Vena Kava Süpreior Sendromu
Vena kava bedenimizin üst kısmında kullanılmış kanı sağ kulakçığa getiren toplardamardır. Bu damar çeşitli nedenlerle tıkanırsa üst gövdedeki kanı sağ kulakçığa taşımaz ve vena kava süperior sendromu gelişir.
Vena kava tıkanması ya da pıhtılaşması bu sendromun oluşma nedenidir. Toplardamara bası yapan çoğunlukla kötü huylu bir kitlenin sebep olduğu üst ekstremite ve kafada ödem tablosu görülür.
BULGULAR
Yüzde hafif şişme ve kızarma, artmış santral venöz sistem, artmış jugular venöz distansiyon, ödem, yüzde eritem taşikardi, azalmış kan basıncı, periorbital siyanoz (gözde morarma) ve dilate belirgin gövde venleri (genişlemiş toplar damarlar), öksürük, dispne, ses değişikliği, taşikardi, başağrısı, konfüzyon, ödem şişme anksiyete, görme bozuklukları, burun kanaması. Vena kava göğüs ve karındaki en büyük toplardamardır. Bacaktan gelen kanı kalbe taşıyan karın yerleşimli olana inferior (alt yerleşimli) vena kava, baş ve kollardan gelen kanı göğüs bölgesinden kalbe taşıyana süperior (yukarı yerleşimli) vena kava adı verilir.
Vena kavanın pıhtıyla tıkanması daha sıktır ancak seyrek olarak doğumsal ya da bazı hastalıklara bağlı darlık ya da tıkanmaları olabilir. Bunların tümü süperior vena kava sendromu ya da inferior vena kava sendromu olarak adlandırılır.
TEDAVİ
Tüm pıhtılaşmalarda olduğu gibi büyük toplardamar pıhtılaşmalarında günümüzde en iyi yöntem damar içinden anjiyografi eşliğinde yapılan tedavilerdir. Bunlara endovasküler (damar içinde yapılan) tedaviler adı verilir. Eğer bu damarlarda pıhtı varsa damar içinde verilen özel ilaçlarla pıhtı çözülebilir (tromboliz) ya da mekanik cihazlarla pıhtı temizlenebilir (trombektomi). Eğer pıhtı yok ve darlık varsa ya da pıhtı çok eskiden olmuş ve artık sadece damarda darlık ya da eski tıkanma oluşturmuşsa yine damar içinde (atardamarlarda olduğu gibi) balon ile bu damarları açmak mümkündür.