Uzmanı uyardı: İşte tereyağının bilinmeyen zararları
Her gün kahvaltıda tükettiğiniz ya da yemeklerde kullandığınız tereyağının bilimsel çalışmalarla kanıtlanan zararlarına inanamayacaksınız. Kalp spazmı, felç ve damar tıkanııklığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen tereyağı akciğerlerinizi de etkiliyor.Detaylar haberimizde..
Tereyağını yemeklerin lezzetini arttırmak için çeşitli yemeklerde, soslarda veya hamur işlerinde tercih ediyor olabilirsiniz ancak unutulmamalıdır ki tereyağı doymuş yağlar içerisinde yer alan ve kolesterole sebep olabilen bir üründür. Uzman görüşleri doymuş yağ tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurgular. Öte yandan kalp krizi geçirme ihtimalinizle tereyağ tüketiminiz arasında ilişki olduğu ortaya çıkaran bilimsel çalışmalar bulunuyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu yediğimiz besinlerdeki yağ miktarının damarlarımızı daraltabileceğine ilişkin uyarılarda bulunarak bilimsel çalışmalardan örnekler verdi.
TEREYAĞ AKCİĞERLERİ DE ETKİLİYOR
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu: yediğiniz yağın damarlarınızın içinde bir gün bir hafta hatta 1-2 yıl dolaşması problem değil ancak 10-20 dolaşması damar içini yağlandıracaktır. Yağlanmayla oluşan plaklar ise kalp krizine veya felce sebebiyet verebilir. Bununla da kalmayarak spazma da yol açabilir. dedi. Ardından, ''Tereyağ ve doymuş yağlar sadece damarlarınızı tıkamakla kalmaz akciğerlerinizi de etkiler ifadelerini kullanan Kınıkoğlu, astım, koah ve asmatifor bronşit hastalarının yağlı yemekler tüketmemesi gerektiğini vurguladı.
MEME KANSERİNİN NÜKSETME ORANINI AZALTIYOR
Uzman Dr. Murat Kınıkoğlu ''yağ tüketiminizi azaltmak meme kanserinin nüksetme oranını da azaltıyor'' dedi. Meme kanseri teşhisi alan hastalara tercihen yağsız beslenmeye geçmelerini önerdi. Tereyağının içerisinde A ve E gibi vitaminlerin olduğuna da değinen Dr. Murat Kınıkoğlu, bu vitaminleri başka besinlerin içersindende alabilirsiniz dedi.
Kaynak: Murat Kınıkoğlu Yotube Kanalı
Derleyen: Sariye Nur Dönmez / Aydınlık.com