Uzun süren yargılamada ihlal kararı
Anayasa Mahkemesi, iş sözleşmesine dayalı olarak açılan alacak davasının uzun sürmesi nedeniyle bireysel başvuruda bulunan kişinin başvurusunu kabul ederek hak ihlali kararı verdi. Yüksek Mahkeme ayrıca başvurucuya 35 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
Nevriye Kuruç isimli kişi 10 Aralık 2014 tarihinde Bakırköy 7. İş Mahkemesinde Sağlık Bakanlığı, P.E.O. Tic. A.Ş. ve Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi aleyhine dava açtı. Kuruç, anılan davada; davalı hastanede 23 Temmuz 1999 tarihinde temizlik işçisi olarak işe başladığını ve 27 Ekim 2014 tarihinde emekli olana kadar çalıştığını belirterek kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti, millî ve dinî bayramlarda çalışma ücretlerinin ödenmesini talep etti. İş Mahkemesi 18 Ekim 2017 tarihinde davanın kısmen kabulüne karar verdi. Tarafların istinaf talebi üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 41. Hukuk Dairesi 8 Ocak 2020 tarihinde, istinaf talebinin kabulü ile ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına, yeniden karar verilmek üzere dosyanın mahkemesine gönderilmesine karar verdi. Kuruç da bunun üzerine 16 Ağustos 2021 tarihinde bireysel başvuruda bulundu.
PİLOT KARAR USULÜ UYGULANACAK
Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, makul sürede yargılanma hakkı ve etkili başvuru hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Anayasa Mahkemesi ayrıca ihlalin yapısal sorundan kaynaklandığı anlaşıldığından pilot karar usulünün uygulanmasına, yapısal sorunun çözümü için de keyfiyetin TBMM'ye bildirilmesine hükmetti. Makul sürede yargılanma hakkı ve bu hakla bağlantılı etkili başvuru hakkının ihlali nedeniyle başvurucuya net 35.000 lira manevi tazminat ödenmesine karar verildi.