Vatan Partisi İstanbul fabrika önlerindeydi! ‘Emeğimizin hakkını istiyoruz’
Tuzla’dan Çatalca’ya süren emek mücadeleleriyle dayanışma duygularını paylaşan Vatan Partisi heyeti, kriz derinleştikçe işçi haklarının daha çok gasbedildiğine işaret etti.
Vatan Partisi İstanbul İl Başkanı İbrahim Okan Özkan ve beraberindeki parti heyeti, cumartesi günü İstanbul’da sendikal örgütlenme hakları için mücadele eden emekçileri ziyaret etti. As Plastik işçileri 10 gündür, Polonez işçileri 72 gündür, Tarkett işçileri 11 gündür, MKB Rondo işçileri ise 32 gündür fabrika önünde. Özkan, emekçilerin haklı mücadelelerine destek olduklarını belirterek, işçileri dinledi. Aydınlık’a konuşan işçiler ortak dertlerini sıraladı: “İşveren sendikayı kabul etsin, iyi çalışma koşulları ve emeğimizin hakkını versin.”
‘TÜRKİYE’NİN YASALARI GASBEDİLİYOR’
Vatan Partisi’nin ilk ziyaret yeri sabahın erken saatlerinde Hadımköy’de kurulu As Plastik grevi oldu. TÜRK-İŞ'e bağlı Petrol-İş’te örgütlenen As Plastik işçileri, üçü iş yeri temsilcisi olmak üzere 10 kişinin işten çıkartılmasının ardından 19 Eylül’den beri grevde.
Özkan, AS Plastik işçileri ile yaptığı konuşmada, “Sendikal örgütlenme hakkınızın arkasındasınız. Türkiye’nin kanunlarını, yasalarını savunuyorsunuz. İşveren ise Türkiye’nin yasalarını gasbediyor. As Plastik işçileriyle beraberiz, omuz omuzayız. Öyle ya da böyle mutlaka kazanacaksınız. Haklıyız, güçlüyüz. Her zaman söylüyoruz: Üreten biziz, önümüzdeki dönemde Türkiye’yi yöneten de biz olacağız. Buradaki emekçi arkadaşlarımız olacak.”
SONUNA KADAR DEVAM
As Plastik'te 9 yıldır çalışan ve 29 Ağustos’ta işten çıkarılan İş Yeri Baştemsilcisi Savaş Çakmak da, “Grevimize kararlılıkla devam ediyoruz. Mücadelemizin meşru olduğunu biliyoruz. Bugün Vatan Partisi’nin il ve ilçe başkanları aramıza geldiler ve bize desteklerini sundular. Çok teşekkür ediyoruz. Arkadaşlarımızın moral ve motivasyonunu yükseltiyorlar. Sesimize ses oluyorsunuz. Biz kararlı bir şekilde durmaya devam edeceğiz çünkü sadece anayasal hakkımızı kullandık. Hakkımızı kullandığımız için bugün kod-46 ve kod-49 ile işten atıldık. Bunu kabul etmiyoruz. Emeğimiz, alın terimiz burada. Bütün arkadaşlarımızın katılımıyla alandayız, çadırdayız. Direnişe sonuna kadar devam edeceğiz.” dedi.
İKİNCİ DURAK POLONEZ
İkinci durak ise 72 gündür direnen Polonez işçilerinin yanı oldu. Burada konuşan Özkan, ilk günden beri beraber olduklarını söyledi. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Valiliği ile çok sayıda görüşme yaptığını belirtti. Girişimleri ve işçilerin mücadelesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının çeşitli adımlar attığını ancak bunun yetmeyeceğini söyledi. Özkan, Bakanlığa Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı uygulama çağrısı yaptı.
YOLUN SONU ANKARA
Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu da ziyaretleri ve destekleri için Vatan Partisi’ne teşekkür etti. Durdu, “Bu mücadeleyi önümüzdeki günlerde Ankara’da bir miting ile sonuçlandıracağız. Türkiye’deki bütün siyasi partileri, sendikalarımızı, sivil toplum örgütlerimizi bekliyoruz. Gerçek sorunlarımızı, Ankara’da büyük bir miting ile ülkeyi yönetenlerin dibinde sloganlarımızı atmak için yürüyüşü başlatıyoruz.”
GREVİ RÜŞVETLE KIRMAYA ÇALIŞTI
Vatan Partisi heyetinin daha sonraki durakları Tuzla’da, Tarkett işçileri ve MKB Rondo işçileri oldu.
Tuzla'da bulunan Tarkett fabrikasında çalışan Petrol-İş üyesi işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıkmıştı. Petrol İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Şivan Kırmızıçiçek, “Bize zam yok diyorlar ama sendikasız olmak şartıyla rüşvet teklif edebiliyorlar.” ifadelerini kullandı. Kırmızıçiçek, şunları anlattı:
“Böylesi durumlarda bizim en güçlü silahımız sınıf dayanışması. Vatan Partisi’ne bu duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum. Sürekli yanımızdalar. Biz direnişimizin 11’inci günündeyiz. Burası Fransız sermayeli bir iş yeri. Yaklaşık 2 yıl önce burada örgütlendik. Ancak işveren bu durumu engellemek için itirazlarda bulundu. İşverenin, anayasal haklarımıza saygı duymasını istedik. İşveren yasadaki boşluklardan faydalanarak bu süreci uzatmaya çalıştı ve durumu mahkemeye getirdi. Bakanlık ve mahkemeler bizim haklı olduğumuzu ortaya koydu. Yetkimizi verdiler. Biz de toplu iş sözleşmesi teklif taslağını hazırladık, işverene sunduk. Görüşme için masaya davet ettik. Masaya geldiler ama hiçbir şey veremeyeceklerini söylediler. Çabalarımıza rağmen, toplantılarda bir ilerleme kaydedemedik.
