Uzman psikologlar uyarıyor! Depremin yıl dönümünde ortaya çıkabilir...
6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde, yaralarını saracak yollar arayan vatandaşlara uzman psikologlardan uyarı geldi. Uzman psikologlar, bu dönemde depremin travmatik etkilerinin yeniden ortaya çıkabileceğini vurguladı.
6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde, acı ve endişe hisleri birbirine karışmış durumda. Depremde sevdiklerini kaybeden, her gün deprem korkusuyla yaşayan vatandaşlar, yaralarını saracak yollar arıyor. Uzmanlar, bu yaraları iyileştirmenin zaman alabileceğini, duygusal iyileşme ve başa çıkma becerilerini geliştirme evresinin de yas sürecinin bir parçası olduğunu belirtirken, bu dönemde travma tepkilerinin tekrar ortaya çıkabileceğinin de altını çiziyor.
HERKESTEN ÖNCE KENDİNİZE SABIR VE ŞEFKAT GÖSTERİN
Depremin yıl dönümünde yas ve iyileşme sürecini değerlendiren Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, depremin yıl dönümünün acıları tazeleyebileceği ve duygusal zorlukları yeniden canlandırabileceğini vurguladı.
"Kendinizi tanıyın, duygularınızı kabul edin ve gerekli ise destek alın. Bu süreçte herkesten önce kendinize sabır ve şefkat gösterin. Unutmayın ki iyileşme zaman alabilir."
DUYGULARI 'İNKAR' ETMEMEK ÖNEMLİ
Depremin yıl dönümünde, kişinin kendisine odaklanmasını sağlayacak adımlara işaret eden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, şöyle devam etti:
“Yasın en önemli evrelerinden bir tanesi duyguları ‘inkar’ etmemektir. Üzüntü, öfke, korku ve hatta kabullenme duygularıyla karşı karşıya olabilirsiniz. Bu duyguları inkâr etmek yerine, onlarla yüzleşmek ve iyi duygular gibi onları da hissetmenin bir gerçek olduğunu hatırlamak oldukça önemlidir. Duygularınızı tanımlamak ve ifade etmek, iyileşme sürecinde önemli bir adımdır."
'TRAVMA TEPKİLERİ YENİDEN ORTAYA ÇIKABİLİR'
Depremin birinci senesinde travma tepkilerinin yeniden ortaya çıkmasının geçici bir durum olduğunu söyleyen Maya Vakfı’nda görev alan Kıdemli Klinik Psikolog Melisa Varol ve Kıdemli Psikolog Lal Uzun, depremin üzerinden bir yıl geçse de bazı travmatik tepkilerin sürebileceğini ifade etti. Bununla beraber, psikolojik destek almaya kapalı ve önyargılı bireyler için, yapılan çalışmaların kesinlikle daha sürdürülebilir olması gereksiniminin altı çiziliyor.
"Travmatik deneyimin üzerinden belirli bir zaman geçse de çoğunlukla iştahsızlık, uykuya dalmada güçlük, gibi semptomların yanı sıra yüksek sese karşı duyarlılık, rahatsız edici rüyalar, sosyal çevreden kaçınma gibi günlük yaşamı sekteye uğratan olumsuz tepkiler tespit ediyoruz. Bu noktada önemli olan bu tepkilerin bir geriye dönüşten ziyade iyileşme sürecinin doğal bir parçası olduğunun bilincine varmak."