Çin’den Küresel Kalkınma Forumu: ‘Tek başına değil birlikte gelişeceğiz'
Xi Jinping Çin'in küresel kalkınma işbirliğine katkıda bulunma ve dünya çapında sürdürülebilir kalkınmayı destekleme konusundaki kararlılığını vurguladı. Birçok ülkeden katılımcının olduğu forumda Kovid-19 sonrası kalkınmanın önündeki engel ve fırsatlar değerlendirildi.
Çin Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı'nın ev sahipliğinde düzenlenen Ortak Kalkınma için Küresel Eylem Forumu'nun ilk üst düzey konferansı pazartesi günü Pekin'de "Küresel Kalkınma Girişimi" temasıyla başladı. 130 ülke ve uluslararası kuruluştan katılımcılar forumda yerini aldı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Ortak Kalkınma için Küresel Eylem Forumu'nun ilk üst düzey konferansına bir kutlama mektubu gönderdi.
Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler arasındaki uçurumun daraltılmasına yönelik çağrıların arttığı ve dünyanın eski ve yeni iç içe geçmiş sorunlarla karşı karşıya olduğu bir dönemde düzenlenen bu forum, Çin'in gelişmekte olan ülkelerin kalkınmasına yardımcı olma konusundaki öncü rolünü ve kararlılığını ve yükselen tek taraflılığın ortasında işbirliğini savunma çabalarını vurguladı. Uzmanlar bu hamlenin, genişleyen refah uçurumunu görmezden gelen ve kendi çıkarlarını gelişmekte olan ülkelerin çıkarlarından üstün tutan ve Çin'in bu ülkelere yardım konusundaki katkılarını karalamak için hiçbir çabadan kaçınmayan bazı Batılı ülkelerle tezat oluşturduğunu belirtti.
XI O VURGUSUNU YİNELEDİ
Xi, foruma yolladığı mektubunda daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e söylediği tespitini vurguladı. Çinli lider, dünyada bir asırdır görülmemiş değişimlerin daha hızlı yaşandığını, dünya ekonomisinin toparlanmaya çalıştığını ve küresel kalkınma gündeminin zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti.
Xi, "İşbirliği konusunda bir fikir birliği oluşturmak ve ortak kalkınmayı teşvik etmek için, BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin uygulanmasını hızlandırmaya yardımcı olmak amacıyla Küresel Kalkınma Girişimini ortaya koydum ve tüm tarafların ortak katılımıyla Küresel Kalkınma Girişimi üzerindeki işbirliğinin önemli erken sonuçlar verdiğini ve birçok gelişmekte olan ülkeye fayda sağladığını görmekten memnuniyet duyuyorum" ifadelerini kullandı.
KÜRESEL KALKINMA İÇİN KAYNAĞI ARTIRACAKLAR
Çin Devlet Başkanı, Çin'in küresel kalkınma işbirliği için kaynak girdisini daha da arttıracağını açıkladı. Xi, Küresel Kalkınma Girişimi’ni (KKG) daha da ilerletmek için uluslararası toplumla birlikte çalışacağını ve BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin gerçekleştirilmesine ve insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir toplum oluşturulmasına yeni katkılarda bulunacağını söyledi.
100’DEN FAZLA ÜLKE 200 PROJE
Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi forumda yaptığı konuşmada, 100'den fazla ülke ve uluslararası kuruluşun Çin'in önerdiği KKG’yi desteklediğini, KKG Dostlar Grubu'na yaklaşık 70 ülkenin katıldığını ve KKG kapsamında yaklaşık 200 projenin yer aldığını söyledi.
Wang, Çin'in KKG'nin uygulanması için daha aktif, etkili ve sürdürülebilir tedbirler alacağını ve ayrıca geri ödemesiz yardım, tercihli kredi işbirliği fonları ve diğer kanallar aracılığıyla ortaklarla işbirliğini derinleştirmeye çalışacağını söyledi.
SOLOMONLU LİDERDEN KUŞAK VE YOL VURGUSU
Forumda Solomon Adaları Başbakanı Manasseh Sogavare de konuştu. Dünyanın Kovid-19 sonrası çatışmalar ve iklim değişikliği gibi iç içe geçmiş krizlerle karşı karşıya olduğunu belirten Sogavare, bu durumun foruma daha güçlü bir misyon ve sorumluluk duygusu verdiğini söyledi. Sogavare, dünyayı bölmek için ideoloji ve jeopolitiği kullanma fikrinin aşılması, birlik içinde kalma ve zengin ile fakir arasındaki uçurumu daraltmak için yaratıcı işbirliği yollarını keşfetmeye devam etmenin gerekliliğine vurgu yaptı. Ayrıca ülkelerin potansiyellerini refaha dönüştürmek amacıyla kalkınma deneyimlerini paylaşmak için Kuşak ve Yol Girişimi’ni kullanmayı önerdi.
‘ÇİN’İN DÜNYAYA KATKISININ KANITI’
Gabon Dışişleri Bakanı Hermann Immongault, forumun Çin'in sürdürülebilir kalkınma için dünyaya yaptığı katkının bir kanıtı olduğunu belirtti. KKG'nin dünyaya 2030 yılına kadar ulaşılması beklenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için işbirliğini güçlendirme fırsatı verdiğini ancak pek çok zorluk ve sorun nedeniyle bu hedeflere tam olarak ulaşılamadığını söyledi. Ancak KKG'nin çok verimli olduğunu ve tüm ülkeler için iyi bir şey olduğunu belirten Immongault, "Bu yüzden bu foruma ve bu konferansa gerçekten saygılarımı sunmak istiyorum." dedi.
‘İSTİKRAR YOKSA GÜVENLİK DE YOK’
Yeni Kalkınma Bankası Başkanı Dilma Vana Rousseff, forumda çevrim içi bir konuşma yaparak, sürdürülebilir kalkınma için tolerans yoksa istikrarın da olmayacağını, istikrarın olmamasının da barış ve güvenliğin olmaması anlamına geldiğini söyledi. Refahın sadece birkaç ülkeyle sınırlı kalmayıp tüm ülkeler tarafından paylaşılması gerektiğine dikkat çekerek, ekonomik kalkınmanın sosyal eşitlik ve sağlıklı bir çevre temelinde inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Birçok konuşmacı Çin'in diğer ülkelere, özellikle de gelişmekte olan ülkelere sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmalarında yardımcı olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu Dış İlişkiler ve Yönetişim Departmanı Başkan Yardımcısı Satu Santala, bir panelde yaptığı konuşmada Çin'in son kırk yılda gıda güvenliğini büyük ölçüde arttırdığını, tarımın ve köylerin kalkınmasında büyük adımlar attığını söyledi.
Santala, Çin'in paylaşma konusunda bol miktarda deneyime sahip olduğunu ve Çin'in sunduğu KKG'yi memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.