OVP bozulmayı açık etti
Açıklanan ‘Orta Vadeli Program’da büyüme ve refah artışını sağlayacak tasarruf ve insan kaynağına ilişkin bir yol haritası ortaya konmadı. Yatırım için önlemler yerine özel sektörden önderlik talebiyle ile bir kalkınma vurgulandı. Hakan Topkurulu, ‘OVP ekonomide bir bozulmayı söylemektedir' dedi
Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, açıklanan 2025-2027 yıllarında uygulanacak Orta Vadeli Program (OVP) için, “OVP genel olarak ekonomide bir bozulmayı öngörmektedir.” dedi. Programda yatırım odağının olmadığını, özel sektör önderliğinde kalkınma beklentisinin hedeflendiğini söyledi. Türkiye’nin bir üst refah seviyesine çıkmak için üretim devrimi programına ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Programın (2025-2027) tanıtımı yaptı. OVP'de enflasyonun 2024 yılı için yüzde 41,5'e, 2025'te yüzde 17.5'e, 2026 yılında da yüzde 9.7 ile tek haneye, 2027 yılında yüzde 7'ye düşmesi beklentisi yer aldı. OVP dönemde 2,3 milyon ilave istihdam öngörüsünü paylaştı. “Bu hedef büyüme potansiyelimizi artırırken, işsizliği kademeli düşürecektir.” diyen Yılmaz’ın sunumunda şu vurgular yer aldı:
İŞSİZLİĞİN AZALMASI HEDEFİ
Diğer yandan, işsizlik oranlarına baktığımızda, 2023 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 9,7 olan işsizlik oranı, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8,8'e gerilemiştir. İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması yönündeki bu olumlu eğilimlerin, yeni OVP döneminde de devam etmesini hedefliyoruz.
MİLLİ GELİRİN UZUN DÖNEM SEYRİ
Hükümetlerimiz döneminde refah artışı en önemli önceliklerimizden olmuş, 2002-2023 yılları arasında son yirmi yıllık dönemde milli gelirimiz 238 milyar dolardan 1 trilyon 130 milyar dolar büyüklüğüne ulaşmıştır. Bu dönemde vatandaşlarımızın satın alma gücü de önemli oranda ilerleme kaydetmiş, kişi başına düşen milli gelirimiz satın alma gücü paritesine göre 9 bin 279 dolardan 42 bin 997 dolara yükselmiştir. Ülkemiz, nominal dolar bazında 17’nci, SAGP bazında ise 11 inci büyük ekonomi konumuna gelmiştir.
İSTİHDAM VE İŞSİZLİK
OVP dönemi boyunca toplamda 2,3 milyon ilave istihdam oluşturulması hedeflenmektedir. Bu hedef, ekonominin büyüme potansiyelini artırırken, işsizliğin kademeli olarak azaltılmasını sağlayacaktır. İşgücü piyasasındaki bu olumlu gelişmeler, Türkiye'nin sosyal ve ekonomik kalkınmasına önemli katkılarda bulunacaktır.
TEK HANELİ ENFLASYON
Programın en temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. 2025 yılı itibarıyla, enflasyon oranının daha da gerileyerek yüzde 17,5 seviyesine inmesi hedeflenmektedir. Bu dönemde, ekonominin dengelenmesi ve para politikalarının istikrarlı bir şekilde uygulanması, enflasyonun tek hanelere inmesinde kritik rol oynayacaktır. 2026 yılına geldiğimizde, enflasyonun yüzde 9,7 ile tek haneli seviyelere gerilemesi ve 2027 yılında yüzde 7,0’ye gerilemesi öngörülmektedir.
VATAN PARTİSİ: ŞİMŞEK’İN PROGRAMI
Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, Yılmaz’ın sunumunu ve yeni OVP’yi Aydınlık’a değerlendirdi. Topkurulu şu ifadeleri kullandı:
“OVP’nin açıklanmasıyla ilgili birkaç gündür süren beklentinin aksine OVP genel olarak Mehmet Şimşek tarafından uygulanan ekonomik programın haricinde yeni bir şey getirmedi. Sayın Yılmaz, gelir seviyesinin yani kişi başına milli gelirin artacağından bahsetti ama işsizlik rakamlarına bakıldığında bir düzelme olmadığını görüyoruz. Buna paralel olarak büyüme rakamlarında revize var ve küçülmeyi görmeye başlıyoruz.