İKNA ODALARI KURULDU
“Grev kararından sonra işveren daha farklı tutum aldı. İşçileri bölmeye çalıştı, ikna odalarına çekerek rüşvet teklif etti. Sendikadan ayrılmaları için ciddi bir çaba içerisine girdi. Biz de grevimizi başlattık. Petrol-İş olarak güçlü bir sendikayız. Sınıf dostlarımızın da dayanışmasıyla buradaki grevi zafere ulaşması için üzerimize düşeni yapacağız. İşverenin bu samimiyet tavrını kamuoyunda teşhir etmeye devam edeceğiz. Ülkenin neresinde direniş, eylem varsa bunlarla dayanışma içerisindeyiz.”
Burada işçilerle bir araya gelen Başkan Özkan “Tarkett’te nasıl oyunların döndüğünü gayet iyi biliyoruz. Bu grev kırıcılara da çok önemli dik duruş sergiliyorsunuz. Anayasamızı açıyoruz bakıyoruz. Madde 51 size bu hakları veriyor. Burada verdiğimiz mücadele ile hakkımızı söke söke alacağız. Emek mücadelesi verenler asla kaybetmezler.” dedi. Özkan, şöyle devam etti:
KRİZ DERİNLEŞTİKÇE TEHDİT BÜYÜYOR
Selüloz-İş Sendikası ile beraber grevde olan MKB Rondo işçileriyle buluşan Vatan Partisi heyeti burada da dayanışma mesajı verdi. Özkan, “Ekonomik kriz derinleştikçe, işçilerin, emekçilerin haklarına gasplar da o oranda artıyor. Sendikalı olma hakkına, emeğinin teriyle olan kazancına gasplar geliyor. Türkiye’de hiç kimse ekonomik krizin faturasını işçinin emekçinin sırtına yükleyemez. Siyasal olarak atmamız gereken hangi adımlar varsa görev başındayız. Önümüzdeki dönem daha büyük işçi mücadelelerine gebe. Birleşe birleşe, direne direne kazanacağız.”
ÜÇ TALEP
“Bu sadece bizim değil; Türkiye’nin bağımsızlığının savaşı.” diyen Selüloz İş Sendikası Grev Sözcüsü Ufuk Toprak, “Kötü çalışma şartları, baskı, tehdit bizi bu greve götürdü. Üç kırmızı çizgimiz var: Disiplin kurulu, sendikaya ait bir oda ve zam. Masaya oturduğumuzda bazı taleplerimiz kabul edilse de bunlar edilmedi. Şu an içerde 13 kişi çalışıyor bütün yük onlarda iş kazaları kaçınılmaz.” ifadelerini kullandı.
TEZ-KOOP-İŞ TÜRK-İŞ’TEN AYRILMAKTAN VAZGEÇTİ
EMEK SERVİSİ
Fabrikalardaki mücadeleler sürerken sendikalarda da gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.
Tez-Koop-İş Sendikası Tüzük Değişikliği, İdari ve Mali Kararlar Olağanüstü Genel Kurulu dün yapıldı. Genel Kurul’un TÜRK-İŞ’ten ayrılmaya ilişkin gündem maddesi tartışıldı ve konfederasyondan ayrılmama kararı verildi.
Tez-Koop-İş Sendikası’nın Genel Kurul gündemini yayınlamasının ardından TÜRK-İŞ Disiplin Kurulu, 23 Eylül 2024’te toplanmış ve ihraç kararı vermişti.
Dün, Genel Kurulu’nu tamamlayan sendikadan yapılan açıklamada ise ilgili maddenin aynı konfederasyona bağlı olan kimi sendikaların Tez-Koop-İş’in örgütlü olduğu iş yerlerinde örgütlenme çalışması yürütmesi neticesinde üye ve şube başkanlarının talebiyle gündeme alındığı belirtildi. Türk-İş Disiplin Kurulu’nun kararının bu nedenle kabul edilebilir olmadığı savunulan açıklamada ortak eğilimler belirlendi.
TÜRK-İŞ’in Türkiye işçi sınıfı ve sendikal mücadelesinin ayrılmaz bir parçası, güçlü bir aktörü ve tarihi bir örgütü olduğu; Tez-Koop-İş Sendikası’nın Türk-İş’ten ayrılmasının Türk-İş Disiplin Kurulu tarafından verilen ihraç kararına yanıt olmayacağı; diğer yandan Türk-İş’e, Türk-İş üyesi mücadeleci sendikalara ve Türkiye işçi sınıfına zarar vereceği; bu nedenle Tez-Koop-İş’in TÜRK-İŞ içinde kalması gerektiği vurgulandı.
KARARI DELEGELER VERECEK
TÜRK-İŞ Disiplin Kurulu’nun verdiği ihraç kararı TÜRK-İŞ’in yapacağı Genel Kurul’da tartışılacak. Son kararı ise olağanüstü genel kurulda delegeler verecek.