Vatan Partisi Adayı somut çözümle halka seslendi: Balık var pazar yok kivi var kooperatif yok, Üretim Devrimi yapacağız!
Gülyalı verimli arazileri, doğası ve deniziyle cennetten bir köşe ama atıl bırakılmış. Çiftçi ve balıkçılar tüccarların insafına terkedilmiş, tarım arazileri imara açılmış durumda.
Ordu’nun Gülyalı ilçesi, 8 bin nüfuslu 13 mahallesi olan bir sahil kasabası. Fındık ve kivi üretimi, ilçenin temel geçim kaynağı. Balıkçılık da gelişmiş ama tek bir balık satan dükkân yok ilçede. Su Ürünleri Kooperatifi var, tekneler var ama tutulan balıklar, araba arkalarında satılıyor. Sadece balıkçı dükkânı değil terzisi yok, kasabı yok, oto tamircisi yok… Kısacası esnafı yok Gülyalı’nın… İki kahve iki lokanta var. İnsanlar alışverişe Ordu merkeze gitmek zorunda kalıyor.
Vatandaş bugüne kadar belediye başkanlığı yapanlara tepkili: ‘Üretiyoruz ama kalkınamadık. Belediyemiz var ama mahallelerimizde sağlık ocağı yok, ambulans yok, postane yok, ATM yok…” diyorlar. Vatan Partisi Gülyalı Belediye Başkan Adayı Osman Erdaş, doğma büyüme Gülyalı’nın mahallesi olan Turnasulu. “Turnasu’dan çıkan ilk belediye başkan adayıyım.” diyor.
Projelerini anlatmak için gezmediği mahalle, kapısını çalmadığı ev kalmamış. O da Gülyalı’nın üreten ilçelerden olduğunu ama bir türlü kalkınamadığını belirtiyor, bugüne kadar yönetime gelen belediye başkanların ilçeyi inşaat alanına çevirdiğini söylüyor: “Hem doğası hem denizi var buranın. Ama ne hikmetse bugüne kadar ne denizin nimetlerinden faydalanılmış, ne de doğanın nimetlerinden. 8 bin küsur seçmeni olan bir ilçeyiz ama esnafımız yok. İlçemizde bir tane terzi yok. Yaşlıların, gençlerin oturabileceği bir yer yok. Belediye başkanları hizmet odaklı hiçbir politika izlememişler bugüne kadar. Belediye yerleri, inşaat şirketlerine peşkeş çekilmiş. Bir tane yatırımcı yok buralarda.”
‘BALIKÇI KENTİYİZ’
Gülyalı’da vatandaşların 3’te 2’si balıkçılıkla uğraşıyor. Erdaş, “Balıkçı kooperatifimiz, teknelerimiz var ama ilçede dükkân yok. Balıkçılıkla uğraşan bir ilçede balık pazarının olmaması tuhaf değil mi... Arabaların arkasında balık satılıyor. İlçemize balık pazarını açacağız. Bu iş çok maliyetli bir iş değil, balık var, tutanımız var, neden geliştirmeyelim?” diye konuştu.
Türkiye’nin en çok kivi üreten illerinden birinin Ordu olduğunu belirten Erdaş, şöyle devam etti:
“13 mahallenin 13’ünde de kooperatif yok. Turnasu mahallesi aslında tarım alanıydı. Son 5 yıldır tamamen imara açıldı ve inşaat alanına çevrildi. Kiviyi ilçemizde katma değerli ürüne çevireceğiz. Meyve suyu yapılabilir, marmelat yapılabilir bu kiviler. Kooperatifler kuracağız, işletmeler kuracağız. Her mahallenin ihtiyaçlarını belirleyeceğiz, ona göre planlama yapacağız. Atıl fabrika ve kamu kurumu binaları var buralarda. Bunları mutlaka değerlendireceğiz. Kivi, tüccarlar tarafından alınıyor, istedikleri fiyata alıyorlar. Soğuk hava deposu yok, çürüyen bir meyve olduğu için mecbur elinden çıkartıyor üretici. Depolarla üreticimizin ürününü biz koruyacağız.”
‘YÜKSEKOKULU TAMAMLATACAĞIZ’
Erdaş, zamanında ilçede temeli atılmış ama tamamlanamamış yüksekokula da dikkat çekerek, “Temeli atılmış duruyor. O yüksekokulun oraya yapılması lazım. Öğrencisi de gelecek esnaf sayısı da artacak ilçemizin. Bu okulun tamamlanması için elimizden ne geliyorsa yapacağız.” dedi. Vatandaşların taleplerinden biri de mahallelerde sağlık ocağının olmaması.
Erdaş, “Hastalarımızın sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için elimizden gelen kolaylığı göstereceğiz. Öğrencilerimizin ulaşım giderlerine destek olacağız. Turnasu’da ne postane ne ATM ne sağlık ocağı ne de ambulans var. Bunları da temin edeceğiz.” sözünü verdi.
“Ne yalancıyız ne talancıyız” diyen Osman Erdaş, vatandaşlara da şu çağrıyı yaptı: “Oylarınız boşa gitmesin, ilçemiz kalkınsın, daha fazla üretelim, kivimizi kendimiz değerlendirelim, ilçemiz kazansın. Gülyalı’nın gelişmesi için oylarınıza talibim.”