Ukrayna’nın NATO üyeliği hayal
Güvenlik Uzmanı Dr. Eray Güçlüer, ABD'nin Ukrayna'da istikrarsızlık istediğini ve Rusya'nın gücünü zayıflatmayı amaçladığını belirtti. Rusya'nın bu tuzağa düşmeyeceğine dikkat çeken Güçlüer, “ABD, Ukrayna’yı arada tutma yoluyla mevcut sorunlu durumu sürdürmek isteyecektir.” dedi.
Ukrayna'nın NATO'ya girebilme ihtimalini İstanbul Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eray Güçlüer ile konuştuk. Avrupa'nın bu konuda temkinli olduğunu ve ABD'nin kışkırtmalarına uymayacağını belirten Güçlüer, Rusya'nın da Ukrayna'da tuzağa düşmediğini kaydetti. Dr. Güçlüer, şu değerlendirmelerde bulundu:
“ABD'nin Ukrayna politikasının temelinde, Rusya korkusu üzerinden NATO ve AB'yi kontrol altına alma isteği var. Ukrayna sorunlu bir çatışma alanı. Bu sebeple NATO'ya alınması yönünde bazı mesajlar verilse bile, alınması zor. Ukrayna’yı NATO’ya alırlarsa Donbass ve Kırım’daki problemleri de kabul etmiş olurlar. ABD askeri, bu bölgeler için gelip Rusya ile savaşır mı? Hiç sanmıyorum. Ukrayna’nın NATO'ya alınması demek, olası bir Rus askerî harekâtında NATO’nun 4. maddeyi işletmesi demektir. Bu durumda bütün NATO ve AB savaşın ortasına düşer ve bunu istemeleri olası değil.
'ABD RUSYA'NIN UKRAYNA'YA GİRMESİNİ İSTİYOR'
“ABD’nin eski gücü yok. Emperyalist bakış açısıyla saha gerçekleri örtüşmüyor. Diğer yandan Avrupa, Rusya ile olan ilişkilerinden vazgeçmek istemiyor. O yüzden konvansiyonel bir çatışma zor. Konvansiyonel savaş yerine politik ve ekonomik bir mücadeleyi öngörüyorlar. Birkaç gün önce NATO Genel Sekreteri, “Rusya Ukrayna'ya saldırırsa ağır bedeli olur.” dedi. Ağır bedelden kastettiği şeyi ise şöyle açtı: “Politik baskı, ekonomik yaptırım ve Ukrayna ordusunun kendisine yeterli hale gelmesi için destek.” Yani “Oraya gireriz” demedi, Ukrayna'ya “Silah veririz” dedi.
Şu ana kadar Ukrayna’ya gerekli desteği de vermediler. O zaman ne istiyorlar? Bu noktada biraz aykırı bir görüşe sahibim: ABD aslında Rusya'nın Ukrayna’ya girmesini istiyor. Rusya Ukrayna'ya girerse vur-kaç savaşı yapacak düzensiz gruplarla karşılaşacak. Dolayısıyla istedikleri şey; Ukrayna üzerinden Rusya'nın enerjisini tüketmek, Rusya'yı zayıflatmak.
'NİHAİ HEDEF ÇİN'
“Bu meselesin arka planında nihai hedef olarak Çin olduğunu da görmemiz lazım. Kazakistan meselesini de bunlarla paralel olarak görmek gerekir. Kazakistan'da Rusya akıllı davrandı ve kontrolü sağladı. Fakat Kafkaslarda başka kırılgan bölgeler olduğunu unutmamak gerekir. Bütün bunları düşündüğümüzde AB'nin ne Ukrayna’yı ne Gürcistan’ı NATO'ya almak isteyeceğini düşünüyorum.
“Rusya da tuzağı gördü ve bu tuzağa düşmez. Rusya 6 ordusunu Ukrayna sınırına yığdı. Bu aslında NATO’yu bölgeden uzaklaştırmak için bir psikolojik harekât. Putin ve ekibi akıllı davrandı ve frene bastı. Rusya 'saldırırım' demiyor ve kontrollü davranıyor. İyi ki de böyle yapıyor. Öyle zannediyorum ki sınırdaki gücünü kademeli olarak geri çekecek. Bu tip askeri faaliyetlerin ekonomik yükü de fazla.”
DÜŞÜK YOĞUNLUKLU ÇATIŞMA
- Rusya, Ukrayna’nın NATO’ya alınmayacağına ilişkin yazılı bir taahhüt beklediğini ısrarla ifade diyor. NATO buna yanaşır mı?
“Hayır, kesinlikle yanaşmaz. NATO böyle bir taahhüt vermeyecektir. ABD Ukrayna için istikrar değil, istikrarsızlık istiyor, böylece Rusya'nın gücünü sorunlu bir bölgede zayıflatmak istiyor. 1979 Afganistan örneğinde olduğu gibi Rusya'nın bir sarmalın içine girmesini istiyor. Aslında Ukrayna’nın ABD için tek önemi, Rusya'nın gücünü zayıflatacağı bir mücadele sahası olması. ABD Gladyosu Kazakistan'da yaptığı gibi terörist grupları Ukrayna'da Rusya'ya karşı kullanmayı deneyebilir, bu ihtimali göz önünde bulundurmak lazım.
“Önümüzdeki dönemde belirsizlik ortamı üzerinden düşük yoğunluklu bir çatışma söz konusu olabilir. ABD, Ukrayna’yı ne NATO'ya alarak ne de kapıdan kovarak arada tutma yoluyla mevcut sorunlu durumu sürdürmek isteyecektir, çünkü değindiğim gibi ABD’nin hedefi Rusya’yı bu bölgeyle uğraşmak mecburiyetinde bırakarak zayıflatmak.”