Van’ın çığ haritası çıkarılıyor
Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, kışın en çetin yaşandığı Van'da, meydana gelebilecek çığ olaylarının yeni acılara yol açmaması için kentin çığ haritasını çıkarıyor.
Van sınırları içerisinde potansiyel 5 bin 15 çığ başlangıç bölgesi tespit edildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) 2016'da hayata geçirdiği Afet Risk Azaltma Sistemi (ARAS) ve 2017'de oluşturulan Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP) kapsamında Van'da çığ bölgelerinin haritalandırılması çalışması başlatıldı. Aralarında jeoloji ve harita mühendislerin bulunduğu çalışma grubu, ilk etapta yüksek rakımlı dağların yoğun olduğu Çatak bölgesinde çığ potansiyelli alanları tespit etti.
168 ÇIĞ PATİKASI BELİRLENDİ
Çığ olaylarına bağlı can kayıplarının önlenmesinin amaçlandığı çalışmada, yağan karın birikme alanının yanı sıra hangi noktadan akacağı, çığın hangi noktaları etkileyeceği harita üzerinde belirlendi. Tüm teknolojik imkanların kullanıldığı çalışmalarda 27 paftadan oluşan Çatak-Van arasındaki güzergahındaki 4 paftanın çalışmasını tamamlayan ekipler, 168 çığ patikası tespit etti.
42 KİŞİ ÇIĞ ALTINDA KALMIŞTI
AFAD İl Müdürü Ali İhsan Körpeş, geçen yıl şubat ayında çığ düşmesi nedeniyle 42 kişinin hayatını kaybettiği Van-Bahçesaray kara yolunda, başka can kayıplarının olmaması ve ulaşımın güvenli sağlanması için sıkı önlemlerin alındığını söyledi. Körpeş, “Çalışmamızı gelecek yıl Van geneline yayıp ortaya çıkacak haritayı dijital anlamda özelikle sahada çalışan kolluk kuvvetleri, karayolları ve elektrik arıza ekiplerine vereceğiz. Bu çalışma, sahada çalışan arkadaşların gözü olacak. Ülkemizde bunun benzeri haritalar var ama Van özelinde böyle bir çalışma yaptık. Tepedeki karın birikme alanının yanı sıra hangi noktadan aşağıya doğru akacağını, çığın hangi noktaları etkileyeceğini harita üzerinde göstermeyi planlıyoruz. Başarılı olarak bunu sahada çalışan personele verdiğimiz takdirde, hangi noktadan çığ gelebileceğini net bir şekilde görebilecekler" dedi.
Çalışmada yer alan Jeoloji Mühendisi İshak Cindioğlu da temel amaçlarının afet, tehlike ve risk analizlerini farklı yöntemlerle kullanabilmek olduğunu belirtti. Haritaları milli ve yerli imkanlarla geliştirilen ARAS'ı kullanarak hazırladıklarını vurgulayan Cindioğlu, “Çığın önüne geçemeyiz ama can kaybını minimize etmek için uğraşıyoruz. İş yoğunluğu ve coğrafi yapıdan dolayı sadece Çatak bölgesini çalıştık. Gelecek yıl Van geneline yayarak projeyi tamamlayacağız. Bununla birlikte çığa maruz kalmayı en azından yüzde 70'lere indirmiş oluruz" diye konuştu.