01 Kasım 2024 Cuma
İstanbul 11°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Urfa kebabını herkes bilir fakat bu lezzet bir başka! İşte damak çatlatan hasbeli aş tarifi!

Zengin Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan Urfa, et yemeklerinin yanı sıra tahıllarla yapılan yöresel yemekleriyle de damak çatlatıyor. Urfa'nın meşhur hasbeli aşı, zengin besin değeri ve doyurucuyla sık tercih edilen yemekler arasında. İşte sofralarınızı zenginleştirecek hasbeli aş tarifi!

Urfa kebabını herkes bilir fakat bu lezzet bir başka! İşte damak çatlatan hasbeli aş tarifi!
A+ A-

Müceddere olarak da bilinen hasbeli aş, yeşil mercimek ve bulgurun bir araya gelmesiyle yapılıyor. Besleyiciliği yüksek ve çok doyurucu olan hasbeli aşı, yemeklerin yanında veya sade olarak servis edebilirsiniz. Şöyle köpüklü bir ayranla çok da güzel gider! Yöresel yemekleri denemeyi seviyorsanız bu pilavı menünüze kesinlikle dâhil etmelisiniz.

Urfa kebabını herkes bilir fakat bu lezzet bir başka! İşte damak çatlatan hasbeli aş tarifi! - Resim : 1

URFA'NIN MEŞHUR HAŞBELİ AŞ TARİFİ

Malzemeler

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • Tuz
  • Sıcak su

Hazırlanışı

  • Hasbeli aş yapımına başlamak için yeşil mercimeği güzelce yıkadıktan sonra süzün ve bir tencereye alın. Üzerini bir parmak geçecek şekilde su ekleyip haşlayın.

  • Püf nokta olarak mercimekleri çok fazla haşlamamaya dikkat edin. Mercimekler tencerede de biraz kavrulacağı için çok yumuşamış olursa kendini bırakabilir. Biraz daha diri olan mercimeklerin lezzetini daha fazla hissedersiniz.

  • Haşlanan mercimeklerin suyunu süzerek ılıması için bir kenarda bekletin.

  • Soğanı küp küp yemeklik olacak şekilde doğrayın. Yemeği yerken soğanların ağzınıza gelmesini istemiyorsanız rendelemeyi de tercih edebilirsiniz.

  • Bir tavaya tereyağını alarak eritin. Eridikten sonra zeytinyağını da döküp hafif ısıtın.
  • Üzerine doğradığınız soğanları ekleyin. Soğanları kokusu çıkana kadar kavurun. Tuz bu esnada kavrulan soğanların üzerine eklerseniz yemeğin tuzunun her yere eşit şekilde dağılmasını sağlarsınız.

  • Kavrulan soğanın üzerine bulguru ekleyip yaklaşık 3-5 dakika karıştırın. Bu aşama pilavın lapa olmaması için çok önemli.
  • Tenceredeki malzemeler birbiriyle karıştığında üzerine haşlanmış mercimeği ekleyin. Tenceredeki tüm malzemeleri iyice harmanlayın.

  • Üzerine bire bir ölçü olacak şekilde su ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve pişmeye bırakın. Bulgurun cinsine bağlı olarak eklemeniz gereken su artabilir. Suyun yetersiz olduğunu düşünüyorsanız daha fazla su ekleyebilirsiniz.

  • Pilav suyunu çektikten sonra ocağın altını kapatın. Tencerenin kapağını açıp bir kâğıt havlu koyup tekrar kapatın ve yaklaşık 15-20 dakika dinlendirin.

  • Hasbeli aşı tabaklara koyarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Son Dakika Haberleri