Uzmanlar açıkladı! Güneşlenmek cildinize...
Yaz tatili devam ederken güneşlenmek zararlı mı sorusu tatilcilerin kafasını karıştırmaya devam ediyor. Güneşlenmenin zararlı olup olmadığı tatilciler tarafından merak ediliyor.
Yaz tatili tüm hızıyla devam ediyor ve hava sıcaklığı gün geçtikçe artıyor. Tatil sırasında kendimizi şezlongumuza rahatça uzanıp güneşin kollarına bırakmak istiyor olabiliriz ancak şezlonglarda uzanmak gerçekten güvenli midir? Yoksa güneş cildimize zarar verir mi? Sizin için araştırdık.
GÜNEŞLENMEK ZARARLI MI?
Pall Mall Medical’de danışman dermatolog olarak görev yapan Dr. Tim Clayton, “Güneşten gelen UV ışınları cildimize ulaştığında, cildimize rengini vermekten sorumlu bir pigment olan melanin üretimini uyarırlar. Melanin, UV radyasyonunu emdiği ve cildin hasardan korunmasına yardımcı olduğu için doğal bir savunma mekanizması görevi görür.” Diyor.
"Artan melanin üretimi cildin bronzlaşmasına yol açar, bu da vücudun kendisini daha fazla UV maruziyetinden korumaya çalışmasının yoludur.”
Yani bronzlaşmak için güneşleniyorsak, cildimiz her zaman kendini savunuyor.
YA KISA SÜRELİ GÜNEŞLENMEK?
Güneşe ne kadar uzun süre maruz kalırsanız, etki ve hasarı da o kadar kötü olabilir.
Clayton, “Özellikle sık güneş yanıklarında aşırı ve korunmasız güneşe maruz kalma, bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanom dahil cilt kanseri gelişme olasılığını artırıyor,” diyor.
Clayton, daha kısa bir süre içinde gözle görülür bir güneş yanığı belirtisi olmadan bronzlaşılsa bile, cilt hücrelerinizdeki DNA'nın hala zarar görebileceğini belirtiyor. "UV radyasyonunun neden olduğu DNA hasarı, en tehlikeli form olan melanom da dahil olmak üzere cilt kanseri riskini artırıyor.”
GÜNEŞ KREMLERİ NE KADAR KORUYOR?
Dr. Clayton, güneşlenmenin güneş kremi kullanılsa bile yine de bazı riskler taşıdığını söylüyor. Güneş kremi bir miktar koruma sağlasa bile tamamen koruyamaz diye ekliyor.
Güneş kremi cilde nüfuz eden UV radyasyonu miktarını azaltmaya yardımcı olabilirken, tamamen engellemediğini belirten Clayton, “Bazı UV radyasyonları hala cilde ulaşarak DNA hasarı, erken yaşlanma ve cilt kanseri riskini artırabilir.” diyerek sözlerine devam ediyor.
Bu açıklamalara göre her ne kadar bronz görünmek isteseniz bile bu cildiniz için sağlıklı değil.
Cildinizi korumak ama yine de bronz görünmek istiyorsanız sahte bronzluk tercih etmeniz gerekebilir.
Editör: Çisem Arslan
Kaynak: The Independent