‘Üreticide süt sudan ucuz’
Başta yem olmak üzere sürekli artan girdi maliyetleri besicilik ve süt inekçiliğini yapılamaz hale getirmeye başladı. Dövizin yükselmesinin de yem fiyatlarında önemli artışa neden olduğu bildiriliyor. Sütün, üreticiden neredeyse ‘sudan ucuz’ fiyata alınmasına rağmen raflardaki süt ve süt ürünleri el yakıyor.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süt üreticilerinden örnekler vererek süt üretiminde gelinen vahim durumu anlattı.
‘YAŞAYABİLECEKLERİ KADAR YEM VEREBİLİYORUM’
Adana’nın Ceyhan ilçesinde süt inekçiliği yapan Kenan Pamukçu, “Besiciliği bitirdiler, gelir-gider dengesi besicilerin aleyhine bozuldu. Yem fiyatları dövize bağlı; battık, bittik” diyordu.
Adana’nın Kadirli ilçesinde ise son bir ay içinde 3 çiftliğin kapısına kilit vurulduğuna işaret eden Gürer, Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kızılca köyünde süt inekçiliği yapan İbrahim Gülümser’in de hayvanlara verdiği yemi azalttığını aktardı. Gülümser şöyle konuşuyordu: “Yaşayabilecekleri kadar yem verebiliyorum. Hayvanlar da doğal olarak sütü kıstı. Başka çarem yok. Aç kalmasınlar ve günü kurtaralım diye uğraşıyorum.”
NEYİ VAR NEYİ YOK SATTI
Besicilerin yem fiyatlarına dayanamadığı için hayvanları kesime göndermek zorunda kaldıklarına dikkat çeken Gürer, İzmir’in Bayındır ilçesinden besici Metin Çağlar’ın durumunu şu sözlerle aktardı: “140 hayvanı varken, borçlarını ödeyebilmek için hayvanlarını sata sata elinde sadece 7 hayvanı kalmış. Evine icra gelmemesi için hayvanları sattığını söylüyor. Tarlaları ve 2 traktörünü de sattığı halde borçlarını tam olarak ödeyememiş.”
YEME YÜZDE 40 ZAM YAPILDI
Veterinerlik ilaçlarına gelen zamların bir yıl içinde yüzde 100 oranında yükseldiğini kaydeden Gürer, üretici Kenan Pamukçu’nun süte verilen desteğe ilişkin “2 lira 40 kuruşluk destek yeterli değil, ayrıca verimin 30 litre üzerinde olması halinde destek dışı kalınıyor” dediğini belirtti.
Ulusal Süt Konseyi’nin, 3 lira 20 kuruş olarak açıkladığı çiğ sütün referans fiyatına uyulmadığına dikkat çeken Gürer, “Toptan olarak üreticilerden çok daha düşük fiyata süt alınıyor. Ayrıca ulusal süt konseyinin referans fiyatını açıkladığı tarihten bu yana süt üretiminde en çok kullanılan yem fiyatlarına yüzde 40 oranında zam geldi” ifadelerini kullandı.
SUYA SÜT KATILACAK DURUMA GELİNDİ
Süt üreticiliğinde 1 litre süte karşılık 1.5 kg yem alınmasının doğal bir denge olarak kabul edildiğine işaret eden Gürer, “Ancak gelinen noktada 1 litre süte 700 gram yem alınabiliyor” diye konuştu. Borçsuz üretici kalmadığını dile getiren Gürer, “'Süte su katma' gibi bir deyiş vardı. Şimdilerde, su sütten pahalı olunca sütün sudan daha ucuz olduğunu özetlemek için ‘suya süt katılacak duruma gelindi’ deniliyor” ifadelerini kullandı.