Uzmanlardan öneri: 'Kahvaltıyı bu saatte yapmak ömrü uzatıyor'
Kahvaltı, günün en kritik öğünlerinden biri olarak kabul edilir. Bu öğün, gece boyunca süren açlıktan sonra vücudunuza enerji sağlar ve gün boyu sağlıklı ve enerjik hissetmenize yardımcı olur. Ancak kan şekerinde dengesizlik yaratmamak için uzmanlar kahvaltı saati konusunda uyarılarda bulunuyor.
Kahvaltı, günün en kritik öğünlerinden biri olarak kabul edilir. Bu öğün, gece boyunca süren açlıktan sonra vücudunuza enerji sağlar ve gün boyu sağlıklı ve enerjik hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca, kahvaltının zamanlaması da vücut sağlığınız için büyük önem taşır. Uzmanlar, kahvaltıyı doğru saatlerde yapmanın sağlığa olan olumlu etkilerini vurguluyor. İşte, basit yaşam tarzı değişiklikleriyle hayatınızı iyileştirebileceğiniz öneriler.
KAHVALTIYI SAATİNDE YAPMAK: ÖMRÜ UZATAN BİR ALIŞKANLIK
Sinirbilimci Dr. Julia Jones, kahvaltıyı sabah 11'e kadar yapmanın vücut sağlığı için önemli olduğunu belirtiyor. Bu alışkanlık, metabolizmayı harekete geçirip kalori yakımını artırırken, yağ depolamasını önlüyor. Ayrıca, vücudu uzun süre aç bırakarak hücresel yenilenmeyi destekleyen aralıklı oruç yöntemiyle birleştiğinde yaşam süresini 20 yıla kadar uzatabileceğini söylüyor.
ARALIKÇI ORUÇ VE SAĞLI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Aralıklı oruç, günün belirli bir zaman diliminde yemek yeme alışkanlığını ifade eder. Dr. Jones, günde 8 saatlik bir yeme aralığı ve 16 saatlik açlık süresi öneriyor. Bu düzen, sindirim sistemini dinlendirerek hücresel temizlenmeyi ve iltihaplanmayı azaltmayı sağlıyor. Mayo Clinic'e göre bu yöntem, kilo kaybı, diyabet ve bazı kanser türlerinin riskini azaltmada etkili olabilir.
SAĞLIKLI KAHVALTI NASIL OLMALI?
Dr. Jones, kahvaltıda tam tahıllı ekmek, yumurta ve süt ürünleri gibi protein ve kompleks karbonhidratların tüketilmesini tavsiye ediyor. Ayrıca bağırsak sağlığı için fındık, kefir, kimchi ve kombucha gibi probiyotik açısından zengin gıdalar öneriliyor. Haftada 30 farklı bitki tüketimi de bağırsak mikrobiyotasını güçlendirmek ve genel sağlık üzerinde olumlu etkiler sağlamak için önemli bir adım.