Un ihracatında çıta yükseliyor
Sabri Yıldız, “Yıllık ortalama 20 milyon ton buğday üretimiyle iç pazarımızın talebini karşılayabilen ülkemizde, ortalama 3 milyon tonu aşkın un ihraç ediliyor. Eksun Gıda olarak Ar-Ge gücümüz ve güçlü finansal sermayemizle ihracat pazarındaki payımızı artırmaya devam ediyoruz." dedi.
Kuruluşunun 60. yılını kutlayan un üreticisi Sinangil markasıyla, yılın ilk yarısında 52 bin ton ihracat hacmine ulaşan Eksun Gıda, yıl sonunda 130 bin tona ulaşmayı hedefliyor. Tekirdağ ve Konya’da olmak üzere yaklaşık 96 bin metrekarelik iki ayrı tesiste üretim yapan Eksun Gıda, yılın ilk yarısında 2,4 milyar TL’nin üzerinde satışa imza attı. Tekirdağ fabrikasındaki Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge merkezinde, ihtiyaca göre un anlayışı ile bu yıl 3 yeni öncü projeyi daha devreye alan Eksun Gıda, nitelikli un üretimine yönelik çalışmalarını hayata geçirdi.
SEKTÖRDE 60. YIL
Konuyla ilgili açıklama yapan Eksun Gıda Fabrikalar ve Tedarikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sabri Yıldız, “Cumhuriyetimizin 100 yılının 60 yılına şahitlik eden Sinangil markamızla ürün yelpazemizi müşteri ihtiyaçlarına göre geliştiriyoruz.” diye konuştu. Türkiye genelinde bu yıl buğdayda 21,5 milyon ton rekolte beklendiğinin de altını çizen Yıldız, şu ifadeleri kullandı:
30’DAN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT
“Yıllık ortalama 20 milyon ton buğday üretimiyle iç pazarımızın talebini karşılayabilen ülkemizde, ortalama 3 milyon tonu aşkın un ihraç ediliyor. Eksun Gıda olarak Ar-Ge gücümüz ve güçlü finansal sermayemizle ihracat pazarındaki payımızı artırmaya devam ediyoruz. İhracat yaptığımız 30’dan fazla ülke arasına, yılın ilk 6 ayında Dubai ve İngiltere’yi de dahil ederek genişlemeye devam ediyoruz. Özellikle Doğu Afrika, Uzak Doğu, Kuzey ve Güney Amerika pazarlarında ihracat hacmimizi daha da büyütmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
ÜRETİMDE YENİLENEBİLİR ENERJİ
2023 yılının ilk çeyreğinde tamamı sermaye artışı şeklinde gerçekleşen halka arzla, Eksun Gıda’nın paylarının %28,63’ünün Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladığını hatırlatan Yıldız, Konya fabrikamızda yapılması planlanan, toplam 12 adet 90 tonluk un silosu yatırımı için tedarikçilerle anlaşmalar imzalayarak un depolama kapasitesini artırmayı ve sürdürülebilir kalite anlayışını desteklemeyi hedefliyoruz. Tekirdağ ile birlikte Konya’da kurulu un üretim tesislerimizde elektrik ihtiyacının karşılanmasına yönelik yenilenebilir enerji santrali kurma çalışmalarımıza başladık. Ar-Ge merkezimizle birlikte organik atıkların, yem dışında gübre ve ambalaj gibi alanlarda kullanılmasına yönelik geri dönüşüm çalışmaları yürütüyoruz.” sözleriyle aktardı.