Üreten okul: Köylüden bir alıp köylüye bin verdiler
13 köyden taşımalı, 170 öğrencinin eğitim gördüğü okulda çocuklar üretirken öğreniyor. Bitkiler yetişirken gübrenin etkisi, çimlenme, ışık ve su ile deney yapma imkanı bulan öğrenciler, çevre köylerden tek tek topladıkları ata tohumlarını çoğaltarak köylülere dağıtıyor
Bayburt merkeze bağlı Adabaşı köyünde, öğretmenlerinin yardımıyla okul bahçesinde kurulan seraya atalık tohumları eken öğrenciler, elde ettikleri yeni tohumları yörede çiftçilik yapan vatandaşlara dağıtıyor.
Adabaşı İlkokul ve Ortaokulu Müdürü ve Fen Bilgisi Öğretmeni Bayram Yurtvermez, İl Tarım ve Orman ile Milli Eğitim müdürlüklerinin desteğiyle 2 yıl önce okul bahçesine öğrencileriyle sera kurdu. Ata tohumlarının yaşatılmasını hedefleyen Yurtvermez ve öğrencileri, seraya domates, salatalık, patlıcan, biber, nane kavun, karpuz, bal kabağı, fasulye, soğan gibi 10 çeşit tohum ekti. 13 köyden taşımalı, 170 öğrencinin eğitim gördüğü okulda öğrenciler üretirken öğreniyor.
ÇOĞU TOHUMDAN ÜRETMEYİ BİLMİYORDU
Fen bilgisi dersinde öğrencilerine tohumun çimlenmesini anlatırken okula sera yapma fikrinin ortaya çıktığını belirten Yurtvermez, "Bu konuyu anlatırken çoğu öğrencinin köyde yaşamasına rağmen tohumdan üretmeyip hazır fide aldıklarını duydum. Bunu öğrenince okulda bir sera kurup tohumdan bitki üretmeyi amaçladık ve işe koyulduk. Burası düz bir araziyken çocuklarla birlikte kazdık ve serayı kurduk" dedi.
Yurtvermez, okulda eğitim gören çocukların Çoruh Vadisi'ndeki verimli toprakların bulunduğu ve çiftçiliğin yoğun şekilde yapıldığı köylerden geldiğini, bunu okulda değerlendirmek istediklerini dile getirdi. Civar köylerde atalık tohumla çiftçilik yapanları araştırıp bulduklarını ve kendilerinden tohum temin ettiklerini anlatan Yurtvermez, şöyle konuştu:
"Hemen yakınımızda Aslandede köyünde atalık tohumdan üretilen domates bulduk. O domatesin tohumlarını aldık. Çoruh Vadisi sadece Bayburt'tan ibaret değil. Devamında Erzurum'un İspir ilçesi ile Artvin'in Yusufeli ilçesinden Batum'a kadar uzanan bir vadi olduğu için Yusufeli'nden salatalık tohumları getirdik. Yine bunun yanında biber, patlıcan, karpuz gibi meyve ve sebzelerin atalık tohumlarını bulduk, getirdik."
HAFTADA BİR GÜN SERAYA GİTTİLER
Öğrenciler haftada en az bir gün seraya geldi. Ektikleri tohumun çimlenmesini izledi. Seranın sıcaklığına, bitkinin gelişim sürecine yaşayarak öğrendiler. Seranın yapımından tohumların filizlenip yeniden tohum üretimine kadar bütün süreçle öğrencilerin ilgilendiğine dikkati çeken Yurtvermez şunları söyledi: "2 yılın sonunda epeyce tohum elde ettik. Biz öğrencilerimizden bu tohumları köylerine götürüp komşularına dağıtmalarını istedik ve ata tohumunu çok sayıda çiftçiye ulaştırmayı amaçladık. Hedefimize geçen yıl pandemi biraz engel olsa da ulaştık. Bu yıl daha fazla kişiye ulaşmayı planlıyoruz. Amacımız, toplumla iç içe olmak. Çocukları üretime ve organik tarıma teşvik etmek. Üretmeden tüketmemeyi alışkanlık haline getirmek, okulun sadece sınıf ortamından ibaret olmadığını, etkin katılımla dışarıda da eğitimin olabileceğini anlatmak ve bahçeyle içli dışlı olmak."
Seranın bir kısmına koyun gübresi, bir kısmına solucan gübresi uygulandı, bir kısmında ise gübresiz tarım yapıldı. Öğrenciler, hangi gübrenin hangi ürünlerde verimi arttırdığını gözlemleyecek.