Van İpekyolu’nda atılım
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde sanat etkinlikleri artıyor. Aydınlık’a konuşan Ressam Göktepe, İpekyolu’nda açılan sergiyi günde üç bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi
Van’da geçen hafta açılışı yapılan Atatürk Sanat Galerisi, bölgenin sanat yaşamında etkin oldu. İpekyolu ilçesi Cumhuriyet Caddesi'nde ilçe belediyesi tarafından yaptırılan sanat galerisi, pek çok sergi ile sanatsal çalışmaya ev sahipliği yapacak. 5 ay süren çalışmayla bitirilen sanat galerisine 'Atatürk' ismi verildi. Galerinin açılışı, resim ve seramik alanından 53 sanatçının katılımıyla düzenlenen bir sergiyle yapıldı. Sergi, 30 Eylül’e kadar gezilebilecek.
Atatürk Sanat Galerisi’nin açılışına İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Sinan Aslan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcı Mehmet Göktepe, belediye başkan yardımcıları, belediyedeki birim müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
SANAT GALERİSİ HERKESİ HEYECANLANDIRDI
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Resim Bölüm Başkanı / Dekan Yardımcısı, Ressam Mehmet Göktepe’yle, İpekyolu’nda düzenlenen sergi üzerine konuştuk. Söyleşimizi sunuyoruz:
- Çok önemli bir etkinlik yaptınız. Neler söylemek istersiniz?
Van tarihi, coğrafyası, gölü ve doğal güzellikleri bakımından ülkemizin en önemli kentlerinden birisidir. Tarihte kadim uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir kentimiz. Burada varlıklarını sürdüren medeniyetler bütün alanlarda olduğu gibi sanat alanında da iz bırakmışlardır. Bugün bizler de bir sanatçı ve sanat insanı olarak üzerimize düşen sorumlulukların bilincindeyiz. Uzun zamandır hayalini kurduğumuz, açılması için çaba harcadığımız ve adını cumhuriyetimizin kurucusundan alan Atatürk Sanat Galerisi’nin açılması kentimizde sanatla uğraşan herkesi heyecanlandı ve sanatseverleri mutlu etti. Tabii burada sanat galerisinin açılmasında İpekyolu kaymakamı ve belediye başkan vekili sayın Sinan Aslan’ın büyük katkıları söz konusudur. Kendilerine Van halkı adına çok teşekkür ederiz. Yıllardır hayalini kurduğumuz ve açılması için çaba sarf ettiğimiz sanat galerisinin hayata geçmesinde katkıları takdire şayandır.
YOĞUN İLGİ OLDU
- Galerinin açılışında sergiye ilgi nasıldı?
Sanat galerisinin açılışını, resim ve seramik eserlerinden oluşan çok önemli bir etkinlikle gerçekleştirdik. Bu sergiye on beş üniversitemizin Güzel Sanatlar fakültelerinde görev yapan sanatçı-akademisyen ve bağımsız çalışan elli üç sanatçımız katıldı. Böylece devam eden pandemi sürecinin en önemli sanatsal etkinliklerinden birini Van’da yapmış olduk. Etkinlik yoğun bir ilgi ile karşılandı. Günde ortalama 3000 civarında insan bu etkinliği ziyaret ediyor.
BENİMSENİYOR VE BÜTÜNLEŞTİRİYOR
- Üniversite ve belediyenin işbirliği için neler söylersiniz?
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, bölgeye ve kente bilim ve sanat üretmektedir. İpekyolu Belediyemiz ise maddi ve manevi açıdan üniversitenin üretimlerine katkı sunup desteklediğinde yapılan işler amacına daha kolay ulaşmaktadır. Burada üniversite ve belediyenin işbirliğiyle yapılan sanatsal faaliyetler halk tarafından benimsenmekte ve halkın sosyal olarak bütünleşmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Üniversitemiz, son dönemlerde rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin göreve gelmesiyle birlikte kentle olan ilişkiler daha bir ivme kazanmış, üniversitemiz kentimize eğitim, kültür, sanat ve teknik anlamda katkılar sunmaya devam etmektedir.
- İstanbul başta olmak üzere çok önemli geri bildirimler ve tebrikler aldınız. Burada yaptığınız faaliyetler geleneksel hale gelecek mi?
Burada Van bölgenin en önemli kentlerinin başında gelmektedir. Van aynı zamanda doğunun batıya açılan kapısı. Burada amacımız ulusal ve uluslararası anlamda etkinlikler yaparak, ülkemizin sanatını ve sanatçısını tanıtmaktır.
PROF. AYDIN AYAN İLE ÇALIŞTI
Van doğumlu sanatçı Mehmet Göktepe, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitim Bölümünde lisans eğitimini aldı. 1998’de öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladığı aynı üniversitede Sosyal Bilimler Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalında Yard. Doç. Dr. Ali Düzgün danışmanlığında “1960 sonrası Türk Resminde Figüratif Eğilimler” konulu tezi ile yüksek lisans yaptı. 2018 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde Prof. Aydın Ayan danışmanlığında “Cumhuriyet Dönemi Türk Resminde İnsan Figürü” konulu teziyle sanatta yeterliliği tamamladı. Dört kişisel sergi açan ve iki ödül alan sanatçı, ulusal ve uluslararası sanat bienalleri, fuar, çalıştay, sempozyum ve karma sergilere eserleriyle katıldı. Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı kurucu üyeleri arasında yer aldı. Resmi ve özel kurumlarda eserleri bulunan sanatçı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Resim Bölümü Başkanı ve Dekan Yardımcısı olarak görev yapıyor.
MİKİS TEODORAKİS’E SEVGİ SELİ
Türk-Yunan dostluğuna katkılarıyla bilinen besteci, aktivist ve politikacı Mikis Theodorakis'in naaşı, Girit'te toprağa verildi. Theodorakis'in cenaze törenine, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, Başbakan Kiryakos Miçotakis, bazı siyasi parti liderleri ile aile yakınları ve sevenleri katıldı. Sanatçının cenazesi, kendi vasiyeti üzerine, Girit'teki aile mezarlığına, annesi, babası ve erkek kardeşinin yanına defnedildi. Kilisedeki dini törenin ardından açıklama yapan Miçotakis, Theodorakis'in eserlerinin ölümsüz olduğunu ve şarkılarının gelecek nesiller tarafından söylenmeye devam edeceğini belirtti. Büyük müzisyen Mikis Theodorakis, 2 Eylül'de Atina'daki evinde 96 yaşında hayatını kaybetmişti. İstanbul'da verdiği konserlerle de büyük ilgi toplayan Theodorakis, 1000 dolayında şarkı, çok sayıda klasik müzik eseri yazdı ve besteledi. Aynı zamanda birçok tragedya ve modern tiyatro oyununun ve sinema filminin müziğini yaptı.