Yağmurda ıslanmak sünnet mi? Yağmurda yapılan dualar kabul olur mu? Yağmur anında...
Peygamber Efendimiz (SAV)'in yağmur yağdığında ne yaptığını ve nasıl dua ettiğini sizlere araştırdık. Peki yağmur anında dua yapmak duanın kabul olacağının işareti midir? Yağmur duası...
Sonsuz bir güce ve kudrete sahip olan yüce Rabbimiz (c.c)'un Kuran-ı Kerim'de buyurduğu “Göklerde olanları, yerde olanları hepsini size musahhar kılmıştır. Şüphesiz ki bunda düşünen bir topluluk için ayetler (deliller) vardır.” (Câsiye: 13) ayet-i kerimesi kuluna verdiği değerle ilişkilidir. Kendisine ibadet etmemiz için yarattığı biz insanların dünyada yaşamını sürdürebilmesi için en tabi ihtiyaçlardan birisi de elbette yağmurdur. İnsanların, hayvanların ve hatta bitkilerin hayatı ile direkt olarak ilişkili olan şey; yeryüzünün tatlı su kaynağı olan yağmurlardır. Nasıl ki yağmur yağdığı zaman şeffaf su tanecikleri, kar tanesi gibi düzenli ve ahenkli bir şekilde hiçbiri birbirine bulaşmadan yani değmeden süzülerek iniyorsa Müslüman kimseler sırf bunun üzerine bile tefekkürde bulunabilir.
BAKARA SURESİ/22: 'O Rabbiniz, sizin için yeryüzünü bir döşek, göğü de bir binâ yaptı. Gökten yağmur indirip onunla size rızık olarak çeşitli meyveler, ürünler çıkardı. O halde, siz de gerçeği bile bile Allah’a ortak koşmayın!''
YAĞMURDA YAPILAN DUALAR KABUL OLUR MU?
Kuran-ı Kerim'deki Nuh Suresi 11. ayet-i kerimede buyrulan ''Bağışlanma dileyin ki üzerinize bol bol yağmur yağdırsın.'' ifadesinden anlaşılacağı üzere yağmurla duanın ilişkili olduğu görülmektedir. Öyle ki Efendimiz (SAV), etrafını kuraklık ve kıtlığın sardığı Hicretin 6. senesinde bir cuma günü hutbe verirken, orada bulunanlardan bir kimse, "Allah'a dua et de bize yağmur versin." şeklinde dua etmesini rica etti. Bunun üzerine Efendimiz (SAV), "Allah'ım! Bize yağmur ver. Allah'ım! Bize yağmur ver." diyerek duâ etti. (Buharî, 1:179; Müslim, 2:613.)
Bundan sonrasında Enes bin Mâlik'in rivayetinde ise "Üzerimize öyle bir yağmur yağdı ki, neredeyse evlerimize gitme imkânı bulamayacaktık. O gün, ertesi gün, daha ertesi gün, tâ öteki cumaya kadar yağmur yağmaya devam etti." (Buhârî, 1:179; Müsned, 3:261) ifadesi geçmektedir.
Dua kapılarının açık olduğu vakitlerden birisi de Allah (c.c)'un rahmetini yeryüzüne indirdiği yağmur yağdığı zamanlardır. "Müslüman kişi için üç vakit vardır, onlarda dua ederse, sıla-i rahmi kıran ve günah olan bir şey talep etmedikçe, kendisine mutlaka icabet edilir:
- Namaz için müezzin ezan okurken susuncaya kadar,
- Savaşta iki saf karşılaşınca, Allah aralarında hükmedinceye kadar,
- Yağmur yağarken kesilinceye kadar." (İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi)
YAĞMUR ALTINDA ISLANMAK MÜSTEHAP MIDIR?
Yağmur yağdığı vakit ıslanan ya da bedenine yağmur suyu isabet eden bir kimsenin bu gerçekleştirdiği şey müstehap olarak görülmektedir. Nedeni ise Efendimiz (SAV) ile sabit olan bir davranıştan ötürüdür. . Enes bin Malik’den (r.a) şöyle anlatır: "Bizler, Rasûlullah (SAV) ile birlikte iken, üzerimize yağmur yağdı. Rasûlullah (SAV) yağmur suyu değsin diye elbisesini açtı. Bedenine yağmur isabet etti. Bunun üzerine biz ona: Niçin böyle yaptın? diye sorduk. Buyurdu ki: Bu yağmur, Rabbimden yeni geliyor (Rabbimin henüz yeni yarattığı bir rahmetidir)." ( Müslim; hadis no: 898)