21 Kasım 2024 Perşembe
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Vejetaryen beslenme kalça kırığı riskini artırdı

İngiltere’de araştırmacılar, giderek artan vejetaryen diyetlerin kemik yoğunluğuna etkisine odaklandı. 26 bin kadınla yapılan çalışmanın sonuçlarına göre vejetaryen beslenme ilerleyen yaşta kalça kırığı riskini artırıyor.

Vejetaryen beslenme kalça kırığı riskini artırdı
A+ A-
ÖZLEM KONUR USTA

ABD’de Harris Interactive tarafından yapılan bir ankete göre, vejetaryen gençlerin sayısı sadece son birkaç yılda yüzde 70 arttı. 6-17 yaş arasındaki tüm ABD'li çocukların binde 5'inin vegan olduğu ifade ediliyor. Türkiye de giderek yaygınlaşan bu beslenme tarzından payını aldı. Euromonitor tarafından yayımlanan Küresel Tüketici Trendleri raporuna göre 2016 ve 2017 yılları arasında vejetaryen nüfusun en fazla arttığı ülkeler arasında Türkiye 7’nci sırada geliyor. Euromonitor 2020’de yaptığı araştırmaya göre genç kuşağın yüzde 54'ü et veya diğer hayvansal ürünlerden kaçınıyor. İngiltere’de Leeds Üniversitesi Gıda Bölümü’nden araştırmacılar, geleceğe ışık olması için vejetaryen beslenmenin sağlık üzerindeki etkilerine odaklandı.

26 BİN KADININ VERİLERİ İNCELENDİ

Kalça kırığı özellikle ilerleyen yaştaki kadınların sık karşılaştığı bir sorun. Bitkisel beslenmenin buna etkisi araştırıldı. Gıda sıklığı anketine katılan 35-69 yaş arasındaki 26 bin 318 kadının verileri incelendi. 1995’te başlayıp 1998 yılında tamamlanan anketin verilerine göre katılımcılar düzenli et tüketen, hiç et tüketmeyen, balık yiyen ancak diğer etleri tüketmeyen, vegan (et, yumurta, süt tüketmeyen) olarak gruplara ayrıldı. 2019 Mart ayına kadar bu katılımcıların hastane başvuruları derlendi. Ortalama yıllık takip süresi boyunca 822 kadında kalça kırığı görüldü. BMC Medicine’de 11 Ağustos’ta yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre vejetaryen kadınlar, normal et yiyenlere kıyasla daha yüksek kalça kırığı riski altındaydı.

DÜŞÜK KEMİK MİNERAL YOĞUNLUĞU

Araştırmacılar, diyabet, iskemik kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığı inancı ve karbon ayak izinin diğerlerine göre kıyasla daha düşük olduğu gerekçesi ile bitkisel ağırlıklı diyetlerin yaygınlaştığını vurguladı. BMC Medicine’de yayımlanan makalede, “Hayvansal ürünlerle ile kemik mineral yoğunluğu ilişkilendirilmiştir. Vejeteryanlarda vejetaryen olmayanlara göre daha düşük kemik mineral yoğunluğu gösterilir.” ifadesine yer verildi.

Araştırmanın sonunda 26 bin 318 katılımcıdan yüzde 3,1’ine denk gelen 822 kadında kalça kırığı vakası görüldü. Araştırmacılardan Prof. Janet Cade vejetaryen kadınların kalça kırığı riskinin yüzde 33 daha fazla olduğunu vurguladı. Araştırmacılar, vejetaryen beslenmede vücut kitle indeksinin daha düşük olduğunu, kalça kemiğinin darbelere karşı korunaksız kaldığını da ifade etti. Dr. Darren Greenwood da erkeklerde benzer sonuçların olup olmadığını doğrulamak, vücut ağırlığının rolünü araştırmak ve vejetaryenler ile et yiyenlerde farklı sonuçların nedenlerini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Diyabet İngiltere bmc medicine iskemik kemik mineral