Vatan Partisi: Mali’ye her türlü destek için hazırız
Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Prof. Dr. Semih Koray, Mali Yeniden Kuruluş Bakanı Ibrahim Ikassa Maïga’ya destek mektubu gönderdi.
Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Prof. Dr. Semih Koray, Mali Yeniden Kuruluş Bakanı Ibrahim Ikassa Maïga’ya destek mektubu gönderdi. Semih Koray mektubunda, Mali’ye uygulanan yaptırımların etkisiz kılınması için ekonomik, siyasi, askeri, teknik ve kültürel alanlarda her türlü iş birliğine hazır olduklarını belirtti.
Semih Koray ile Ibrahim Ikassa Maïga, 24 Ocak 2022 tarihinde United World International’ın (Uwidata) düzenlediği “Yaptırım ve Çok Kutupluluk Kavşağında Mali” başlıklı çevrim içi konferansta bir araya gelmişti. Konferansta Fransa’dan bağımsızlaşan Mali’nin Fransa’nın yaptırımlarıyla mücadelesi ve Türkiye, Çin ve Rusya gibi Avrasya ülkeleriyle gelişen bağları üzerinde durulmuştu. Malili bakan da Avrasya ülkeleriyle birlikte olduklarını ifade etmişti.
Konferans, Türkiye’de yazılı ve görsel basına yansıdığı gibi, United World International’ın konuya ilişkin basın metni ve etkinlik uluslararası düzlemde de İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca, İtalyanca ve Lehçe dillerinde haberleştirilmişti.
Koray mektubunda, Mali’nin kazandığı başarıları sevinçle karşıladıklarını ifade ederken şu cümleleri kullandı: “Mali’nin Fransız yeni sömürgeciliğine karşı yürüttüğü mücadelede kazandığı başarılar, Türkiye’de de sevinç ve heyecanla karşılanmakta, hegemonyaya karşı mücadele eden herkese cesaret aşılamaktadır.”
YAPTIRIMLARA KARŞI ORTAK MÜCADELE
Mektubunda “Mali’ye uygulanan yasadışı, gayrimeşru ve insanlık dışı yaptırımları” kınayan Koray, bu mücadeleyi kazanmak için somut adımlar atılması gerektiğini belirtti ve şunları yazdı:
“Özellikle Mali’ye yönelik yaptırımların etkisiz kılınması amacıyla, ülkelerimiz arasındaki ekonomik, siyasi, askeri, teknik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine yönelik somut adımların atılması için Vatan Partisi olarak üstümüze düşen her görevi yerine getirmeye hazırız. Ülkemizde bu amaca yönelik olarak kurulmuş olan Görev Vakfı, bugüne kadar Türkiye ile Rusya, Çin, İran ve Cezayir’in da aralarında bulunduğu birçok ülkenin iş çevrelerini bir araya getirerek uygun eşleştirmelerin gerçekleştirilmesi yönünde adımlar atılmasını sağlamıştır. Benzer bir ilişkinin Mali ile de kurulmasını arzu etmekteyiz.”
DİYARBAKIR VE MALİ ANNELERİNİN BULUŞMASI ÖRNEK
Ayrıca Koray, iki ülke halkı arasında gönül bağını pekiştiren mücadele köprüleri kurulması gerektiğine dikkat çekti: “Daha önce Türkiye’de çocuklarını ayrılıkçı terör örgütü PKK’nın elinden kurtarma mücadelesi veren Diyarbakır anneleri ile Mali’deki şehit yakınları arasında ortak bir etkinlik düzenlemiştik. Bu tür etkinlikleri ülkelerimizdeki gençlik örgütleri, kadın örgütleri, işçi sendikaları ve benzeri demokratik kitle örgütlerini de kapsayacak biçimde yaygınlaştırmanın halklarımız arasındaki duygudaşlığı pekiştirerek ortak mücadelemize katkıda bulunacağına inanıyoruz.”
MALİ BAŞBAKANI: FRANSA MALİ’Yİ BÖLMEK İSTİYOR
7 Şubat’ta Mali Başbakanı Choguel Kokalla Maïga ile ülkedeki diplomatlar, Maïga’nın daveti üzerine bir araya geldi. Türkiye’nin Bamako Büyükelçisinin de bulunduğu yaklaşık 45 dakika süren toplantıda, Mali Başbakanı Fransa’nın Mali’yi bölmeye çalıştığını açıkladı. Başbakan 2014 yılından bu yana Mali’ye sözde? İslamcı ayrılıkçı terörist grupların sokularak ülkede istikrarsızlık yaratılmaya çalışıldığını belirtti. Mali Başbakanı toplantıda Fransa’ya seslenerek “Bizi masallarınız haline getiremezsiniz. Ülkemizi köleleştiremezsiniz. O dönem bitti.” dedi. Mali, 31 Ocak’ta Fransa’nın Bamako Büyükelçisi Joel Meyer’i persona non grata (istenmeyen adam) ilan etmişti.