Yaprak sarması bu yöntemle asla dağılmıyor ve suyunu salmıyor! Lezzeti 10 kat artıyor…
Yaprak sarmayı pişirirken bu yemek sırrı sayesinde kurşun kalem gibi görünen, su salmayan sebzeli dolma hazırlayabileceksiniz. Ayrıca 10 kat daha lezzetli olacak. Esnaf lokantaları bu tarifi iyi biliyor. İşte detaylar…
Yaprak sarma Türk mutfağının en geleneksel yemeklerinden biridir. Osmanlı'dan günümüze kadar gelen bu yemek hem lezzet hem de görünüm açısından tam bir şölen niteliğindedir. Ancak birkaç püf noktasını kaçırırsanız sarmaşık yaprakları parçalanacak ve nemi emecektir. Bu kurumasına ve parçalanmasına neden olur. Dağılmayacak, nemini kaybetmeyecek yaprak sarma tarifi hazırladık. Muhallebi yapraklarını dağılmayacak şekilde doğrayın. Yaprak sarmaların dağılmasını önlemek istiyorsanız sarmaları tencereye ekledikten sonra tencerenin üzerini porselen bir tabakla kapatın. Porselen taban, dolmaların daha iyi pişmesini sağlar ve dağılmasını engeller.
Yarım şişe maden suyunun etkileri
Lokum gibi yaprak sarma yapmanın bir diğer püf noktası ise sodadır. Yine sebze dolmasını tencereye pişirmeden önce yarım bardak maden suyu dökmek yaprak sarmanın Türk yemeği gibi pişmesini sağlayacaktır.
Yaprak seçimi tamamlanmış ve iç malzemesi kusursuz bir şekilde hazırlanmış. Çantalarınızı hazırlamanın zamanı geldi! Doldurulmuş sayfaları sararken, her sayfa için doğru miktarda dolgu kullandığınızdan emin olun. Eğer tabakayı çok fazla iç malzemeyle sararsanız, pirinç pişirme sırasında şişecek ve iç malzeme çökerek tabakanın içinde hava kabarcıkları oluşacaktır. Pirinçlerin boyutunun neredeyse iki katına çıkacağını akılda tutarak, ortalama büyüklükteki bir tabaka için harç miktarının 1 çay kaşığını geçmemesi gerekiyor.
Saksı altına boş yapraklar koymayı unutmayın
Yaprak sarmayı pişirirken yapılan en büyük hatalardan biri de kurşun kalemle sarılmış sebze dolmasını doğrudan tencereye eklemektir. Ancak önce boş yaprakları saksının dibine yerleştirin. Tüm saksılar boş yapraklarla dolduğunda, doldurulmuş sebzeleri yerleştirmeniz gerekir. Aksi takdirde sarmalar tencereye yapışacak ve parçalanacaktır.
Akdeniz bölgesinde en çok kullanılan üzüm yaprakları antioksidanlar açısından zengin, hücrelerinize yardımcı olan ve hasarın azaltılmasına yardımcı olan bir bitkidir. Üzüm yaprakları aynı zamanda grip, öksürük, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadele etmek için tüketilen bitkilerden biridir.
Yaprak sarma tarifi
Asma yaprağı dolması, dolmanın asma yapraklarına sarıldığı geleneksel bir Türk yemeğidir. İşte üzüm yaprağı dolması için kullanışlı bir tarif.
Malzemeler
- 0,5 kg salamura yaprak (taze asma yaprağı veya konserve yaprağı kullanabilirsiniz)
- 1 bardak pirinç
- 1 soğan (doğranmış)
- yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı nar ekşisi veya limon suyu
- tuz
- karabiber
- yarım çay bardağı fıstık (isteğe bağlı)
- Yarım çay bardağı kuş üzümü (isteğe bağlı)
- 1 demet yeşil soğan (isteğe bağlı)
Hazırlanışı
- Pirinci yıkayıp süzün. Bir tencerede yağı ısıtın.
- Doğranmış soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Kızaran soğanların üzerine salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
- Yıkanmış pirinci ekleyin ve pirinç şeffaf hale gelinceye kadar kısık ateşte kızartın.
- Nar ekşisi veya limon suyu, tuz ve karabiber ekleyin. İstenirse fıstık, kuş üzümü ve yeşil soğan da ekleyebilirsiniz. Karışımı karıştırın ve ocaktan alın.
- Yaprakları kaynar suya koyun, bir süre bekletin ve sonra süzün.
- Hazırlanan malzemeleri yaprağın ortasına yerleştirin. Kenarlarını içe doğru kapatıp rulo şeklinde sarın.
- Bütün yaprakları aynı şekilde sardıktan sonra tencereye dizin.
- Suyu ekleyin ve üzerini bir tabakla örtün. Yapraklar yumuşayana kadar orta ateşte pişirin.
- Pişirdikten sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.