‘Vatandaş pahalılığın nedenini esnafa soruyor’
Vatandaşların, yüksek gıda fiyatlarının hesabını esnaftan sorduğunu dile getiren TESK Başkanı Palandöken, fiyat artışlarının planlı tarım politikalarıyla önlenebileceğini vurguladı


Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yüksek gıda fiyatları nedeniyle vatandaş ile esnafın karşı karşıya geldiğini ifade etti. Gıda fiyatlarının esnaf tarafından belirlenmediğinin mesajını veren Palandöken, planlı tarım ile fiyat artışlarının önlenebileceğine dikkat çekti.
Vatandaşın en çok şikâyet ettiği konuların başında sebze, meyve ve bakliyat fiyatları geldiğini vurgulayan Palandöken, şöyle devam etti:
“Burada en önemli tedbir, bölgesel tarımın ve tarım alanlarının çok iyi kullanılmasıdır. Teşviklerin, o bölgelerde hangi ürünlerin ekileceğine göre belirlenmesi ve planlanması gerekir. Patates, soğan, buğday, arpa, mısır gibi tarla bitkileri ile mercimek, nohut gibi bakliyat ürünlerinin ihtiyaca uygun şekilde ekilmesi, çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve desteklenmesi sağlanırsa, fiyat artışları önemli ölçüde önlenebilir. Aksi takdirde, çiftçimiz ürettiğinden yeterli kazanç sağlayamazsa ekim yapamaz ve bu durum fiyatların düşmesini engeller. Sonuç olarak, vatandaş ile esnaf karşı karşıya kalır.”
İYİ TEDARİK ZİNCİRİ İLE FİYAT KONTROLÜ
Planlı bir tarım politikasının zaman kaybetmeden uygulanması gerektiğini kaydeden Palandöken, şu ifadeleri kullandı:
“Vatandaşın sofrasındaki en önemli kalemleri sıralamaya çalışıyorum. Bakliyat, sebze, meyve ve tarla bitkileri önemli diyoruz, ancak bu ürünlerle yemek yapılabilmesi için zeytinyağı ve ayçiçek yağı gibi temel yağlar da büyük önem taşır. Zeytin ağacı uzun ömürlüdür fakat zeytin ve yağın soframıza ulaşabilmesi için tedarik zincirinin iyi planlanması ve fiyatlarının kontrol altında tutulması gerekir. Tarımsal alanların yönetiminde bu husus da dikkate alınmalıdır. Bunun yanı sıra, meyve ve sebzelerin doğru şekilde nakledilmemesi de fiyatların yükselmesine neden oluyor. Ürünlerin bilinçsiz taşınması ve muhafaza edilmemesi, ciddi kayıplara yol açarak çiftçiyi, vatandaşı ve esnafı zor durumda bırakıyor. Bu yüzden, planlı bir tarım politikasının zaman kaybedilmeden uygulanması şarttır.
UYGUN EKİM ALANLARI TESPİTİ
Mevsimsel olarak hangi ürünlerin, hangi bölgelerde soğuktan ve dondan etkilenmeyecek şekilde üretileceğinin belirlenmesi gerektiğine işaret eden Palandöken, sözlerini şöyle tamamladı:
“Tarla bitkileri bu noktada çok önemli bir yer tutar. Önümüz yaz; domates, biber, patlıcan gibi mutfakta sık kullanılan ürünlerin fiyatlarını gören vatandaş, bu pahalılığın nedenini esnafa soruyor. Oysa baştan itibaren doğru bir planlama yapılırsa, bu ürünlerin bölgesel olarak dengeli üretilmesi sağlanabilir ve fiyat dalgalanmaları önlenebilir. Tarımsal bölgelerin haritalarının çıkarılması, hava durumu ve rüzgâr yönlerinin belirlenmesi, uygun ekim alanlarının tespit edilmesi gereklidir. Ziraat mühendisleri ve tarım il müdürlükleri, bu bölgelerde hangi ürünlerin ekilip ekilmeyeceğini belirleyerek çiftçiye rehberlik etmelidir. Ancak bu şekilde fiyatlar gerileyebilir, vatandaş rahatlayabilir ve herkes temel gıda ürünlerine daha kolay erişebilir.”
İstanbul’un enflasyonu yüzde 46
İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi ile Toptan Eşya Fiyatları İndekslerinin mart ayı verilerini açıkladı. İstanbul'da martta önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 3,79, toptan fiyatlar ise yüzde 2,30 artış kaydetti.
İstanbul'da yaşanan fiyat değişimlerini gösteren İTO İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi’nin şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre değişim oranı yüzde 46,23 olarak hesaplandı.
EN YÜKSEK ARTIŞ ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜN GRUBUNDA
Şubat ayında İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi’nde; bir önceki aya göre alkollü içecekler ve tütün harcamaları grubunda yüzde 7,31, haberleşme harcamaları grubunda yüzde 4,50, gıda ve alkolsüz içecekler harcama grubunda yüzde 4,22, konut harcamaları grubunda yüzde 3,59, ulaştırma harcamaları grubunda yüzde 3,15, çeşitli mal ve hizmetler harcama grubunda yüzde 3,11, ev eşyası harcamaları grubunda yüzde 1,27, eğlence ve kültür harcamaları grubunda yüzde 0,32, giyim ve ayakkabı harcamaları grubunda yüzde 0,09, sağlık harcamaları grubunda yüzde 0,03, eğitim harcamaları grubunda yüzde 0,03 artış izlenirken, lokanta ve oteller harcama grubunda yüzde 0,06 azaldı.
İstanbul'da 2025 Mart fiyat indeksinin belirlenmesinde alkollü içecekler ve tütün harcamaları grubunda yer alan ürünlerde izlenen yukarı yönlü fiyat değişimleri, çeşitli mal ve hizmetler, haberleşme gruplarında yer alan bazı ürün ve hizmetlerde izlenen fiyat değişimleri ile gıda harcamaları gruplarında yer alan ürünlerdeki mevsimsel fiyat değişimleri etkili oldu.
2025 Mart ayında en yüksek grup artışı yüzde 7,31 ile alkollü içecekler ve tütün harcamaları, en çok azalış 0,06 ile lokanta ve oteller harcama grubunda izlendi.
TOPTAN EŞYADA YÜKSELİŞ YÜZDE 33
Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve Şubat 2025'te yüzde 2,33 artan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi mart ayında yüzde 2,30 arttı.
Martta bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı yüzde 33,17, yıllık ortalama değişim oranı ise yüzde 46,12 oldu.
Mart 2025'te toptan fiyatlarda bir önceki aya göre, kimyevi maddeler grubunda yüzde 4,83, gıda maddeleri grubunda yüzde 3,64, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 1,64, madenler grubunda yüzde 1,59, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 1,39 artış, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 0,67 azalış gözlemlenirken, mensucat grubunda fiyat değişimi olmadı.
Yıllık ortalama bazda mart ayı gruplar itibarıyla artışlar sırasıyla, inşaat malzemelerinde yüzde 92,81, mensucatta yüzde 71,96, kimyevi maddelerde yüzde 47,09, gıda maddelerinde yüzde 43,70, yakacak ve enerjide yüzde 36,08, işlenmemiş maddelerde yüzde 34,44, madenlerde yüzde 30,02 artış şeklinde meydana geldi. Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyatlarındaki artış oranını yarın açıklayacak.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.