Uzmanından uyarı! Önlem alınmazsa kalıcı sağırlığa yol açabiliyor
Yaz aylarında serinlemek için girdiğimiz havuz ve denizlerde farkında olmadan kulağa kaçabilen mikroplu su hakkında uyaran Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hüsamettin Olgun, önlem alınmadığı takdirde kalıcı sağırlığa yol açabileceğini belirtti.
Yazın sık görülen kulak ve burun hastalıklarına dikkat çeken Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hüsamettin Olgun, hastaların özellikle şiddetli kulak ağrısı, kulakta şişlik ve akıntı, kulak çınlaması, işitme kaybı, baş dönmesi gibi şikayetlerle doktora müracaat ettiğini söyledi.
HAVUZ VE DENİZE DİKKAT!
Havuz ve denizlerden alınan mikroplu su, dış kulak yolunda hızla yayılmakta ve zarı da etkileyerek şiddetli ağrı, tıkanıklık ve işitme kaybına yol açtığına dikkat çeken Olgun, iltihaplı durumun, ilerlemesi halinde kulak zarını delerek orta ve iç kulağa, hatta beyne ulaşıp; menenjit ve ansefalite sebep olabileceğini belirtti.
"KALICI SAĞIRLIKLA SONUÇLANABİLİR"
Uzman Doktor Hüsamettin Olgun, daha önceden kulak zarında delik olan hastaları uyardı: 'Mikroplu su direkt olarak orta kulağa, iç kulağa, kulak sinirine ve beyne ulaşabilir. Dikkat edilmemesi ve önlem alınmaması durumunda iltihap ilerleyebilir ve kronik hale gelebilir. Kalıcı sağırlıkla da sonuçlanabilir."
YAZ DÖNEMİNDE ARTIŞ GÖSTEREBİLİR
Orta kulak basınç travması (dalmaya bağlı), allerjik rinit, sinüzitler, hijyenik olmayan gıda tüketimine bağlı boğaz ve yemek borusu, mide ve barsak enfeksiyonları da yaz döneminde artış göstermekte olduğunu ifade eden Olgun, alınması gereken önlemleri paylaştı.
DEZENFEKTE EDİLEN HAVUZLAR TERCİH EDİLMELİ
Temiz olduğundan emin olunmayan yerlerde havuz ve denize girilmemelidir. Klorla dezenfekte edilen havuzlar tercih edilmelidir. Mikroplu sudan bulaşan pek çok enfeksiyon hastalıkları olduğu göz ardı edilmemelidir.
HİJYENİK GIDALAR TÜKETİLMELİ
Hijyenik olmayan gıdaları tüketilmemelidir. Dengeli beslenmeli ve bol sıvı tüketmek bağışıklık sistemini güçlendireceğinden enfeksiyon hastalıklarıyla mücadelede önemli rol oynamaktadır. Ek olarak spor ve uyku bağışıklığı güçlendiren diğer faktörlerdir.
AŞIRI GÜNEŞLENME BAĞIŞIKLIĞI ZAYIFLATIYOR
Aşırı güneşte fazla kalınmamalıdır. Güneş ışığı deri katmanlarını geçen ultraviyole (UVA ve UVB) içerir. Hem UV A hem de UV B ışını enfeksiyonlara karşı savunma sistemini zayıflatmaktadır.
DOĞRU KULAK TEMİZLİĞİ
Kulaklarımızı gelişigüzel cisimlerle karıştırmamalıyız. Kulağa sokulan sert ve yabancı cisimler, kulağın pH ve yağ asidi içeriğini bozar, kulak salgısını yok eder ve enfeksiyonlara açık hale getirir. Ayrıca yapılan bilinçsiz hareketler, kulak kirinin kulağın iç bölümlerine itilip, tıkanmasına yol açabilir. Dış kulak yolu orta kulak iltihabı oluştuğunda ilerlemeden acilen bir KBB uzmanına başvurulmalıdır.