Üretici fındık taban fiyatını beğenmedi
Üretici temsilcileri açıklanan fındık taban fiyatını yeterli bulmadı. Aydınlık’a konuşan Ordu, Giresun ve Akçakoca Ziraat Odaları Başkanları, maliyetlerin arttığını ve üreticinin bu yıl en az 100 lira taban fiyatı beklediğini belirterek, ‘fındıkçı yalnız bırakılmasın.’ YURT HABERLERİ SERVİSİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fındık alım fiyatlarını açıkladı. Geçen yıl 52 lira olan fındık taban fiyatı 82 lira olarak belirlendi. Erdoğan yaptığı açıklamada, “16 ilimizde yaklaşık 500 bin çiftçimizin fındık alım fiyatlarını değerlendirdik. Geçen sene rekoltemiz oldukça iyi geldi. Bu sene 770 bin tonluk rekolte bekliyoruz. TMO'yu yeniden görevlendirdik. Giresun kalite fındık için fiyat 84 lira, levant kalite fındık için 82.5 lira olarak belirlendi. Alımlarda her bir randıman için kilogram başına ilave 1 lira 65 kuruştan başlayan prim verilecektir. Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticilerimize ayrıca kilogram başına 2 lira 70 kuruş destekleme ödemesi yapacaktır.” dedi.
Yeni fiyatı bölgenin Ziraat Odaları Başkanlarıyla konuştuk. Oda Başkanları 80 lira maliyet çıkardıklarını, 100 lira beklediklerini belirterek, açıklanan fiyatın beklentilerini karışlamadığını söylediler. Verimin de aşırı yağışlar nedeniyle düşük olacağını ileri süren Başkanlar, TMO’nun piyasaya girmesiyle fiyatın daha fazla aşağıya düşmesinin önüne geçileceğini kaydettiler.
‘BEKLENTİMİZ 100 LİRAYDI’
Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fiyatın beklentilerinin altında gerçekleştiğini belirterek, şunları söyledi: “Biz 100 lira bekliyorduk. Hakikaten, enflasyonun ve girdi maliyetlerinin yüksek olması dikkate alınarak taban fiyatının biraz daha yüksek açıklanmasını bekliyorduk. Üretici zor bir süreç geçirecek gibi gözüküyor. Geçen yıl 216 lira olan işçi fiyatları bu yıl 448 lira oldu. Buradaki artış bile yüzde 100’ün üzerindedir.
“İnşallah Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), alımın yapılacağı 25 Ağustos’a kadar randevu sistemini açar ve depolarını da hazır eder. TMO’nun piyasada olması bizim için bir güvence ve denge garantörüdür. TMO piyasada olursa bu fiyat serbest piyasada daha fazla aşağıya düşmez. Bu aşamada ısrarla üzerinde duracağımız konu bu olacaktır. Fiyat konusunda artık yapacak bir şey yoktur. Bundan sonra düşük fiyatın bir şekilde serbest piyasaya da çok düşük yansımasının engellemek gerekir. Bir an önce TMO açıklama yapsın ve üreticiye güvence versin.”
Son günlerde havaların aşırı sıcak geçmesi nedeniyle fındıkta yanma gözlendiğini belirten Akça, “Fındıkta resmi olarak rekolte 717 bin ton olarak açıklandı. Ancak son günlerde aşırı sıcaklar nedeniyle oluşan yanmadan dolayı rekoltenin 600 bin ton civarında olacağını tahmin ediyoruz.” dedi.
Akça, son olarak destek primleri konusunda da şöyle konuştu: “Alan bazlı destek primi dönüm başına 270 lira olarak açıklandı. Kiloda 3 lira 25 kuruşa denk gelir. Mazot ve gübre desteklerinden, yüzde 6 meyilin üzerinde bulunan arazilerdeki fındık üreticisi faydalanıyor. Bu da Doğu Karadeniz üreticisi için ek ücret demek. Alan bazlı destek geçen yıl 225 liraydı.”
‘MALİYETLERİN ALTINDA’
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fiyattan memnun olmadıklarını belirterek şunları söyledi:
“Beklentimizi karışlamadı. 100 liranın altında olan taban fiyatı bizi kurtarmayacak demiştik. Her şeyin maliyeti artarken, açıklanan fiyatın bunların gerisinde kalmasını doğru bulmuyoruz. İşçilik, mazot, gübre fiyatları zamlardan dolayı ciddi maliyet oluştu. En azından 100 lira olursa üretici rahatlar, üretime devam eder dedik. Gerçek manada hayal kırıklığına uğradık.”
Bu yıl rekoltenin aşırı yağışlardan dolayı etkileneceğini ve yer yer yüzde 30 ürün kaybı olacağını belirten Karan, “Yağmurlar nedeniyle ürün 20 gün geç hasat edilecek. Rekolte yandı. Dökülme yaptı. Boş fındık. Yağmurla beraber dökülme, eksilme oldu. Fındıkta yüzde 30 ürün kaybı var. Yüksek kesimlerde kayıplar daha çok.” dedi.
‘ÜRETİCİ NE KAZANACAK?’
Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Kadir Mutioğlu ise en son Aydınlık’a yaptığı açıklamada fındığa 120 lira taban fiyatı talep ettiklerini belirtmişti. Mutioğlu açıklanan fiyatın beklentilerinin çok altında olduğunu kaydederek, üreticinin tepkili olduğunu söyledi. Mutioğlu şunları belirtti:
“Çok tepkiliyiz. Bu fiyatı beklemiyorduk. Sahipsiz bırakıldık. 80 lira maliyet çıkarmıştık. Bu fiyatla üretici zor duruma sokuldu. Üretici gelecek yıllarda ne kazanacak da fındığa yatırım yapacak. Yeterince gübre atmazsa verim alamaz. Bugün birçok yerde üretici yeterli gübre atamadı. Maliyetler yüksek… Ayrıca aşırı yağışlar fındığın kabuğunu nemlendirdi ve bu da çatlamalara neden oldu. Kalite düştü. Böyle giderse fındığın en büyük üreticisi Türkiye’de fındık elimizden gidebilir. Fındıkçı küserse verim azalır. Şu an üreticilerimiz de çok tepkili, eylem yapalım diyorlar. Denize dökelim diyen de var. Bugün Düzce Ziraat Odaları başkanlarıyla toplantı yapacağız. Yol haritası belirleyeceğiz.
“Önemli bir konu da üretici Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’ne ürün vermek istemiyor. Çünkü ince eliyor sık dokuyor. Fındığın kalitesi düşük diye almak istemiyor. Bir sürü bahane buluyor… TMO kapısında tüccarlar bekliyor. Getir bana ver diyor. Tüccar da açıklanan rakamı değil 70 lirayı verir. Açıklanan rakamdan fındık alımının yapılacağını da sanmıyorum. Randımana göre değişecek.”dedi