'Üretim devrimi için Vatan Partisi'ne katıldık': Patnoslu işçilerden ekonomi dersi
Ağrı ilinin Patnos ilçesinin gençleri daha çok batı illerinde inşaat işçiliği yaparak ev ekonomisine katkı sağlıyor. Salgından sonra mecburen memlekete dönmüşler… Vatan Partisi’ne üye olan gençler, çözümün, devletin üretimi desteklemesinde olduğunu söylediler
Patnos’ta tarım arazilerinin neredeyse yarısı ekilip biçilmiyor ve hayvancılık yapılmıyor. Sanayi ise yok denecek kadar az. Bu sorunlara salgın da eklenince, ilçe halkı geçim sıkıntısı ile burun buruna kalmışlar...
Patnoslu gençlerle yaşam koşullarını ve çözüm önerilerini konuştuk.
‘DEVLET İŞ YARATMALI’
Osman Ölmez 26 yaşında. Olanaklar el vermediği için ortaokuldan sonra okuyamamış ve ailesine maddi yardım sağlamak için inşaatlarda çalışmaya başlamış. Ölmez, durumlarını şöyle özetliyor: “Biz yılın altı ayı inşaatlarda çalışıyoruz. Salgın nedeni ile bu yıl hiç çalışamadık. Çünkü inşaat işleri de durdu. Bankalara olan borçlarımız ikiye katlandı ve ödeyemiyoruz.”
Osman Ölmez, çözümü, devletin tarımı ve hayvancılığı desteklemesinde görüyor: “Salgından önce 80 liraya aldığımız un, bugün 150 lira. Şekerin torbası ise 80 liradan 120 liraya fırlamış durumda. Pirincin fiyatı tamı tamına ikiye katlamış. Devlet bu fahiş fiyatlara derhal müdahale etmeli. Tabii bu yetmiyor. Devlet bize iş imkanı yaratmalı. Örneğin buralarda tarım ve hayvancılık desteklenmeli. Bunun yanında tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi de geliştirilirse, başta biz gençler ne gurbet kahrı çekeriz ne işsizlik.”
‘BUĞDAY ÜRETEBİLSEK GEÇİNİRİZ’
Patnoslu Enver de inşaat işçisi. Buğday tarlalarını ve ekinleri özlediğini söylüyor ve şöyle konuşuyor:
“Hangi ilde iş buluyorsam orada çalışmak zorundayım. Daha önce buğday üretiyorduk ve geçimimizi onunla sağlamaya çalışıyorduk. Fakat şimdi buğday para etmiyor. Tarım ürününün gideri gelirinden fazla. Mecburen inşaat işçiliği yapıyoruz. Fakat pandemi nedeni ile şimdi o da yok. Yetkililere sesleniyorum, kendilerini bizim yerimize koysunlar. Bir gün gelip bizi burada görsünler, bizim gibi yaşasınlar, bakalım yaşayabiliyorlar mı?”
23 yaşındaki inşaat işçileri Sami ve İbrahim’in toprakları az ve ekip biçmeye elverişli değil. Onların da çözüm önerileri var:
“Bizim beklentimiz yetkililerin ilçemize bir katkıda bulunup tekstil, fabrika gibi faaliyetler olursa bizim için çok güzel olur. Gurbete gitmektense, kendi memleketimizde ailemizle birlikte yaşamak daha güzel.”
HEDEF BİRİNCİ OLMAK
Görüştüğümüz Patnoslu gençlerin hükümetten de muhalefet partilerinden de umutları yok. “Vatan Partisi’nin dışındaki partiler halkın ekonomik sorunlarını dile getirmiyor” diye sitemde bulunuyorlar. Vatan Partisinin Üretim Ekonomisi politikası ve HDP/PKK’nın üzerine cesurca gitmesi, gençleri umutlandırmış. Vatan Partisi’ne üye olmuşlar. Patnos’ta Vatan Partisi’ni birinci parti yapacaklarını söylüyorlar.
Vatan Partisi Ağrı’da da hızla örgütleniyor. Patnos İlçe Başkanlığına Nesim Görmez “Partimize büyük bir ilgi var Patnos’ta” diyor. Salgın koşullarına ve kış mevsimine rağmen çalışmalarını sürdürmüşler, gidemedikleri yere telefonla ulaşmışlar. Görmez, “Mart ayında havalar yumuşayacak ve biz Patnos’ta büyük bir katılım ile Vatan Partisi’nin bayrağını burada, en yüksekte dalgalandıracağız” diyor. Nesim Görmez’in değerlendirmeleri şöyle:
‘5 KİŞİ ALIYOR 150 KİŞİ BAKIYOR’
“Patnos’un en büyük sorunu işsizlik ve üretimin olmaması. Çiftçiye kredi çıkıyor fakat 5 kişi alıyor 150 kişi bakıyor. Biz iktidara geldiğimizde önce bu gibi ayrımcılığa son vereceğiz. Herkes bir olacak. Patnos Ovası yeniden yeşerecek. Bu ovalar büyük ve küçükbaş hayvanlarla süslenecek. Tabi iktidar olmamız için başta gençler olmak üzere bütün Patnos halkını Vatan Partisi’nde birleştireceğiz ve ilk seçimlerde Patnos’ta iktidar olacağız. Eğer bir ülkede üretim varsa o ülkede refah var demektir, huzur var demektir. Sizin aracılığınız ile Vatan Partisi İlçe Başkanı olarak sadece Patnos halkına değil, bütün Türkiye’ye bir çağrıda bulunuyorum. Huzur için, refah için, terörün bitmesi için gelin hep beraber Vatan Partisi’nde birleşelim ve iktidar olalım.”