma", sömürgecilik ve ekonomik sömürü yoluyla biriktirdiklerini vurguladı.
Rus lider, boyun eğdirme ve diğer ulusların meşru çıkarlarını açıkça göz ardı etme üzerine kurulu bu modelin günümüzdeki gerilimlerin kaynağı olduğunu ve "bizi kaçınılmaz olarak bir çıkmaz sokağa sürükleyeceğini" savundu.
Putin, Rusya'nın "daha adil bir dünya düzeninin" temeli olarak görmek istediği altı uluslararası ilişki ilkesini özetledi. Bunlar arasında ülkeler arasındaki "yapay engellerin" reddedilmesi ve tek bir gücün kendi iradesini dikte etmesine karşı çıkılması yer alıyor. Putin, "Hiç kimsenin dünyayı başkalarının zararına ya da onlar adına kontrol etme hakkı yoktur." dedi.
‘DÜŞEN UÇAKTA EL BOMBASI PARÇALARI BULUNDU’
Putin, 23 Ağustos’ta Rusya’nın Tver bölgesinde özel jetin düşmesi sonucu Wagner lideri Yevgeny Prigojin’le birlikte toplam 10 kişinin öldüğü olaya ilişkin de açıklamalarda bulundu.
Olaya ilişkin yanıtlanmamış bir soru kaldığını söyleyen Putin, “(Wagner) Şirketin yönetimine ne olduğu konusunda muhtemelen havada kalan bir soru olduğunu biliyorum.” dedi.
Rusya Soruşturma Komitesi’nin kendisine olaya ilişkin yakın zamanda rapor verdiğini anlatan Putin, “Kazada ölenlerin cesetlerinde el bombası parçaları bulundu. Uçağa dışarıdan herhangi bir darbe gelmedi ve bu Rusya Soruşturma Komitesi tarafından yürütülen incelemenin sonucu olarak kanıtlanmış bir gerçektir.” diye konuştu.
Rusya’da Wagner benzeri gruplara ihtiyaç bulunup bulunmadığına yönelik henüz bir fikir birliği bulunmadığını da vurgulayan Putin, “Ancak bugün itibariyle bu şirketten birkaç bin savaşçının Rusya Silahlı Kuvvetleri ile sözleşme imzaladığını kesin olarak söyleyebilirim. İsterlerse askeri operasyonlara katılırlar.” şeklinde konuştu.
‘YENİ TOPRAKLAR PEŞİNDE DEĞİLİZ’
Putin'e göre Rusya, Ukrayna ile çatışmasında "yeni topraklar aramak" yerine Donbass ve Kırım halkını korumaya odaklanmış durumda. Putin, mevcut krizin 2014 yılında Kiev'de gerçekleşen ve Ukrayna neonazilerini güçlendiren ve Kırım'da reddedilen Batı destekli darbe ile tetiklendiğini yineledi. Büyük ölçüde Rusça konuşulan yarımada aynı yıl Ukrayna'dan ayrılıp Rusya'ya katılma kararı alırken Donbass'ın Donetsk ve Lugansk bölgeleri de bağımsızlıklarını ilan etti.
‘90 BİNDEN FAZLA ASKER KAYBETTİLER’
Rus lider Ukrayna savaşıyla ilgili bilgileri de paylaştı. Kiev’in haziran ayı başında başlatılan "sözde karşı saldırı" sırasında 90 binden fazla Ukrayna askerinin öldüğünü ya da ağır yaralandığını tahmin ettiğini söyledi. Kiev güçlerinin ayrıca 557 tank ve yaklaşık bin 900 zırhlı araç kaybettiğini söyledi.
‘YAPTIRIMLARIN ÜSTESİNDEN GELDİK’
Rusya, AB ve ABD'nin 2014 yılında Moskova'ya ilk kez kısıtlamalar getirmesinden bu yana ekonomisini kendi kendine yeterlilik ve yeni pazarlar yönünde başarıyla yeniden şekillendirdi. Putin, "Yaptırımlardan kaynaklanan tüm sorunların üstesinden geldik ve kalkınmanın bir sonraki aşamasına başladık" dedi.
‘PAŞİNYAN KARABAĞ’I RESMİ OLARAK TANIDI’
Rus lider, Azerbaycan'ın geçen ay ayrılıkçı etnik Ermeni bölgesi Dağlık Karabağ üzerinde kontrolü yeniden tesis etmesiyle Moskova'nın müttefiki Ermenistan'ı terk ettiği yönündeki suçlamaları reddetti. Bakü'nün zaferi ve yerel askeri gücün dağıtılması, Ermeni nüfusun bölgeden kitlesel göçünü tetikledi.
Putin'e göre Rusya çatışmaya arabuluculuk etmek için elinden geleni yaptı ve Erivan'a Dağlık Karabağ konusunda bir uzlaşma önerdi. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın bölgeyi resmen Azerbaycan toprağı olarak tanımasının ardından silahlı bir çatışmanın "kaçınılmaz" olduğunu savundu.
‘NÜKLEER ANLAŞMALARDAN VAZGEÇEBİLİRİZ’
Putin, Sarmat silo tabanlı kıtalararası balistik füze üzerindeki çalışmaların "etkin bir şekilde tamamlandığını" söyledi. Putin ayrıca Moskova'nın Burevestnik nükleer güçle çalışan seyir füzesini de başarıyla test ettiğini açıkladı.
Putin, ABD tarafından hala onaylanmadığı için Rusya'nın 1996 tarihli Kapsamlı Nükleer Test Yasağı Anlaşması'nı (CTBT) onaylamayı iptal etmeyi düşünebileceği uyarısında bulundu. Rus lider, Washington'un konuyla ilgili politikalarına "aynalı yanıtlar" verme ihtimalini de göz ardı etmedi.