'Yanlış planlama ölümleri artırdı'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 41 maden işçisinin hayatını kaybettiği facianın ardından hazırladıkları rapora ilişkin konuştu.
Akın, Soma faciasının ardından uyarıların dikkate alınmadığını iddia etti, madencilikte iş güvenliği yerine rantın önünün açıldığını savundu. Akın, “Bizim tespitimiz ve uzmanların da görüşü havalandırma sisteminin yanlış planlanması faciada ölümleri artırmıştır.” dedi.
Madende havalandırma sistemiyle ilgili bir zafiyet bulunduğu iddialarına işaret eden Akın, “Havalandırma sistemleri ile ilgili zafiyet bulunuyordu. Bu iddianın dayanağı zaten Sayıştay raporunda da bulunmaktadır. Bizim tespitimiz ve uzmanların görüşü havalandırma sisteminin yanlış planlanması maalesef faciada ölümleri artırdı Patlamanın ardından oluşan zehirli gazlara; yanlış havalandırma sistemi nedeniyle patlamadan etkilenmeyen madenciler de maruz kaldı. Ne yazık ki bu durum ölümleri de artırdı.” diye konuştu.
AİLE İFADELERİ DE RAPORDA
Hayatını kaybeden maden emekçilerinin ailelerinin tespitlerine de yer verildiğini kaydeden Akın, “Hayatını kaybeden emekçiler madende bir sıkıntı olduğunu kazadan önce ailelerine pek çok kez dile getirmişler. 110 kişinin çalıştığı vardiyada en deneyimsiz işçilerin kömür kazdığı ifade ediliyor. Havalandırma sisteminin kötü olduğunu madencilerimiz de ailelerine anlatıyor. Havalandırmadaki sıkıntıya ve ihmale dikkat çekiliyor. Maden ocağının bir ay kapanacağı ve bakım yapılacağı ifade ediliyor.” dedi.
Son yıllardaki iş kazalarına ilişkin bilgi veren Akın “TTK bünyesindeki 5 işletmede iş kazaları son 5 yılda binlerce kez yaşandı. Son 5 yılda kaza sayısı 12 bin 966 oldu. Bu vahim veriler bizi adeta uyarıyor: TTK bünyesinde faaliyet gösteren diğer 4 madende de her an benzer bir facia yaşanabilir.” ifadelerini kullandı. Patlamanın üzerinden dokuz gün geçtiğini hala bir sorumlunun bulunamadığını söyleyen Akın, iktidarın sorumluları bulmayı değil, patlamanın unutulmasını istediğini ileri sürdü.
'ACİLEN RİSK HARİTASI ÇIKARILMALI'
Maden kazalarının engellenmesi için atılması gereken adımların ve önerilerin raporlarında yer aldığını kaydeden Akın, "Acilen bir risk haritası çıkarılmalı ve buna göre de eylem planları hazırlanmalıdır. Türkiye Taşkömürü Kurumu bütün siyasi baskılardan arındırılarak kamu ekseninde madencilik faaliyeti yapmalıdır. Türkiye genelindeki tüm madenlerin ILO standartlarına göre denetlenmesi ve bu konuda yasal mevzuatın geçirilmesi ve uygulanması gereklidir." çağrısında bulundu.