Yağlı karaciğer hastalığında tek etkin tedavi egzersiz
Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Erkan Parlak ve Doç. Dr. Onur Keskin, yağlı karaciğer hastalığına ilişkin makale yazdı. Yazıda yağlı karaciğerin toplumda sıklığının giderek arttığı belirtilerek, "Etkinliği gösterilmiş tek tedavi, egzersiz ve uygun diyetle kilo kaybı sağlamaktır." denildi.
Hacettepe Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Erkan Parlak ve Doç. Dr. Onur Keskin, Ankara Batı Adliyesi tarafından yayımlanan "BATIADALET" dergisine yağlı karaciğer hastalığına ilişkin makale yazdı. Yazıda küresel obezite pandemisine paralel olarak tüm dünyada yaygın bir karaciğer hastalığı haline gelen yağlı karaciğer hastalığı sıklığının, coğrafi farklılıklar göstermekle birlikte, dünya genelinde yaklaşık yüzde 25 civarında olduğu tahmin edildiği kaydedildi.
ÜLKEMİZDEKİ GÖRÜLME SIKLIĞI
Ülkemizde görülme sıklığını saptamaya yönelik yapılmış geniş çaplı bir çalışma olmadığı bildirilen yazıda şu ifadeler yer aldı:
"Yapılan lokal çalışmalara göre toplumumuzda sıklığının yüzde 25-45 arasında olduğu düşünülmektedir. Daha önce de belirtildiği gibi yağlı karaciğer hastalarının yüzde 80-90’ında basit yağlanma mevcuttur. Bu hasta grubunda karaciğer ilişkili kötü bir süreç beklenmez. Fakat kalan yüzde 10-20’lik kısımda bu hastalık vardır. Bu hastalarda, 10 yıl içinde yaklaşık yüzde 10’unda siroz gelişmektedir. Siroz gelişen hastaların ise takip eden 5-10 yıl içinde yüzde 30’unda dekompanzasyon yani sirozun ölümcül olabilecek komplikasyonları gelişmektedir. Dekompanzasyon gelişen hasta grubunda ortalama sağ kalım 6 ay-2 yıl arasında olmaktadır. Bu hastalarda dekompanzasyon geliştikten sonra tek kurtarıcı tedavi karaciğer naklidir. Siroz gelişen hastaların takip eden 5 yıl içinde yaklaşık yüzde 7’sinde karaciğer kanseri gelişmektedir. Karaciğer kanseri gelişen vakalarda da erken evrede yapılan karaciğer nakli ya da cerrahi rezeksiyonlar kurtarıcı olabilmektedir. Fakat tanıda geç kalınan vakalarda ortalama sağ kalım ne yazık ki 8 aydır. Sonuç olarak yağlı karaciğer hastalarının çok büyük bir kısmı sorunsuz seyretse de küçük bir hasta grubunda siroz ve komplikasyonları gelişmekte ve süreç ölümcül olabilmektedir."
'UYGUN DİYETLE KİLO KAYBI SAĞLANMALI'
Yağlı karaciğeri olan bireylerde diyabetin sıklıkla görülebildiği kaydedilen yazıda tanı ve tedaviye ilişkin de bilgi verildi:
"Diyabet yağlı karaciğer hastalığının ilerlemesini hızlandıran bir faktördür. Ayrıca basit yağlanması olan bireyler her ne kadar karaciğer hastalığı açısından sorun yaşamasalar da, bu hastalarda obezite ile ilgili olarak kalp krizi, inme, uyku apne sendromu ve kanser gibi hastalıklar normal popülasyona göre daha sık görülmektedir. Hastaların bu hastalıklar açısından da incelenmesinde fayda vardır. Yağlı karaciğer hastalığında etkisi gösterilmiş, hastalığı gerileten ve onaylanmış bir ilaç yoktur. Özellikle diyabet tedavisinde kullanılan, kilo kaybı sağlayan bazı ilaçların ve vitamin E’nin sınırlı etkisi gösterilse de günümüzde yağlı karaciğer hastalığında kullanılan bir ilaç yoktur. Etkinliği gösterilmiş tek tedavi, egzersiz ve uygun diyetle kilo kaybı sağlamaktır."
'OBEZ BİREYLER MUAYENE OLMALI'
"Yağlı karaciğer vakalarının küçük bir kısmında ilerlemiş karaciğer hastalığı görülmektedir. Yağlı karaciğer hastalığı karaciğer yetmezliğinin başlıca nedenlerinden biri haline gelmiştir. Özellikle obez bireylerin en az bir kere iç hastalıkları hekimine muayene olması karaciğer testleri yüksek saptananlarda ileri inceleme yapılması önerilmektedir. Yağlı karaciğerin etkin bir medikal tedavisi yoktur. Tek tedavi seçeneği uygun diyet ve egzersizle kilo kaybı sağlanmasıdır."