Üretici: Buğday fiyatı 8 lira olmalı
Tahıl ambarı olarak bilinen ve Türkiye’nin buğday ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığı Konya’da, buğday ve arpa ekimleri yapıldı, üretici hasada hazırlanıyor.
Bu yıl hava şartlarının sert gitmesi nedeniyle ekim alanlarında tahribatlar oldu, ekimde gecikmeler yaşandı ancak üretimde bir azalma beklenmiyor. Konya Ovası’nda geçen yılın verilerine göre 1 milyon 920 bin ton üretim gerçekleştirildi. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, buğdayda kendi kendimize yettiğimizi, ithal edilen buğdayın ise un olarak yurt dışına ihraç edildiğini belirtti.
FİYAT 7-8 ARASINDA OLMALI
Bu yıl gübre ve diğer girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirten Burak Kırkgöz, buğday alım fiyatının 7-8 lira olması çağrısı yaptı. Üreticinin şu andaki en büyük sıkıntısının sulama maliyetleri olduğunu ifade eden Kırkgöz, “Buğday ve arpa hasadı başlayacak. Üretici şu anda sulama yapıyor, Yedinci aya kadar sürecek. Çiftçi, gelecek olan elektrik faturalarını nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Hasada kadar para dönüşü de olmayacak. Sulama yapılmazsa da yeşil mahsulden zarar edecekler” diye konuştu.
SULAR TARIMA KAZANDIRILSIN
Taban ve yer üstü sularının planlı ve düzenli kullanılması çağrısı yapan Kırkgöz, “Kuraklık tehdidine karşı Konya’dan Akdeniz’e akan yer üstü kaynakları iyi değerlendirilmeli. Sular boşa akıyor. Hazır olan projeler, bir an önce hayata geçmeli. Boşa akan sular, tarıma kazandırılsın” dedi. Kırkgöz, çiftçilerin suyu bilinçsiz kullandığını da belirterek, “Çiftçi sulama konusunda bilinçlendirilmeli” diye konuştu. Ayçiçek ekimlerinin başladığı bilgisini de veren Burak Kırkgöz, çiftçilerin satacakları ürünün fiyatını merak ettiğini ayçiçek fiyatlarının da 16-18 lira arasında olması gerektiğini söyledi.