Uzayda ‘bilim yapma’ zamanı
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Milli Uzay Programı kapsamında en önemli adımlardan "Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu Projesi" ile uzaya çıkacak ilk Türk astronotun 3 ya da 4 bilimsel çalışma yürüteceğini bildirdi.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, İzmir Ekonomi Üniversitesi Uzay ve Havacılık Teknolojileri Kulübü tarafından düzenlenen "Türkiye'nin Uzay Misyonu ve Türk Astronot Görevi" başlıklı konferansta, öğrencilere Milli Uzay Programı hakkında bilgi verdi. TUA'nın kurucu başkanı olarak atanmasıyla iki yıldır yoğun faaliyetler gerçekleştirdiklerini anlatan Yıldırım, bu süreçte tüm çevrelerle görüşmeye çalıştıklarını dile getirdi. Milli Uzay Programı'nın Türkiye'nin ortak aklıyla hazırlandığını vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti: "Uluslararası toplantılarda bana Amerikalılar diyor ki 'Bu programı size Ruslar mı verdi?' Ruslar ile konuştuğumuzda da diyorlar ki 'Size Amerikalılar mı verdi?' Kimse bizim kendimizin bunu yapmış olabileceğine inanamıyor. Çünkü hakikaten kısa bir sürede ve beklenmedik hedeflerle bir program ortaya kondu. Ama 'Hayır, bunları Türkiye yapamaz' da denemiyor. Ay programı en zor olanı, onun için bazı sesler çıktı. 'Ya nasıl, yapabilir misiniz' gibi sesler çıktıysa da dikkat ediyorsanız şimdi öyle bir şey yok. Kimse yapamazsınız demiyor. 'Acaba zamanında yapılabilecek mi, şöyle mi olacak, böyle mi olacak' gibi bazı ufak tefek sesler var. O da normal."
‘HEP BAŞKALARININ YAPTIKLARINI DİNLEDİK’
Yıldırım, kendilerinin bu işe bilim misyonuyla yaklaştıklarının altını çizerek şöyle devam etti:
"Türkiye bugüne kadar yerçekimsiz ortamda bir bilimsel çalışma yapma fırsatı hiç yakalayamadı. Bildiğiniz gibi dünya üzerinde böyle bir ortam oluşturmak neredeyse imkansız. Ancak çok kısa süreli serbest düşme şeklinde, saniyelerle saptanabilecek şeylerde oluşabiliyor. O da ciddi deneylerin yapılması için yeterli olmuyor. Dolayısıyla uzaydaki yerçekimsiz ortamda, yapılacak deneylerin bizim için çok ciddi bir önemi var. Çünkü bizim bilim camiamız böyle bir fırsatı yakalayamadı. Hep başkalarının yaptıklarını dinledik ve oralardan bir şeyler öğrenmeye çalıştık. İlk defa bu olacak. TÜBİTAK tarafından duyuru çıktı. 4 Haziran'a kadar süre verildi. Deney, bilimsel çalışma tekliflerini topluyoruz, bunları değerlendirerek bir karara varacağız. Uzay yolcumuzun, astronotumuzun uzay istasyonunda kalacağı 7 ila 10 gün gibi, üstü de henüz netleşmedi. Fırlatma penceresiyle de alakalı biliyorsunuz. Ama 7 ila 10 gün arasında yapabileceği üç veya dört bilimsel çalışmayı tespit edeceğiz."
YÜZDE 70 YERLİ ARAÇ
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Ay Araştırma Görevi'nde bulunacak uzay aracının nihai tasarımının haziranda biteceğini, bunun yüzde 70'e yakın yerlilik oranıyla hazırlandığını ifade etti. Milli Uzay Programı'nın hedefiyle ilgili bazı uluslararası ortak çalışma teklifleri aldıklarını ifade eden Serdar Hüseyin Yıldırım, Ay'a gidecek araca büyük şirketlerden teçhizat koymak isteyenlerin bulunduğunu, bunun gurur verici olduğunu aktardı.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.