20 Kasım 2024 Çarşamba
İstanbul 10°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

‘İthalat için yapılıyor’

'Et fiyatları artacak!' söylentileri vatandaşı da üreticiyi de tedirgin etti. Üretici, 'fiyatlar bizde değil reyonda fazla.' dedi. Kasaplar da 'Bu açıklamalar ithalatın önünü açmak için yapılıyor.' diye konuştu

Vatandaş da üretici de çıkmazda... Et fiyatları artacak mı? Et fiyatları artacak söylentisi neden yapılıyor? Kasaplar yanıtladı: Et fiyatları...

Et fiyatlarının artacağı, yıl sonunda kıyma fiyatının 700 lirayı aşacağı haberlerine üreticiden tepki geldi. Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Abdülkadir Karahan, “Üretici de vatandaş da çıkmazda.” dedi.

Aydınlık’a konuşan Abdülkadir Karahan, ette üretici fiyatlarında değil reyon fiyatlarında sıkıntı olduğunu ifade etti.

Karahan, Doğu Anadolu Bölgesi’nde kesimhanelerdeki fiyatlarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Şu anda büyükbaş hayvan eti fiyatları 340-410 lira arasında değişiyor. Ama bu, reyona göre çok ucuz. Reyonlardaki fiyat 600-650 lira arasında. Biz de fiyat artmaz.”

MALİYETLER ARTTI

Karahan, maliyetlerin sürekli arttığını belirterek şöyle devam etti:

“Yeme gelen artışa göre fiyatlar beklentinin çok altında. Fiyat sadece çiftçide sıkıntı. 15 günde bir yeme zam geliyor. Et pahalı ama reyonda pahalı. Zaten üreticide fiyatlar biraz arttı mı biliyorsunuz kasaplık dana getiriyorlar dışarıdan. 700’e çıkmaz. Çıksa da hemen ithal getirirler. Üreticide sabitlerler ama reyonda hiç bir şey olmaz.”

ÇOBAN SIKINTISI

Hayvancılıkta sıkıntıların devam ettiği bilgisini de veren Karahan, “Tedirginiz. Arpada, buğdayda artış yok ama yem 15 günde bir 50 lira artıyor. Abartıyoruz sanıyorlar. Gerçekten hayvancılık bitmenin sınırında. Zaten genç çiftçi yok. Asgari ücretle çalışıyor gençler. Onları köyde tutamıyoruz. Bir nesil var onlar da giderse her şeyimiz dışarı bağlı olacak.

Çoban sıkıntısı da yaşıyoruz. 50 mala bakmak için 50 bin lira istiyorlar. Eleman sıkıntımız var. Çoban aylığı geçen yıl 25 liraydı. Şimdi geleni tutamıyoruz. Bütün maliyetler artıyor ama benim hayvanımın kesiminde her hangi bir artış yok.” diye konuştu.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı da yazılı açıklamasında, kırmızı et fiyatlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Yardımcı, "Kuzu doğumlarından dolayı kuzu eti fiyatlarında bir ay önceye göre yaklaşık yüzde 10'luk bir artış var. Bu artış dönemseldir. Yılbaşından sonra fiyatlar tekrar dengeye gelecektir. Bu sürede dana eti fiyatlarında bir artış söz konusu olmamıştır." ifadelerini kullandı.

Kırmızı et fiyatlarının özellikle yüksek gösterilmek istendiğini belirten Yardımcı, şunları kaydetti:

"Kırmızı ette fiyat artışları olduğundan yüksek gösteriliyor. Şu an dana kıymanın kilogramı 550-600 lira. Bunu 700 liradan fazla gösterenler var. Fiyatların bu kadar yüksek gösterilmesi et baronları ve zincir marketlere fayda sağlar. Yerli üretici ve küçük esnafa zarar verir. Fiyatları yüksek göstererek ithalatın da önünü açmak isteyenler var."

et fiyatları Kırmızı et çoban Hayvancılık Erzincan