Yabancı işçilere yasal düzenleme şart
Tarımda çalışacak genç işçi sorunu giderek büyüyor. Karaman’da yabancı işçilerin yüksek ücret talebini karşılamanın uzun vadede zor olacağını belirten üreticiler, bunun için yasal düzenleme yapılmasını istediler

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Afganlar ve Suriyeliler olmasa bölgelerinde çalıştıracak işçi bulamayacaklarını belirterek, “Onlar da yüksek ücret talep ediyorlar. Kurdukları sosyal medya gruplarında haberleşerek sürekli ücretlerini artırıyorlar. Genç işçi sorununu çözemezsek sorun giderek büyüyecek. Acilen önlem alınmalı.” dedi.

‘ÇALIŞANLARIN YAŞ ORTALAMASI 58’
Yeni ekim sezonu öncesi su ve işçi sorununa değinen Mehmet Bayram, şunları söyledi:
“Karaman'da yeni üretim sezonu hazırlığı yapan üreticilerimizin en büyük sorunlarından birisi de tarımsal üretimde çalışacak yerli işçilerin bulunmaması. Suriyelilerin ise artık istediği maaşlara bakınca, Afgan tarım işçileri ve çobanlarının bitmek bilmeyen talepleri ve istedikleri maaşlara bakınca, tabiri caizse çiftçimizin kazancına ortaklar.
“Karaman’da tarım sektörünün en büyük sorunu ne diye sorsanız, herhalde hepimiz su ve işçi sorunu olduğunu söyleriz. Tarımsal üretimde çiftçilerimizin yaş ortalaması 58. Gençlerin tarımsal üretimden uzaklaşması ve buna ilaveten yüksek primler sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı çiftçi sayımız gün geçtikçe düşüyor.
“Bu şekilde genç nüfus tarımsal faaliyetlerden uzaklaşmaya devam ederse, Afgan ve yabancı uyruklu çoban ve tarım işçilerine kendi memleketimizde bağımlı olmaya devam edeceğiz.
“Karaman genelinde üreticilerimiz asgari ücretle çalışan yabancı çoban ve tarım işçisi kalmadığını, asgari ücretin 2-3 katı fazlasına bile yabancı işçi çalıştırmakta zorlandıklarını söylüyorlar.”
ÇOBAN BULMAK DA SORUN
Çoban sıkıntısına da değinen Bayram, şunları belirtti:
“Yabancı uyruklu çobanların maaşları da 50-60 bin liraya kadar yükseldi. Hatta bu fiyata çalışmayanlar da var. Afgan çobanların ve tarım işçilerinin aldıkları maaşın yanı sıra yeme, içme, giyim, barınma vb. gibi ekstra masrafları da karşılanıyor.
“Fakat tarım ve hayvancılık işletmelerinde çalışan çobanların büyük bir kısmının yabancılardan oluşması sorunları da beraberinde getiriyor.
“Aynı bölgede çalışan ve birbirini tanıyan kişiler aralarında organize olarak üreticilerden yüksek fiyat talep ediyor. İstedikleri ücret verilmezse çalışmayacaklarını söylüyorlar. Sorun bununla da bitmiyor.
“Bir işletmede belirli bir süre çalıştıktan sonra daha iyi bir iş imkânı bulduklarında işi bırakarak talep ettikleri yüksek maaş veren şehirlere gidiyorlar.
“Bugün Afgan çoban ve işçiler gitse tarım, hayvancılık kalmaz.
“Başlangıçta ‘ucuz emek’ olarak görüldüğü için herkes memnundu. Kimse ses çıkarmadı. Bir süre sonra yerli işçi bulmak tamamen olanaksız hale geldi ve piyasa Afgan ve Suriyeli işçilere kaldı.
“Afgan çobanlar, Suriyeliler kurdukları WhatsApp grupları üzerinden örgütlendiler. Kendi ücretlerini, çalışma şartlarını dayatmaya başladılar. Yerine çalıştıracak işçi bulunamadığı için bu şartlar büyük ölçüde kabul etmek zorunda kalındı.”
‘KALICI PLANLAMA ŞART’
Mehmet Bayram, son olarak sorunun çözümü için şu önerilerde bulundu:
“İlgili kurumların bağlı olduğu bakanlıklar, tarımsal üretimde artık olmazsa olmazımız olan Afganlar ve yabancı uyruklu işçilerin çalışma şartlarını yasal zemin sağlayacak şekilde, koşulların ve ücretlerin yasal düzenleme ile belirlenmesi, illerde çalışan yabancı uyruklu işçilerin çalıştırılması ve ücretlerin ülkemizde uygulanan maaşlar göz önüne alınarak bir ücret belirlenmesi gerekmektedir.
“Özellikle tarım takviminin başladığı şu günlerde bu sorun tüm işçi çalıştıran üreticilerimizi mağdur etmektedir. İvedi bir şekilde çalışmalar yapılarak resmiyet kazandırılması, üretimin devamı için büyük önem arz etmektedir.
“Bu sorunlar ülkemizde kalıcı bir planlama temelinde çözülmezse gelecekte hem çalışma barışı hem de işgücü bulma açısından önemli sorunlar ortaya çıkabilecektir.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.