Üniversiteye girişte zorlu tercih dönemi
2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) puanlar yükseldi, başarı sıraları düştü. 2021 YKS ile sonuçlarını karşılaştıran adaylar hayal kırıklığı yaşadı. Uzmanlar, puana göre değil başarı sırasına göre tercih yapılmasını istedi.
Oğuz Kaan Koleji Rehberlik Koordinatörü Yalın Kaya, “24 tercih hakkı var. Başarı ya da puan değil isteğe göre sıralama yapılmalı. Aday en çok istediği üniversite ve programı en başa yazmalı.” dedi.
ÖSYM dün tercih kılavuzu da açıkladı. Üniversitelerin toplam kontenjanı 1 milyon 61 bin 686 oldu. Hukuk fakülteleri için başarı sıralaması barajı 100 binden 125 bine düştü. Mühendislik programlarında SAY en düşük 300 bin, mimarlıkta SAY en düşük 250 bin, tıp fakültesi programlarında SAY en düşük 50 bin, öğretmenlik programlarında ilgili puan türünde en düşük 300 bin, eczacılık programlarında SAY en düşük 100 bininci, diş hekimliği programlarında SAY en düşük 80 bin barajı belirlendi.
SORULARIN KOLAY OLMASI YIĞILMALARA NEDEN OLDU
Oğuzkaan Koleji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Koordinatörü Yalın Kaya, soruların bu yıl önceki yıllara göre basit olmasının başarı sıralamalarını etkilediğini söyledi. Kaya bu yılki değişimi Aydınlık’a yorumladı: “Netler yukarıya doğru hareket etti. Matematik tüm soruları yapanların sayısı çok arttı. AYT’de geçen yıla göre matematik testinde her soru 1 puan daha az getirdi. TYT’de de benzer bir durum var. Matematiğine güvenen bu yıl geçen yıla göre daha düşük aldı. Radikal yığılmalar var. Üniversite tercih dönemi zorlu olacak. Bir sonraki sene bu yığılmaların üzerinden yerleşenlere bakarak yine zorlu bir tercih dönemi yaşayacağız.”
Adaylar, YKS tercihlerini, 27 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında http://ais.osym.gov.tr'den yapacak. ÖSYM'nin internet sitesindeki duyuruya göre, 2022-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, 26 Temmuz'a kadar adaylara ön bilgi vermek amacıyla yayımda olacak. Adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak.
‘TERCİH SIRASINI İSTEĞE GÖRE YAPIN’
Başarı sırasının yalnızca tercih edilecek program havuzunu oluştururken dikkate alınmasını isteyen Kaya adaylara tercihlere yönelik önerilerde bulundu: “Tercih havuzu oluşturulurken puanı unutun, başarı sırasına bakacaksınız. Adaylar, ‘Türkiye’de neredeyim benim üstümde sıralamaya girenler tahminen nereyi tercih edecek’ gibi sorulara yanıt arayarak ilerlemeli. Sınava giren ve tercih yapmayan çok sayıda aday oluyor. Başarı sırasının biraz üzerinden başlanmalı. YÖK Atlas, uygulaması güzel. Aday istediği programın yıllar içinde yukarıya mı yoksa aşağıya mı doğru hareket ettiğini oradan inceleyebilir. Tercih havuzu oluşturulduktan sonra sıralama yapılırken mutlaka istek esas alınmalı. Sistem öğrencinin sırasına göre yerleştirerek ilerliyor. Öğrenci 200 bininci ise, yerleştirme sırası birinciden 200 bininciye doğru gidiyor. Sıra 200 bininci öğrenciye geldiğinde öğrencinin ilk tercihindeki programın kontenjanı dolmadıysa öğrenci o programa yerleştiriliyor, dolduysa sıra ikinci tercihe geliyor.”