23 Kasım 2024 Cumartesi
İstanbul 19°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Unutulmaya yüz tutmuş tatlar yarıştı

Konya'da Ecdat Sofrası Yemek Yarışması ve Geleneksel Konya, Selçuklu ve Mevlevi Mutfağı etkinliği başladı.

Unutulmaya yüz tutmuş tatlar yarıştı
A+ A-

Büyükşehir Belediyesi ile Konya Aşçılar Derneği'nin Ecdat Parkı'nda düzenlediği etkinliğin ilk gününde 40 yarışmacı, hünerlerini sergiledi. Bir saatlik sürede yaptıkları yemekleri jürinin beğenisine sunan yarışmacılardan dereceye girenlere para ödülü verilecek.
Konya Aşçılar Derneği Başkanı Yılmaz Seçim, "Bugün Konya mutfağında unutulan veya çok daha az yapılan yemekleri tanıtmayı amaçlıyoruz. Selçuklu ve Mevlevi mutfağının merkezi olmasından dolayı da bunu da tanıtmaya çalışacağız." diye konuştu.
Seçim, Konya'nın tarihi Sille Mahallesi'ne özgü "gıliç" yemeğinin dikkati çeken lezzetlerden olduğuna işaret etti: "Sille mutfağına özgü ve hâlâ Ermenilerin yaptığı bir yemek çeşidi. Ermenilerin mutfak kültürüne ait. Mevlevi mutfağından 'zülviye' yemeği de bir yarışmacımız tarafından tercih edildi. Günümüzde unutulan bir yemekti şimdi yeniden yapılmaya başlanacak. Etkinlikte Selçuklu, Mevlevi, Osmanlı ve Konya mutfağını yeniden harmanladık. Alana profesyonel bir mutfak kuruldu. İki gün sürecek etkinlikte ev hanımları, gastronomi öğrencileri, aşçılar ve şeflerden oluşan 80 yarışmacı katılıyor."


ÇEVRE HAFTASI BELİRLENDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'ne göre her yıl 5 Haziran tarihinin bulunduğu hafta, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından duyurulacak bir temayla "Türkiye Çevre Haftası" olarak kutlanacak.
"Türkiye Çevre Haftası" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Genelgede, çevrenin korunması konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'ndan bu yana 5 Haziran'ın, Dünya Çevre Günü olarak kutlandığı anımsatıldı. Genelgede, "Doğal çevrenin korunması, sürdürülebilir yaşam çevrelerinin oluşturulması, iklim değişikliği ile mücadele konularında çevre bilincinin her geçen gün giderek arttığı ülkemizde Dünya Çevre Günü kutlamalarının daha katılımcı, çok paydaşlı şekilde gerçekleştirilmesi, çevre sorunlarının ve gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla her yıl 5 Haziran tarihinin bulunduğu hafta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından duyurulacak bir temayla Türkiye Çevre Haftası olarak kutlanacaktır." ifadelerine yer verildi.


SARI DUDAK CANLANDI

Unutulmaya yüz tutmuş tatlar yarıştı - Resim : 1

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde ilkbaharda açan "sarı dudak" ters laleleri, doğaya renk kattı. İlçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki 2 bin 500 rakımda bulunan Soğuksu, Suludere ve Keklik bölgelerinde açan ters lale türü "sarı dudak", fotoğraf sanatçılarının da ilgisini çekiyor.
Doğa fotoğrafçısı Turhan Koçaş, bu yıl tabiatın geç yeşerdiğini söyledi. Çiçek çekimlerinin kendilerini heyecanlandırdığını ifade eden Koçaş, "Endemik bir ters lale tür olan 'sarı dudak' çekimleri için buradayız. Hava gayet güzel, her taraf çiçeklerle dolu. Biz de fotoğrafını çekiyoruz." dedi. Amatör fotoğrafçı Şenay Vanlı ise arkadaşlarıyla doğaya fotoğraf çekimlerine çıktıklarını anlatarak, "Yağışlardan sonra doğa canlandı. Biz de fotoğraf çekmeye devam ediyoruz." ifadesini kullandı.


YUVADAN DÜŞEN YAVRULAR ETLE BESLENİYOR

Unutulmaya yüz tutmuş tatlar yarıştı - Resim : 2

Tunceli'nin Pülümür ilçesinde şiddetli rüzgar nedeniyle yuvalarından düşen kartal yavrularına özenle bakılıyor.
Salkımözü köyü sakinleri, dağlık arazide iki kartal yavrusunu yuvalarından yere düşmüş halde buldu. Kuşları bulunduğu yerden alan köylüler, durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Tunceli Şubesine haber verdi. Hayvanları koruma altına alan DKMP görevlileri, yavru kartallara şefkatle bakıyor. Günde ortalama yarım kilogram et tüketen kartallar, uçmayı öğrendikten sonra doğaya salınacak.

Resmi Gazete konya aşçılar derneği zülviye ecdat parkı Türkiye Çevre Haftası