Unicorn gücüyle binlerce istihdam GETİR'ecek
Getir, 2.6 milyar dolar değerlemeye ulaşarak ülkemizden çıkan ikinci unicorn oldu.
Uygulama üzerinden sipariş edilen market ürünlerini müşterilere 10 dakikada teslim etme garantisi sunarak sektörde hızla büyüyen Türk şirket Getir, yakaladığı grafikle bu alandaki yabancı oyuncuları da saf dışı bırakmıştı. Geçen haftalarda İngiltere'de de faaliyete başlayan şirket, 5.5 yıl gibi bir sürede aldığı fonlamalar ve hisse satışlarıyla unicorn olmayı başardı. Dün Zoom üzerinden yapılan basın toplantısında verilen bilgilere göre Getir, aldığı 300 milyon dolarlık yeni yatırımla 2.6 milyar dolarlık değerlemeye ulaşarak unicorn yani değerlemesi bir milyar doları aşan startup/hızlı büyüyen teknoloji temelli girişim olmayı başardı. Türk oyun şirketi Peak'in 1.8 milyar dolara geçen yıl ABD'li Zynga'ya satılmasıyla Türkiye'nin ilk unicornunu çıkarmıştı.
25 MİLYON TL DAĞITACAK
Toplantıda Londra’nın yanı sıra yakın zamanda Almanya, Fransa ve Hollanda’da hizmete başlamaya hazırlandıklarını anlatan Getir Kurucusu Nazım Salur, geçen ocak ayında 128 milyon dolarla ikinci yatırım turunu tamamladıklarını anımsattı. Yerli ve yabancı fonlardan 300 milyon dolar değerinde yatırım aldıklarını kaydeden Salur, Getir’de üçüncü turun liderliğini yeni yatırımcılardan Silikon Vadisi merkezli Sequoia Capital ve mevcut fonlardan New York merkezli Tiger Global üstlendiğini söyledi. Daha önceki tura katılan sekiz fondan yedisi de bu son tura katıldı. “Getir’in unicorn olmasında en önemli katkıyı veren bayilerimizin saha çalışanları olan kurye ve depo görevlilerine kıdeme dayalı olarak dağıtılmak üzere, 25 milyon TL’yi bayilerimiz kanalıyla paylaşacağımızı da belirtmek isterim” diyen Salur, istihdam konusundaki bir soruyu şöyle yanıtladı: “Binlerce yeni istihdam diyebiliriz. Seneye bu zamanlar iki katına çıkacak.”
SERMAYESİ İNSAN VE İŞ FİKRİ
İnsan kaynaklarına verdikleri öneme işaret eden Salur, “Sürekli yetenek peşindeyiz. İş görüşmeleri yapıyoruz. Sadece 50 kişi insan kaynaklarında çalışıyor. İyi bir startup ancak iyi insanlarla olur. Bu 2.6 milyar içinde Getir'in öz varlıkları 10 milyon dolar etse geri kalan değer bu iş fikri ve bunun etrafında akıllı insanları toplayan algoritmadır. Getir'in arkasındaki değer bu insanlar. Bir otomobil fabrikası, bir rafineri kurmadık. Getir'de çalışmak için torpilli olmana gerek yok. Aklını, becerisini kullanan herkese... sadece yurt içinde değil yurt doşında insan alıyoruz” dedi.
Hızlı büyüyor olmalarının bu işin çok karlı olduğu anlamına gelmediğini aktaran Nazım Salur, “Yaptığımız yatırımlarla büyüyoruz. Yoksa aldığımız karla yürürüz. Neden hisse satalım? Biz ve bizim gibi şirketler belli miktarda kar etseler de yeni yerlerde karlılık sonradan gelir. Startuplar ilk yıllarında karlı değillerdir. Bu beceriksizlik değil hızlı büyüme tercihidir Yatırımcılar karlılıktan değil hızlı büyümeden ölçüyorlar, karlılığı erteliyoruz” dedi.
KARBON AYAK İZİNİ AZALTMA SÖZÜ
“Bu işin eksisi ne olabilir?' derseniz şehirde ek trafik yaratıyoruz” ifadelerini kullanan Getir Kurucusu Salur'a, yarattıkları karbon ayak izini hatırlatarak Yeşil Mutabakat gündemdeyken bir dönüşüm planları olup olmadığını sorduk. Salur, sorumuzu şöyle yanıtladı: “Karbon ayak izini azaltmak için elektrikliye geçmek lazım. Bununla ilgili çalışmalar var. Türkiye'de denediğimiz 100 elektrikli motorsiklet var. Peyder pey elektrikliye geçmek istiyoruz. Londra'da elektrik ile başladık. Türkiye'de de bunun gelişmesini istiyoruz. Yerli olsa ne kadar iyi olur. Bizde uygun araçların üretilmesi söz konusu olduğunda binlercesini alabiliriz. Bu işlere bakanlar bizimle irtibatta olabilirler. Uzun vadede hele ki büyükşehirlerin bunlara dikkat etmesi lazım. Ön maliyetler yüksek olsa da her şey para değil. Getir bu konuda iyi bir şirket. İmkanlar olduğunda belli şeylerde öncülük yapacaktır.”