Üretici zarar etti tüketici pahalı yedi
Kimi arasak ‘Çok kötü bir yıldı!’ değerlendirmesi yaptı. Üretici bu yıl girdi maliyetleri ve pazarlama sorununun yanı sıra kuraklıkla da mücadele etti. Bazı ürünlerde fazla üretim, bazı ürünlerde verimde düşüş yaşandı. Üretici hazırlıksız yakalandı, yine zarar etti
Son birkaç yıldır çarşıda pazarda ucuz gıdaya erişemiyoruz. Üretiyoruz ama pahalı yiyoruz. Biz pahalı yerken üretici bu yıl da para kazanamadı, bin bir zorlukla ürettiği ürününü yine değerine satamadı.
Bir önceki yıl narenciye ziyan oldu, bu yıl biber, patlıcan, patates fazla geldi. Buğdayda, çayda açıklanan alım fiyatları düşük kaldı, mısır fiyatı açıklanmadı. Domates üretimi de fazla oldu. Üretici sanayicinin düşük fiyatına tepki gösterdi, Konya, İzmir, Çanakkale ve Bursa’da tonlarca domates tarlalarda çürüdü.
Sadece domateste değil birçok meyve ve sebzede üretici alım yapan tüccarın insafına kaldı. Şanlıurfa’da 20 bin ton isot biber hasat edilmedi, fıstık üreticisi geçen yılın altında fiyattan ürününü sattı. Narenciyede de bu yıl rekolte yüzde 30’a yakın düştü, fiyatlar üretici için iyi olsa da ürün az olduğu için yine kazanamadı. Marketlerde şu anda mandalinanın kilosu 60-70 lira arasında. Zeytinde de durum farklı değil.
Üretimde rekor artış var. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ile Tarım ve Orman Bakanlığının 2024-2025 sezonu rekolte tahminine göre 475 bin ton zeytinyağı üretimi bekleniyor. Fazla üretim var ama fiyatlar raflara yansımıyor. Birçok bölgede üreticideki fiyat 130 liraya kadar düştü. Tariş’in yeni yılda fiyat açıklaması bekleniyor.
KURAKLIK TOPRAKLARI VURDU
Anadolu’nun bereketli toprakları, bu yıl kuraklıkla da mücadele etti. Yılın 8 ayında 900 doğal afet meydana geldi. Bu afetlerin yüzde 36'sı şiddetli yağış ve sel, yüzde 22'si dolu, yüzde 21'i fırtına ve hortum şeklinde gerçekleşti. Ülkede yaşanan doğal afetler, en çok doğa koşullarına bağımlı olarak üretim yapan çiftçileri etkiledi, bu durum market raflarına da yansıdı.
Samsun’un Bafra ilçesinde ağustos ve eylül aylarında şiddetli yağış sebebiyle sel meydana geldi. Karnabahar, brokoli ve lahana gibi ürünlerin su altında kalmasıyla ürünler zarar gördü. Yaşanan bu afet, hem çiftçilerin emeklerini boşa çıkardı hem de kışlık sebze fiyatlarının artmasına sebep oldu.
Ekim ayında Çanakkale’nin Biga ilçesinde 45 bin dekar alanda dolu afeti oldu ve çeltik alanlarının tamamı zarar gördü. Biga Ziraat Odası Başkanı ve sivil toplum örgütleri, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini istedi. Ancak çiftçilerin yaralarını saracak bir gelişme olmadı.
Trakya çiftçisi, ayçiçeğinde son dönemlerin en düşük üretim sezonlarından birini yaşadı. Bölgede kışın başlayan, yaz aylarında da süren kuraklık ve aşırı sıcaklar, verimi olumsuz etkiledi. Verim kaybı, bölgelere göre yüzde 25 ila yüzde 75 arasında değişti. Bazı tarlalarda bitkinin gelişememesinden dolayı hasat dahi yapılamadı.
Bu sene patateste de erken hasatla, ürün arttı, bu da fiyatların üreticide gerilemesine sebep oldu.
PLANLI ÜRETİM
Sonuç olarak bu yıl üretici birkaç üründe değil, ziraat odası başkanlarının söylemiyle ‘külliyen zarar’ etti. Çiftçinin tek umudu ise Tarım Bakanlığının başlattığı Planlı Üretim çalışmalarında. 13 stratejik ürün belirlendi, bu ürünlerde çalışma başlatıldı. Öncelik sözleşmeli üretim olacak. Planlamaya uyan çiftçiye ise ek destekler verilecek. Bölgelerde üreticilerle toplantılar yapılıyor, planın ayrıntıları açıklanıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni düzenlemelerin sahaya yansımasını, 2025'ten itibaren göreceklerini açıkladı.
TÜİK ile birlikte gerçekleştirilecek Tarım Sayımı için 1 Temmuz-31 Aralık 2025 tarihlerinde saha çalışması yapılacak, ardından ilk sonuçlar 2026 yılı Haziran ayında kamuoyu ile paylaşılacak. Yumaklı, 81 ilin tarımsal yatırım rehberlerini hazırladıklarını ve ilerleyen günlerde rehberin yayınlanacağını da bildirdi. Ama üretici endişeli. Ya bu projeler sahada tutmazsa, üretici yine kazanamazsa...
TAHIL AZALDI SEBZE ARTTI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun 2024 yılına ilişkin bitkisel üretim istatistiklerine göre, 2024'te geçen yıla kıyasla tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde üretim azaldı, sebze ve meyvelerde arttı.
Tahıl ürünleri üretim miktarları yıllık bazda yüzde 7,5 azalarak yaklaşık 39 milyon ton oldu. Buğday üretimi yüzde 5,5 azalışla 20,8 milyon tona, arpa üretimi yüzde 12 azalarak 8,1 milyon tona, çavdar üretimi yüzde 15,7 azalışla 257 bin tona, yulaf üretimi yüzde 4,9 gerileyerek 390 bin tona, mısır üretimi de yüzde 10 gerileyerek 8,1 milyon tona düştü. Yumru bitkilerden patates ise yüzde 21,1 artışla 6,9 milyon ton üretildi.
Yağlı tohumlardan soya üretimi yüzde 30,9 artarak 180 bin tona, ayçiçeği üretimi yüzde 0,1 düşüşle 2,2 milyon tona geriledi. Şeker pancarı da yüzde 8,9 azalışla 23 milyon ton olarak hesaplandı.
SEBZE MEYVE
Sebzeler grubu ürünlerinden domateste yüzde 9,9, kuru soğanda yüzde 1,2, salçalık kapya biberde yüzde 21,1 üretim artışı hesaplandı. Geçen yıla kıyasla meyveler grubunda üretim miktarı elmada yüzde 4, çilekte yüzde 10,4 azaldı, narda yüzde 10,1, üzümde ise yüzde 2 arttı. Turunçgil meyvelerinden mandalinada yüzde 32,7, portakalda yüzde 30,3, limonda yüzde 25,6 üretim azalışı gerçekleşti.
Sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 10,3, cevizde yüzde 18,3, Antep fıstığında yüzde 117,6 üretim yükselişi görüldü. Muz üretiminde yüzde 5,9 azalış, zeytinde ise yüzde 146,7 artış kayıtlara geçti.