Uzay yolculuğuna heyecanlı hazırlık
Türkiye'nin ilk uzay yolcuları olmak üzere seçilen Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, ABD'deki eğitimlerini ve uzay görevlerini anlattılar.
Eğitim süreci ABD'nin Teksas eyaletinin Houston kentinde başladı, farklı eyaletlerdeki istasyonlarda dolaşım halinde devam ediyor. Tuva Cihangir Atasever, ABD'deki eğitimlerin başlamasından bu zamana daha çok teorik eğitimlerden geçtikleri bilgisini verdi ve şunları kaydetti:
"Önümüzdeki aylarda çok daha eğlenceli, çok daha heyecanlı eğitimlerin parçası olacağız. Örneğin, 'santrifüj testi'ne gireceğiz, 'zero-g uçuşu testi' olacak, daha sonra ABD'nin ve dünyanın farklı yerlerinde de Uluslararası Uzay İstasyonu'nun alt sistemleri ve çeşitli modülleri üzerine aşinalık eğitimleri almak için Almanya, Japonya, Alabama gibi yerlere gideceğiz. Buradan Avrupa Uzay Ajansının Columbus Modülü ve Japonya Uzay Ajansının Kibo Modülü üzerinde aşinalık eğitimlerimiz olacak. Çok daha heyecan verici, oldukça yoğun, zorlayıcı ama macera dolu bir yolculuk bizi bekliyor."
UZAYDA 14 GÜN
Alper Gezeravcı, uzay görevinin 2023'ün son çeyreğinde gerçekleştirilmesinin planlandığını, net takvime ilişkin yakın zamanda bilgi edinme imkanının olacağını kaydetti. Alper Gezeravcı, "Önümüzde 6 aylık takvim var. Eğitim içerikleriyle bezenmiş bir süreç." dedi. Eğitimin detaylara vakıf oldukça, ne derece kapsamlı içerik ve detay barındırdığı konusunda şaşırdıklarını ifade eden Gezeravcı, uzay görevi için fırlatmanın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden gerçekleşeceğini belirtti. Gezeravcı, uzayda 14 gün kalmasının planlandığını, bu süreçte TÜBİTAK tarafından seçilen deneylerin gerçekleştirileceğini bildirdi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev yapan Gezeravcı, uzay görevinde herhangi bir konunun kendisini özel olarak zorlayacağını düşünmediğini vurguladı.
Gezeravcı, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olmanın "müthiş derecede mutluluk verici" olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Tarihimizde bir ilk. Beklentim, bu attığımız ilk adımın bundan sonra da gurur duyacağımız tarihimizin bir başlangıç adımı olması ve ülkemizin bundan sonraki dönemde de daha büyük uzay projelerinde sadece katılımcı değil, söz sahibi olarak hak ettiği yerini alması."
‘UZAYLA İLGİLİ MERAKIM ESASINDA DÜNYA’
Tuva Cihangir Atasever, "Benim nihai hedefim ve arzum Ay'a gitmek. Ay'a yolculukta da alçak dünya yörüngesinde gerçekleştirilecek bir misyonun parçası olmak rasyonel adımlardan birisiydi." dedi.
Atasever, Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu kapsamında iki insanlı uçuş yapılacağını, birinin Uluslararası Uzay İstasyonu'na gerçekleştirilecek misyon, diğerinin de yörünge altı uçuşu olduğunu anlattı. Yörünge altı uçuşun 2023'ün son çeyreğinde gerçekleştirilmesi planlanan Uluslararası Uzay İstasyonu misyonundan birkaç ay sonra yapılacağının tahmin edildiğini belirten Atasever, yörünge altı uçuşun Uluslararası Uzay İstasyonu misyonuna kıyasla çok daha kısa ve dünya yörüngesine erişmediği için uzay aracının toplam uçuş sürecinin birkaç saat olacağını bildirdi.
Atasever, şöyle konuştu: "Uzaya dair en çok merak ettiğim şey, esasında uzaydan ziyade yine Dünya ile alakalı. Uzaya gitmiş astronotların yaşadığı 'overview effect', üstgörü etkisi olarak isimlendirilen psikolojik bir değişim dönüşüm tecrübesi var. Dünyayı ilk defa uzak noktadan gördükleri zaman esasında ne kadar kırılgan bir yapı olduğunun, hepimizin aynı uzay gemisi içinde seyahat eden takım arkadaşları, ekip üyeleri olduğunun farkındalığına varıyorlar, Dünya'nın o eşsiz güzelliğinin de tadını çıkarıyorlar. Uzayla ilgili en çok merak ettiğim şey esasında Dünya."
Atasever, uzay görevinin ardından Türkiye'nin sürdürülebilir uzay ekosistemine ve endüstrisine sahip olması için çalışma niyetinde olduğunu kaydetti.