Uzmanlar açıkladı! Kolesterol nedir? Kolesterol Kontrolü İçin Hangi Diyetleri Yapmalısınız?
Yağlı maddeler atardamarları daraltarak kalp krizi ve felç riskini artırabilir. Daha sağlıklı seçimler yapmanın zamanı gelmedi mi? Kolesterol nedir? Kolesterol Kontrolü İçin Hangi Diyetleri Yapmalısınız?
Kaçımız günlük olarak sağlıklı besleniyoruz? Uzmanlar açıkladı! Kolesterol nedir? Kolesterol Kontrolü İçin Hangi Diyetleri Yapmalısınız?
KOLESTEROL NEDİR?
Kolesterol kanda bulunan yağlı, balmumu benzeri bir maddedir ve çok fazla olması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Sonunda bu birikintiler büyür ve kanın arterlerden akmasını zorlaştırır, birikim bazen aniden koparak bir pıhtı oluşturur ve kalp krizi veya felce yol açar.
Bu birikim aynı zamanda yüksek tansiyona da neden olabilir. Bu nedenle, kolesterol seviyelerini düşük tutmak için elimizden geleni yapmamız hayati önem taşımaktadır ve neyse ki bunu en iyi nasıl yapabileceğimize dair pek çok araştırma yapılmıştır.
KOLESTEROL KONTROLÜ İÇİN HANGİ DİYETLERİ YAPMALISINIZ?
Sosisler, bisküviler ve diğer aşırı işlenmiş gıdalar gibi cazip ikramlar dikkatimizi çekmek için yarışırken, bunların yerine kereviz çubuğuna veya elmaya uzanmak çoğu zaman zor olabilir. Yediklerimizin sağlığımızı ciddi şekilde etkilediği yadsınamaz bir gerçektir ve birçoğumuz vücudumuza çok düzenli olarak yüksek kolesterollü gıdalar alıyoruz.
Doymuş yağlarla dolu bir diyetten fiziksel hareketsizliğe kadar, kontrolünüz altında olan ve ele alınabilecek birçok faktör vardır. Bunu akılda tutarak, Viva! araştırma başkanı Dr. Justine Butler, diyetinize gerçekten yardımcı olabilecek sekiz önemli bilgiyi paylaştı
1. DAHA FAZLA BİTKİSEL GIDA TÜKETİN
Uzman, bitki temelli bir diyetin, kolesterolü yiyecek seçimlerinizden çıkarmanın basit ve zahmetsiz bir yolu olabileceğini açıkladı. Kendisi şöyle dedi: "Bitkisel gıdalarda kolesterol yoktur, dolayısıyla vegan bir diyet kolesterolsüzdür."
Ayrıca kuruyemişler, tohumlar, meyveler ve sebzeler arasından seçim yapabileceğiniz bol miktarda çeşitlilik de bulunmaktadır.
2. TRANS YAĞLARDAN KAÇININ VE DOYMUŞ YAĞLARI KISITLAYIN
Sosis, tereyağı, hindistan cevizi yağı, bisküvi ve diğer ultra işlenmiş gıdalar gibi lezzetli yiyeceklerin tümü, vücutta kolesterol üretimini tetikleyen doymuş ve trans yağlar içerir.
Dr. Butler, "Yine de ara sıra kek ya da birkaç bisküvi yiyebilirsiniz, ancak bu sağlıksız yağ türlerini alımınızı sınırlandırmaya çalışın" dedi.
3. KAHVALTIDA YULAF TÜKETİN
Çözünür lifle yüklü olan yulaf, kan dolaşımınızdan yapışkan maddenin emilimini düzenleyerek 'kötü' kolesterol seviyenizi düşürmek için bir yol kat edebilir.
Dr. Butler, "50 gramlık bir porsiyon yaklaşık beş gram lif sağlar ve bu miktar kuru meyve, fındık, muz veya çilek ve soya sütü eklenerek artırılabilir" dedi.
4. TAM TAHIL TERCİH EDİN
Kepekli ekmekten kepekli makarnaya veya esmer pirinç ve kinoaya.... kepekli tahıllar içerdikleri lif sayesinde kolesterolü düşürebilir.
Uzman, "Rafine beyaz ekmek, pirinç ve makarnayı daha sağlıklı kepekli tahıl çeşitleriyle değiştirmeniz yeterlidir" dedi.
5. BAKLİYAT TÜKETİN
Bol miktarda protein ve diğer besin maddelerine sahip olan fasulye, bezelye, mercimek ve nohut gibi bakliyatların tümü kolesterolü düşürmek için iyidir. Yulaf ve kepekli tahıllara benzer şekilde, lif içerikleri seviyelerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.
6. GÜNDE BEŞ ÖĞÜNÜNÜZÜ MUTLAKA YAPIN
Meyve ve sebzeler doğal olarak yağ oranı çok düşüktür ve kalp sağlığına katkıda bulunabilecek kolesterol düşürücü lif, vitamin, mineral ve antioksidanlarla doludur.
Dr. Butler, sözlerine "Günde en az beş tane aldığınızdan emin olun, ne kadar çok olursa o kadar iyi!" diye ekledi.
7. SOYA İLE ARANIZI DÜZELTİN
Lif, doymamış yağlar ve bir dizi vitamin ve mineralle dolu olan soya proteininin günde sadece 25 gramı kolesterolünüzü düşürebilir.
Dr. Butler, "Bunu 100 gram soya peyniri, 200 mililitrelik bir bardak soya sütü ve bir soya yoğurdundan elde edebilirsiniz" dedi. Tüm bu diyet değişikliklerinin düzenli egzersizle birleştirilmesini önerdi. "Kalbiniz size teşekkür edecektir" dedi.
8. BOL BOL FINDIK TÜKETİN
Pek çok araştırma tarafından desteklenen bu küçük çıtır yiyecekler kolesterol, kan basıncı ve kan şekerini düşürmenin yanı sıra kanınızdaki yağ dengesini iyileştirmeye de yardımcı olabilir.
Bu nedenle Dr. Butler, Brezilya fıstığı, badem, kaju fıstığı, ceviz ve Antep fıstığı da dahil olmak üzere günde bir avuç karışık kuruyemiş tüketilmesini önermektedir.