Üniversiteden kişiye özel öğretim üyesi ilanı
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine ilişkin hazırlanan Sayıştay raporunda, öğretim üyesi kadrolarına, eşitlik ve liyakat ilkelerine aykırı atamalar yapıldığı tespit edildi. Raporda öğretim üyesi alımı ilanlarında, belli bir kişiyi çağrıştıran şartlar istendiği kaydedildi.
Sayıştay'ın üniversitelere yönelik hazırladığı 2023 yılı denetim raporlarında, üniversitelerdeki çok sayıda usulsüz işlem dikkat çekti. Bunlar arasında ihalelerde yapılan yanlış uygulamalar, liyakatsiz atamalar öne çıktı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine ilişkin hazırlanan raporda, üniversitede bulunan öğretim üyesi kadrolarına, eşitlik ve liyakat ilkelerine aykırı atamalar yapıldığı tespit edildi. Raporda şöyle denildi:
"Üniversitece 2023 yılı içerisinde öğretim üyesi alımı amacıyla çeşitli tarihlerde ilanlar verilmiş, atama yapılacak kadrolara ilişkin olarak 2547 sayılı Kanun’un değinilen maddeleri uyarınca bazı ek kriterler getirilmiş ve boş bulunan kadrolar için öğretim üyesi atamaları gerçekleştirilmiştir."
ÖRNEKLERE YER VERİLDİ
Raporda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin öğretim üyesi alım ilanlarında getirilen ek kriterlerden bazıları şöyle sıralandı:
"İonia demir çağı arkaik dönem yerleşim sistemleri, ölü gömme gelenekleri ve anıtsal mimari bezemeleri alanında çalışmaları olmak. Doçentliğini nicel karar yöntemleri alanında almış olmak ve sağlam ridge regresyon analizi alanında çalışmaları olmak. Böceklerle ilgili faunistik ve sistematik çalışmalar yapmış olmak, entomopatojen funguslar konusunda ve uçucu yağların böcekler üzerinde toksit etkileri ile ilgili çalışmaları olmak. Demokrat Parti, mübadele, Ermeni sorunu ve Cumhuriyet döneminde eğitim konularında çalışmaları olmak. Fiziksel aktivite, transteorik moel, yaşlı sağlığı, kadın kanserleri ve namus ile ilgili çalışmaları olmak."
'BAŞVURAN BİRER KİŞİ KADROYA ALINDI'
Alımı yapılacak öğretim üyeliği kadroları için ek kriterler getirilirken, 2547 sayılı Kanun’un 23 ve 26'ncı maddelerinde ifade edilen objektif ve denetlenebilirlik ilkelerine riayet edilmediği aktarılan raporda şu ifadelere yer verildi:
"İlanlarda spesifik ve belli bir kişiyi çağrıştıran şartlar istenmiştir. Bunun sonucunda da alım yapılacak kadroların tamamına yakını için sadece birer kişi başvuru yapabilmiş ve aynı kişiler kadrolara alınmıştır."
'BİLİMSEL AMAÇTAN UZAK'
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine yönelik hazırlanan raporda ise üniversitenin bazı bilimsel araştırma altyapı projelerinin, bilimsel araştırma amacından çok başta üniversite hastanesi olmak üzere üniversitenin bazı birimlerinin tıbbi cihaz ve diğer demirbaş ihtiyacını karşılama amacına yönelik olduğu kaydedildi. Söz konusu bulguya ilişkin şu ifadeler yer aldı:
"Üniversite hastanesinin mali yönetimi, döner sermaye işletmesi kapsamında yürütülmekte olup döner sermayenin özel bütçeden katkı almaması ve kendi giderlerini kendi gelirleriyle karşılaması esas olduğundan altyapı projelerinin hastanenin cihaz ihtiyaçları için kullanılması, döner sermayeye dolaylı olarak kaynak aktarılması anlamına gelmektedir. Kamu idaresi cevabında, ilgili cihazların projelerin gerçekleştirilmesinde, yayın yapılmasında ve araştırmacı yetiştirilmesinde katkıları ele alınarak geniş bir perspektifte değerlendirme yapıldığında salt altyapı desteği olarak değerlendirilmemesi gerektiği ifade edilmiştir. Ancak bulguda yer verildiği üzere bazı projelerin bütçesinde taşınır alımı dışında bir kalem bulunmamakta ve söz konusu taşınırların bilimsel araştırma çalışmaları ve yapılacak yayınlar için zorunlu nitelik taşıdığına açıklama getirilmemektedir."