Yapay zeka insan için ne kadar tehlikeli olabilir?
Yapay zekanın gelişmesi ve Elon Musk'ın X hesabından yaptığı paylaşımlarla yakın zamanda yapay zekanın, ortalama bir insan zekası seviyesinden daha üst seviyelere çıkacağı anlaşılıyor. Şimdiden birçok tehlikeler oluşturan yapay zeka, insan için ne kadar tehlikeli olabilir?
Yapay zekanın gelişmesi ile şimdiden birçok sektörde çalışanların sayısı azalmaya başladı. Tabi ki bu daha işin başlangıcı. Her konuda sorular sorduğumuz yapay zeka, ortalama bir insan zekasından daha mı zeki?
Bu sorunun cevabı şimdilik, “hayır, yapay zeka o kadar gelişmiş değil” olsa da Elon Musk, X hesabından yaptığı paylaşımlarla, yaz ayları ortasında yapay zekanın ortalama bir insan zekasından daha yüksek seviyelere gelişeceğini vurguluyor.
Yapay zeka, insanın kusurlarını siliyor. İnsan hafızası gereksiz gördüğü şeyleri siler. Bu da bazı şeyleri unutmamıza neden oluyor, ama yapay zeka unutmuyor. Yapay zeka tehlikeli mi?
YAPAY ZEKA TEHLİKELİ Mİ?
"Yapay zeka tehlikeli midir?" sorusunun cevabı basit bir "evet" veya "hayır" yanıtı değildir. Yanıt genellikle yapay zekanın tanımı kadar karmaşıktır ancak en basit yanıt, yapay zekanın riskler sunduğudur. Yapay
zeka henüz emekleme aşamasında olmasına rağmen yapay zeka araçlarını kullanan şirketler zaten riskleri tespit etmiş durumda. İşte yapay zekanın oluşturduğu riskler...
YAPAY ZEKA İLE İLİŞKİLİ RİSKLER
GÜVENLİK
Yapay zekanın hızlı gelişimi, birçok farklı noktada güvenlik riskleri ortaya çıkarıyor. Örneğin, bir yapay zeka sisteminin geliştirilmesi sırasında bir şirket, veri toplama veya model seçimini dış kaynaklardan sağlayabilir, ancak başka bir tedarikçiyle çalışmak, güvenlik riskleri açısından daha fazla şans doğurur.
Bir sistem çalışır hale geldiğinde, belirli güvenlik önlemleri uygulanmazsa bilgisayar korsanları güvenlik açıklarından yararlanabilir veya yeterince korunmayan platformlara siber saldırılar başlatabilir.
YÖNETİMSEL TEHLİKE
Bir yapay zeka sistemi yalnızca onu eğitmek için kullanılan veriler kadar güçlüdür. Bir yapay zeka sistemini desteklemek için kullanılan veriler zayıf veya yetersizse, sağlanan sonuçlar da buna uygun olacaktır. Sağlam verilerle bile, yapay zeka destekli bir platformun her senaryo için doğru sonuç sağlamasını öğretmek için yeterli veri ve durumsal farkındalık sağlamak neredeyse imkansızdır. Sonuç olarak yapay zeka hedeflerine ulaşmada başarısız olabilir. Sonuç olarak geliştirme, uygulama ve sonrasında sistem üzerinde yönetim gereklidir.
ŞEFFAFLIK
Yapay zekanın açıklaması zor, insanlara daha fazla şeffaflık olması gerektiği hissini veriyor. Örneğin, bir işletme sahibi bir yapay zeka otomasyon aracının önerilerini nasıl yaptığını anlayamıyorsa şüphe ve güvensizlik yaratır.
ÖN YARGI
Yapay zeka, eğitim verilerinden veya sistematik algoritmalardan kaynaklanan önyargıları istemeden de olsa sürdürebilir. Veri etiği halen gelişmektedir ancak yapay zeka sistemlerinin önyargılı sonuçlar sağlaması riski mevcuttur ve bu durum, bir şirketi davalara, uyumluluk sorunlarına ve gizlilik endişelerine karşı savunmasız bırakabilir.