Tarlada 5 markette 20 TL
Sıcaklığın 50 dereceye yaklaştığı Amik Ovası’nda üretici, kavun mesaisinde. Bu yıl hiçbir üründen kazanamadıklarını belirten kavun üreticileri, fiyatın tarlada 5 liraya düşmesine tepkili. Aydınlık’a konuşan üreticiler, pazarlama konusunda planlama istedi, bakanlığın fiyatları incelemesini talep etti
Amik Ovasında yetişmeyen yok. Buğday, mısır, pamuk, meyve sebze… Tarlalarda şu anda kavun hasadı var. Ancak üretici emek vererek ürettiği ürünlerin para etmemesinden şikâyetçi. 5 liraya kadar düşen kavun fiyatlarının marketlerde 20-30 liraya çıktığını belirten üreticiler, yetkililere ‘araştırın’ çağrısı yaptı. Üreticilerin bir kısmı zarardayız diyerek, ürünü toplamıyor bir kısmı da hayvanlara yem olarak ayırıyor.
BAKANLIK ARAŞTIRSIN
Kırıkhan Kavun Üreticileri Birliği Başkanı Ali Bahur, bu yıl kavunun kalitesinin ve rekoltesinin iyi olduğunu ama son bir haftada fiyatların 5 liraya kadar düştüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:
“Markette kavunun kilosu 25-30 lira. Tarım Bakanlığı’ndan bu durumun araştırılmasını istiyoruz. Millet kavun yiyemiyor. Artık toplamıyoruz. Kavun toplama maliyeti 3,5 lira. Paketlemeyle maliyet 4 lirayı geçiyor. Böyle giderse ekim yapamayız, sürekli zarardayız çünkü.
“Devletin pamuk ve buğdaya desteği var ama kavuna hiçbir desteği yok. Buğday üretiminde zarar ettik. Tonunu 9 bin liradan satmak zorunda kaldık. Amik Ovası üreticisi perişan. Ya işi bırakacağız ya da ücretli işçi olarak tarlaya gideceğiz.”
HAYVANLARA YEM OLDU
Üretici Ali Rıza Sağır da “Biz 5 liradan satıyoruz, halk 20-30 liradan yiyor. En yakın ilçemizde bile kavunun kilosu 20 lira. Büyük zarardayız.
“Birçok kavun üreticisi ürünü tarlada bıraktı. Ya hayvanlara yem yapan ya da üzerine tarlayı süren arkadaşlarımız var. Devlet bir planlama yapsa, kavun üretiminin ne kadar olmasını planlasa bizde kazanırız. Buğdayda zarar ettik, mısırda zarar ettik, pamuk dersen onda da zarar ettik. Çocuklarımızın nafakasını çıkaramaz duruma düştük. Pazarlama işinde devlet yardımı gerekli, bizim çözebileceğimiz bir mesele değil.” diye konuştu.
HİÇBİR ÜRÜNDEN KAZANAMADIK
Üretici Mehmet Çekinmez de şöyle konuştu: “Son 3-5 yıldır ürettiğimiz hiçbir mahsulden para kazanamaz hale geldik. Hep bir umutla çalışıyoruz, ‘bu sene olmadı, gelecek sene’ diyerek canla çalışmaya devam ediyoruz. Ama her yıl alta gidiyoruz. Tüccara kavunu beleşe versek, marketlerde yine 30-40 liraya satılıyor
“Devlet küçük bir miktar üreticiye destek veriyor ama bunun yeterli olmadığını bilinmesini istiyoruz. Bu destekle ekonomik krizin çözülmeyeceğini herkesin bilmesi gerekir. Bazı televizyonlarda izliyoruz ve üzülüyoruz. ‘Çiftçi kazanıyor, bilmem şu kadar traktör satılmış.’ haberlerini izliyoruz. Satılan traktör ile çiftçinin durumunu anlayamazsınız, gelin bire bir çiftçi ile görüşün. Çiftçi kazanmıyor, çiftçi mutlu değil ama bizim umudumuz var, onu kaybetmiyoruz.”