Van'da barınma sorunu: 10 bin konut lazım
Artan nüfusla beraber konut stokları eridi, mevcut konut sayısı talebin altında kaldı. Van’da barınma sorunu başladı, kira artışları hızlandı ve artışlar neredeyse Ankara, İstanbul’la yarışır oldu. Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, imar düzenlemesi ve arsa temini çağrısı yaptı.


Van’da hem kiralar hem de konut satış fiyatları, İstanbul’la yarışır hale geldi. Şehirde konut üretiminin de yavaş olduğunu belirten Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, önümüzdeki yıllarda yeni arsa üretilmezse sıkıntının daha da büyüyeceğini belirterek, “Şehirde 10 bin konut açığı var. Turist hareketliliğini de göz önüne alırsak bu sıkıntı daha da artacak. Kira fiyatlarının da önüne geçmek mümkün olmayacak. Acilen ya imarda tadilat yapın ya da yeni arsa üretin.” dedi.

Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek şehrin konut sorununu Aydınlık’a anlattı. Ev sahibi kiracı arasında yaşanan sorunlara dikkat çeken Özdek şöyle konuştu:
“Van’da son zamanlarda artan nüfusla beraber ciddi anlamda kiracı ev sahibi sorunu meydana gelmiştir. Artan nüfusla beraber konut stoku eridi. Mevcut konut sayısı talebin altında kaldı. Dolayısıyla şehirde barınma sorunu başladı, kira artışları hızlandı ve artışlar neredeyse Ankara, İstanbul’la yarışır oldu. Kira artışları birçok insanı mağdur ediyor. Dar gelirli vatandaşlarımız ciddi hezeyanlar yaşıyor. 3+1 evlerin
fiyatları 12-15 bin lira arasında, asgari ücretlinin bu parayı ödeme şansı yoktur. Acil olarak bir çözüme ihtiyaç var.”
‘İMAR REVİZE EDİLMELİ’
Konut eksikliğini gidermek için imar düzenlemesine ve arsa teminine vurgu yapan Özdek, “Van’da çözülmesi gereken imar sorunu var, 10 bin konuta acil ihtiyaç söz konusu… 2024 yılının ortalarında bu konutların inşa edilmesi gerekir. Aksi halde ileriki yıllarda çok daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalırız. Şu anda kiralar artarken insanlarımız kiralık ev de bulamıyor. Müteahhitler konut yapmak istiyorlar ama arsa bulamıyorlar. Arsalarda imara yönelik sorunlarla karşılaşıyorlar. Ya kat sorunu var ya imarla ilgili yapılamaz sorunu var. İmarla ilgili kronik sorunlar yaşıyoruz. İmarı revize etmemiz lazım. 3 kata izin verilen arsaya müteahhit girmez, kurtarmaz çünkü... Çözümü var, jeolojik raporlar çıkarılır, depreme dayanıklılığı esas alınır. 3 katsa villa tarzı yapılır, Edremit ve Elek Dağı, Kevenli bölgeleri gibi daha kırsal yerler kayalık zemin olduğu için 7 kata kadar arsa üretilir. İmar en son 2016 yılında revize gördü. Birkaç hektar içine katmaya çalıştılar ama yeterli değil. Büyüyen ve gelişen, orantısız büyüyen, her gün göç alan bir şehir için imarda genel bir revize, tadilat söz konusu olmalı.” dedi.
Hazine arazilerinin de arsa temininde kullanılmasının hem maliyeti düşüreceğini hem de konut yapımını hızlandıracağını ifade eden Orhan Özdek, talebin daha da artacağına işaret ederek şunları söyledi: “İran’a 300 kilometrelik sınır şehriyiz. Önümüzdeki yıllarda İran’dan daha çok insan buraya geleceğini tahmin ediyoruz. Son zamanlarda Irak’ın kuzeyinden de turistler gelmeye başladı. Konut talebinin artacağı görülüyor. Acilen çözüm bulunmalı.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.