22 Kasım 2024 Cuma
İstanbul 17°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Uzmanlar öneriyor: Kışın mutlaka tüketmeniz gereken 11 gıda

Kışın soğuk hava koşullarına ve grip gibi olası viral enfeksiyonlara karşı vucüdunuzun direncini arttıracak ve sağlığını koruyacak önerilerini uzman görüşleriyle birlikte derledik. Bu besinler kışın mutlaka sofranızda olmalı! Tüm detaylarıyla kışın daha zinde hissetmenin ipuçları haberimizde...

Uzmanlar öneriyor: Kışın mutlaka tüketmeniz gereken 11 gıda
A+ A-

Kışın beslenme, vücudu soğuk hava koşullarına karşı hazırlamak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemlidir.Kışın taze sebze ve meyve çeşitleri sınırlı olabilir, ancak hala vücudunuz için önemli olanları bulabilirsiniz. Özellikle turunçgiller portakal, mandalina, greyfurt, lahana, ıspanak, brokoli, havuç, pancar, karnabahar ve tatlı patates gibi besinler C vitamini, lif ve antioksidanlar bakımından zengindir. Kış geliyorken konserveler hazırlanıyor, turşular kuruluyor kışa hazırlık yapılıyorsa besin düzeninizi de kışa göre hazırlamanız gerekiyor.Sağlık durumunuz tüketimine elverişliyse mutlaka beslenme düzeninize, brokoli, lahana, kırmızı lahana, brüksel lahanası,karnabahar,ıspanak,pırasa, kereviz, enginar ve kırmızı pancarı dahil etmelisiniz.

Uzmanlar öneriyor: Kışın mutlaka tüketmeniz gereken 11 gıda - Resim : 1

KIŞ SEBZELERİ VİTAMİN, MİNERAL BAKIMINDAN ZENGİNDİR

Uzmanların kış sebzelerinin tüketiminine dair ortak söylemleri vitamin, mineral ve lif yönünden zengin olması sebebiyle tüketiminin sağlık açısından birçok faydasının olduğuna yöneliktir. Lifler bağırsak hareketini hızlandırır, kabızlığı giderir, bağırsaklardan kolesterol ve yağ emilimini azaltır, kilo kontrolüne yardımcı olur,faydalı probiyotik bakterilerininde en sevdiği gıdadır.

Brokoli, lahana ve karnabahar gibi sebzeler Brassica ailesinden gelmektedir anti kanserojen sulforafan içerir Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Yavuz Yörükoğlu konuya ilişkin, kırmızı pancar ve kırmızı lahananı içerdiği antioksidan miktarının da vucüt için çok faydalı olduğunu içerdiği betain maddesininn homosistein maddesini düşürerek karaciğer yağlanmasını önlediğine dikkat çekereki kırmızı pancar aynı zamanda damarlarımızdan salgılanan son derece önemli bir hormon olan nitrit oksit hormonunun yapımını arttırır. dedi.

Uzmanlar öneriyor: Kışın mutlaka tüketmeniz gereken 11 gıda - Resim : 2

ENGİNARIN İÇİNDEKİ BİR MADDE SAFRA YAPIMINI ARTTIRIYOR

Sebzeleri çok fazla pişirmenin içerisindeki vitamin ve mineralleri öldürebileceğini ifade eden Dr. Yavuz Yörükoğlu, sebzeleri çok fazla pişirmeyin uyarısında bulundu. Yörükoğlu; Enginarın içerisindeki bir takım fitokimyasal maddeler karaciğer sağlığı açısından etkili, karaciğer yağmasına karşı koruyor, safra yapımını arttırıyor ve karaciğerin fonksiyonlarının çalışmasını destekliyor dedi. Baktiyat tüketiminin de aksatılmaması gerektiğini belirten Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Yavuz Yörükoğlu haftada bir gün mercimek, bir gün fasulye, bir gün nohut yemeyi ihmal etmeyin uyarısı yaptı. Kış meyvelerinden narenciye grubunu ve narı tüketin dedi.

Sağlık sağlıklı beslenme önerileri kış sebzeleri kışın nasıl beslenmeliyiz