Yabancılar faiz indirimlerinin durmasını bekliyor
Financial Times, Türk ekonomi yönetiminin, yabancı yatırımcıları yüzde 50'ye varan faiz oranlarının cazipliğiyle teşvik ettiğini yazdı. Goldman Sachs da TCMB’nin 17 Nisan’daki PPK toplantısında politika faizini 350 baz puan artırmasını beklediğini kaydetti


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasının ardından meydana gelen piyasalardaki çalkantıların, faiz indirim sürecini kesintiye uğratacağı iddiaları öne çıktı.
ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye ekonomisine ilişkin öngörülerini paylaştığı raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 17 Nisan’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ya da daha öncesinde politika faizini 350 baz puan artırmasını beklediğini kaydetti.
GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ TEDİRGİNLİĞİ
İngiliz medya kuruluşu Financial Times (FT), Türk ekonomi yönetimi yetkililerinin; ekonomik toparlanmanın finansmanına yardımcı olması amacıyla yabancı yatırımcıları yüzde 50'ye varan faiz oranlarının cazipliğiyle teşvik ettiğini yazdı. FT ayrıca, yatırımcıların Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın görevden alınabileceği tedirginliğini yaşadığını ancak Şimşek ve Karahan'ın uluslararası yatırımcılarla yaptığı 25 Mart’taki görüşmenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onları görevlerinde tutacağı konusundaki işareti olarak görüldüğünü vurguladı.
350 BAZ PUANLIK ARTIŞ
TCMB’nin 350 baz puanlık faiz artışını dezenflasyon programını uygulama konusundaki istekliliğini vurgulaması için beklediklerini ifade eden Goldman Sachs, “Bu durum, büyüme ve enflasyon tahminlerimiz üzerindeki riski artırıyor. Ancak bu risk aynı zamanda diğer politika araçlarına da bağlı ve biz şimdilik bu tahminlerimizi değiştirmemeyi tercih ettik.” ifadelerine yer verdi.
TCMB’nin yayımladığı, 20 Mart'ta yapılan Para Politikası Kurulu ara toplantısının özetinde de gelişmelerin enflasyon görünümü açısından oluşturabileceği riskler değerlendirilerek, sıkı parasal duruşu destekleyici tedbirler alındığı belirtildi. Özette; Merkez’in sahip olduğu tüm araçları piyasa kuralları içinde kararlılıkla ve etkin bir biçimde kullanmaya devam edeceğine dikkat çekildi ve gerektiği takdirde ek önlemler alınacağı bildirildi. Uzmanlar, PPK özetinde faiz indirim sürecinin erteleneceği veya faiz artırımına gidilebileceği mesajının verildiğini değerlendirdi.
§Merkez Bankası, 20 Mart’ta, gecelik vadede borç verme faiz oranının yüzde 44’ten yüzde 46’ya yükseltmişti.
‘FAİZ ARTIRMA GEREKMİYOR’
Vatan Partisi Ekonomi Siyasetlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hakan Topkurulu, dün faiz politikasıyla ilgili sürece ilişkin basın açıklaması yaparak İBB soruşturmasının ardından ortaya çıkan piyasa hareketlerinin, faiz indirimini gerektiğirmediğinin altını çizmişti. Topkurulu, şu ifadeleri kullanmıştı:
“Enflasyonun yukarıya doğru gidebileceğini söylenmesinin maddi temeli bulunmamaktadır. Nedeni şudur; döviz kurlarına Merkez Bankası net rezervlerinin 3'te birinden fazlasını satarak müdahalesi sonucu kur çok fazla yukarılarda kalmamış 37, 38 lira arasına oturmuştur. Bu hareketlenme Türkiye'de fiyat hareketlerini nasıl etkileyecek? Bu çok mümkün görülmemektedir. Türkiye’de üreticilerin baskısı sonucu aşağı doğru çekilmeye başlayan Merkez Bankası politika faizinin son derece asılsız bir gerekçeyle tekrar ya sabit bırakmak ya da yukarıya doğru ivmelenmesi istenmektedir. Bu faizlerin yükselmesi hem kaynak kaçışına neden olmakta hem de üreticileri yüksek faiz baskısıyla üretim ve yatırımları engellemektedir. Merkez Bankası Başkanı ve diğer yetkililer tarafından dillendirilen enflasyonun bir, iki puan ivmelenmesi gerçekleri yansıtmamaktadır.”
‘Türkiye'nin nakit rezervi krizin atlatılmasını sağladı’
Bloomberg’de yer alan “Nakit Rezervi Erdoğan’ın Yılların En Büyük Krizini Atlatmasını Sağladı” başlıklı haberde, “İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı olan Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla başlayan siyasi kriz sonrası Türkiye piyasaları sert sarsıldı.” denildi.
Borsa İstanbul’daki yüzde 17’lik değer kaybı, dolar kurunun 40 TL’yi aşması, tahvil faizlerinin sıçramasına değinilerek, Merkez Bankasının yaklaşık 25 milyar dolarlık döviz müdahalesiyle piyasaları istikrara kavuşturduğu belirtildi.
Bloomberg, ekonomistlerin Merkez Bankası müdahalesini doğru bulduğunu ancak rezervlerdeki hızlı erimenin sürmesiyle nisan ortasında “sıfırlanabileceği” uyarısını yaptıklarını aktardı.
Ticari kredilerde faiz oranı yükseldi
Merkez Bankası verilerine göre İBB soruşturmasıyla birlikte piyasaların dalgalandığı 21 Mart haftasında, bankacılık sektöründe ticari kredilerde faiz oranı bir haftada 2,8 puan yükseldi. Ticari kredilerin faiz oranı, yüzde 58 düzeyine çıktı. Bu dönemde bankalardaki 1-3 aylık mevduat faizleri de yüzde 50 seviyesinde seyretti.
HSBC krizde fırsat gördü
İngiltere merkezli yatırım bankası HSBC, müşterilerine ilettiği notta; İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının piyasada dalgalanma yarattığını ancak uzun vadeli fırsatların korunduğunu belirterek Türkiye için "ağırlığını artır"da kalmaya devam ettiklerini ifade etti. HSBC, bu oynaklığın arasında fırsatlar gördüklerini ifade etti.
Banka, TCMB için en önemli önceliğin dolara yönelik yerel talebi sınırlamak ve döviz istikrarını korumak olduğunu gördüklerini kaydederek "Eğer yurt içi dolarizasyon sınırlı kalırsa Türk hisseleri için istikrarlı günlerin beklediğine işaret edebilir" ifadelerini kullandı.