22 Eylül 2024 Pazar
İstanbul 24°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Ustasından sırrını aldık! Şerbete bunu eklerseniz kıyır kıyır oluyor…

Bayram ve davet sofralarının vazgeçilmezi, lezzeti takdire şayan kalburabastı tarifini hazırlamak düşündüğünüz kadar zor değil! Her hafta yapmak isteyeceğiniz bu tarifle sofralarınız şölene dönüşebilir, bizden söylemesi. 

Ustasından sırrını aldık! Şerbete bunu eklerseniz kıyır kıyır oluyor…

Kalburabastı yaparken püf noktalarını atlamamak önemli. Doğru bir tarifle misafirlerinizin gönlünde taht kurabilirsiniz! Herkes tarafından çok sevilen kalburabastı çay ve kahve saatlerinizin vazgeçilmezi olacak! Bir saatte evde pastane kıvamında bir kalburabastı tarifi yapmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Gelin, birlikte kıyır kıyır kalburabastı yapmanın püf noktalarına bir göz atalım.

Malzemeleri hazırlayın

Tarifin en önemli püf noktası oda sıcaklığına getirilmiş malzemeler! Oda sıcaklığında kullanacağınız ürünler ile hamur kıvamını doğru tutturabilirsiniz. 100-150 gram tereyağı, bir çay bardağı sıvı yağ ve bir yumurtayı tezgaha alın. 1 çay bardağı yoğurt, bir çay bardağı irmik, 1 paket kabartma tozunu sırası geldiğinde kullanmak için tezgahta hazır tutun. 1 paket vanilya ve 3,5 su bardağı unu da en son kullanmak için ölçerek hazırlayın.

Önce şerbeti ocağa alın

2,5 su bardağı su ve 2 bardak şekeri derin bir tencereye alıp on beş dakika boyunca kaynamaya bırakın. İçine birkaç damla limon ekleyin.

Hamuru hazırlayın

Ustasından sırrını aldık! Şerbete bunu eklerseniz kıyır kıyır oluyor… - Resim : 1

Bir karıştırma kabına tereyağı, yumurta ve yoğurdu alın. Bir çırpıcı yardımıyla bütün sıvı malzemeleri homojen bir kıvama getirin. Başka bir kapta da kuru malzemeleri karıştırın. Daha sonra bütün malzemeleri birleştirin. Hamur kulak memesi kıvamından biraz daha sert olmalı.

Şekil verin

Hamurunuz hazırsa şekil vermeye başlayabilirsiniz. Eğer içerisine fındık, fıstık veya ceviz ekleyecekseniz hamuru avuç içinizde biraz açın ve kuru yemişi ekleyin daha sonra kapatın. Standart kalburabastı formuna getirin. Kalburabastıya desen yapmak için süzgecin arka kısmını üzerine bastırın. Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin ve 170 dereceye ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.

Mis gibi fırından yeni çıkmış kıyır kıyır kalburabastı hazır!

Fırından çıkardığınız kalburabastıları şerbetleme zamanı geldi! Kaynatıp soğuttuğunuz şerbeti sıcak kalburabastıların üzerine gezdirerek dökün. Yarım saat beklettikten sonra tatlıların diğer yüzünü çevirin. Kalburabastılar şerbeti tamamen çektiğinde servise hazır hâle gelmiş demektir. Üzerini tarçın veya Hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Son Dakika Haberleri