TASARRUF OLANAĞI VAR
“OVP genel olarak ekonomide bir bozulmayı öngörmektedir, söylemektedir. Bu bizim Vatan Parti olarak, AK Parti hükümetinin açıklamasını beklediğimiz bir açıklama oldu. Halbuki Türkiye 3 yıllık bir projeksiyonda çok ciddi şekilde büyüme ve refah artışı yakalayabilecek potansiyele sahip bir ülke, tasarruf olanağı var, beşeri sermaye yani insan kaynağı var.
ÜRETİM DEVRİMİ PROGRAMI
“Daha önceki yıllarda kazanılarak biriktirilmiş, 500 milyar doları var 350 milyar dolar altını var yastık altında bunların yatırıma dönüşmek için ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Bunlar için önemler alınması gerekiyor. OVP’de buna yönelik bir şey yok, önlem yok. Yine özel sektör önderliğinde bir kalkınma bekleniyor. Halbuki Türkiye’nin bir üst refah seviyeye çıkmaz, işsizliğin bitmesi, tam istihdamın sağlanması için üretim devrimi programına ihtiyacı var.”
YILMAZ: TL’YE GÜVEN ARTTI
Yılmaz, Türk Lirası'na olan güvenin önemli düzeyde arttığını kaydetti:
“TL mevduatlarının toplam mevduatlar içindeki payı ciddi bir yükseliş kaydetmiştir. 2023 yılının Ocak ayında TL mevduatlarının toplam mevduatlar içindeki payı yaklaşık yüzde 38,9 seviyesindeyken, bu oran yıl boyunca güçlü bir şekilde artarak 2024 yılı Ağustos ayında yüzde 53,6 seviyesine yükselmiştir.
"Bu artış, TL'ye olan güvenin arttığını ve vatandaşların tasarruflarını yerli para biriminde değerlendirme eğilimlerinin güçlendiğini göstermektedir. Özellikle TL'nin güçlenmesi ve milli para birimine olan güvenin artması, enflasyonla mücadelede ve makroekonomik istikrarın sağlanmasında önemli bir gelişmedir. Türkiye ekonomisinin gelecekte de bu olumlu eğilimleri sürdürmesini bekliyoruz.”
‘VERİMLİLİK ODAKLI PROGRAM BAŞARIYA ULAŞIR’
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON), Genel Başkanı Orhan Aydın 2025-2027 dönemini kapsayan yeni ’Orta Vadeli Program’ı değerlendirdi. Türkiye’nin en başlıca sorunun verimlilik olduğunu belirten Aydın, verimlilik odaklı her programın başarıya ulaşacağını kaydederek, ülkemizi güvenli limana taşıyacak her türlü plan ve programın destekçisi olacaklarını belirtti.
Başkan Aydın, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:
“Önümüzde seçimlerden uzun vadede uzak olduğumuz bir süreç içerisindeyiz. Dolayısıyla ekonomi politikalarının harfiyen uygulanabileceği bir zemin üzerindeyiz. Bu fırsat iyi değerlendirilmelidir. Bu süreçte ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan verimlilik yoksunu büyümeyi verimlilik odaklı büyümeye çevirecek yapısal adımları bir an önce somut, net adımlarla atmalıyız. Atılacak bu adım gelir adaleti olarak topluma yansıyacak, özellikle orta ve alt gelir grubunun satın alma gücünü artırarak toplumun büyük bir kısmını memnun edecektir.”
İŞ DÜNYASINDAN ‘ÖZEL SEKTÖR İSTİŞARESİ’ TALEBİ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan 2025-2027 dönemlerini içeren Orta Vadeli Programa ilişkin değerlendirmede bulundu. Hisarcıklıoğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“İş dünyası olarak temel beklentimiz; finansal istikrar, öngörülebilirliğin artması, enflasyonun tek haneye düşürülmesi, sürdürülebilir büyüme ve yapısal reformlara öncelik verilmesidir. Orta Vadeli Program, enflasyonla mücadele, öngörülebilirlik ve sürdürülebilir büyüme için önemli bir yol haritası sunmaktadır. Programda belirtilen yapısal reformlar konusunda atılacak güçlü adımlar da ülkemizin küresel rekabet gücünü artıracaktır.
"Özellikle bir hususu vurgulamak isterim. Programın uygulanma sürecinde, finansmana erişimin kolaylaştırılması başta olmak üzere, reel sektörün sesine daha fazla kulak verilmesini ve kamu özel sektör istişaresinin artırılmasını önemli görüyoruz. Bizler de iş dünyası olarak ülkemizin hedefleri doğrultusunda tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”